16 gode råd for bolighandlere

Den som går i tanker om å kjøpe eller selge bolig bør alltid tenke seg godt om. Boligkjøp og boligsalg kan koste deg dyrt dersom du ikke kan spillereglene. 

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL KJØPE

1.  Ha økonomien i orden

 Tenk godt igjennom prisrammen du kan leve med også ved normale rentevariasjoner. Kontroller hvilken finansiering du behøver og at du faktisk får den. Be en eiendomsmegler/megler/advokat om råd og en prisvurdering av den boligen du har.

2. Sett et pristak og hold deg til det

 Hvilken bolig har du råd til innenfor prisrammen og hva er det du har behov for? Å trives med et objekt er viktig, men ikke bli mer forelsket i beliggenhet og detaljer enn at valget gjøres innenfor prisrammen og at objektet også fungerer i henhold til behovet.

3. Finn ut hvor du/dere vil bo

Vær raus her. Du kan trives andre steder enn du først tenker på. Har du en relativt stram prisramme kan du få mer for pengene i mindre populære og trendy områder. Hvilken reisevei/reisetid er du og familien din villig til å ha til/fra arbeid/aktiviteter?

4. Vær godt forberedt

Gjør deg kjent med tilbudene innenfor din prisramme/ønske/behov og i de områdene du velger å lete i forkant. Gå inn på finn.no eller andre steder både for å orientere deg generelt og i forkant av en visning. Les hele annonsen, og be om prospekt, tilstandsrapport/takst og eventuelle tilleggsopplysninger du ikke finner svar på før du går på visning.

5. Kjøp bolig gjennom eiendomsmegler

Private selgere har per definisjon egeninteresse i å få solgt til høyest pris og er ikke bundet av de samme strenge regler for salget som en eiendomsmegler er. Velger du likevel å vurdere en bolig som selges privat må du selv sjekke mye mer. Under enhver omstendighet bør oppgjøret skje via eiendomsmegler eller advokat.

6. Gå på flere visninger

Gå alltid på den første visningen og gjør deg kjent med objektet, fortsett på den neste men da helst sammen med en fagperson eller en kjent du vet er velorientert på bolig. Spør megler/eier om alt du er i tvil om. Glemte du noe? Ring opp etter visningen.

7. Legg inn bud når du er helt sikker

Som regel er det flere som er interessert i den samme boligen som deg, og vær forberedt på at andre har videre økonomiske rammer enn deg. Det er lov å bli skuffet om du ikke når opp innenfor dine rammer. Gi aldri et bud du ikke er sikker på å kunne finansiere da budet er bindende.

8. Sjekk kjøpekontrakten nøye

Når du får aksept på budet ditt er kjøpet gjort. Gratulerer, du har passert de syv første portene på riktig måte! Den etterfølgende kontakten bekrefter den inngåtte avtalen. Les kontrakten godt og spør eiendomsmegleren hvis du er i tvil om noen av punktene eller andre forhold rundt boligkjøpet.

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL SELGE

1. Ikke velg første og beste megler

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglingsforetak. Tenk kvalitet når du velger eiendomsmegler, ikke bare pris.

2. Still krav til megleren

Spør megleren om 
hvordan hun eller han har tenkt å gå frem for å få best mulig pris for boligen din. Hvilken strategi har hun/han planlagt å bruke?

3 Velg vederlagsform

Få informasjon om ulike vederlagsformer: Provisjon, fast pris, timepris eller en kombinasjon av disse.

4. Inngått kontrakt gjelder

Les nøye gjennom oppdragsavtalen før du signerer denne – det er ingen ”angrefrist” på inngåelse av eiendomsmeglingsoppdrag.

5. Gi korrekte opplysninger

Det er viktig at du gir eiendomsmegleren utførlige opplysninger om eiendommen, slik at megleren kan videreformidle relevante opplysninger til kjøperen.

6. Ikke glem dine skyldigheter

Som selger kjenner du som regel eiendommen best. Det er derfor viktig at du leser salgsoppgaven nøye før denne distribueres. Dersom det gis uriktige opplysninger eller det tilbake
holdes informasjon om eiendommen av betydning for handelen, kan du bli holdt ansvarlig for dette overfor kjøperen.

7. Budaksept er bindende

Ved budaksept er det inngått bindende avtale om salg/kjøp av fast eiendom i Norge.

8. Lær deg hva som 
gjelder

Norges Eiendoms
meglerforbund har utarbeidet brosjyren ”Informasjon til kjøper og selger av bolig og fritidsbolig” som er tilgjengelig gjennom megler MNEF. Her finnes mer detaljert informasjon om kjøp og salg av fast eiendom i Norge.