Johans miljøvalg: Hagen

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige

1.  Hagen

Johan tell er vi i villas miljøekspert
Johan Tell

Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? Se over batteriet av bekjempelsesprodukter. Tenk over hva du virkelig trenger. Spør etter miljø­vennlige alternativer. I dag ­brukes det mer plantevernmidler i våre hager pr kvadratmeter enn i skogbruket, frukt- og grønnsaknæringen. Kan­skje på tide å skifte innstilling? Det dine naboer kaller viltvoksende og ustelt, kan du selv kalle et fristed for ­sommerfugler, småfugler, flaggermus, pinnsvin og andre dyr.  En hengekøye er meget miljøvennlig.

2.  Hoggorm
Ingen i vår familie er redd for ormer.  Vi er vant til at en snog kan stikke opp hodet mellom plankene på brygga. Sist sommer la til og med en snog seg til å hvile på min solbadende datters ben. Men, da det ble stadig flere hoggormer på tomten og noen dessuten var helt sorte uten sikksakkmønster var det på tide å gjøre noe. Å studere pupiller og hodeform for å skille artene rekker man ikke på forsommeren når ormene er trege og det er lett å faktisk tråkke rett i et knytte av solbadende reptiler. Vi anskaffet en ”plukker” som er tenkt som hjelp til bevegelseshindrer (fåes hos Clas Ohlsson). Bevepnet med den og en bøtte med lokk, var det bare å sette i gang. Med ormen i bøtta syklet vi i vei langt til skogs og slapp dem ut der. Hvorfor vi ikke slår dem i hjel? Fordi hoggormen er et nyttig og et sjeldent vakkert dyr.

3.  DrivhusAnskaff et drivhus. Enten et bittelite ett som kan stå i vindusposten eller et kjempestort som tar mesteparten av hagen. Dine grønnsaker blir bedre, blomstene vakrere og urtene friskere enn de du ellers kjøper.

4.  Ut på tur
Bruk en langhelg til å gå fra hytte til hytte. Den norske turistforeningen har 460 hytter spredt over hele landet – i skogen, på fjellet og ved kysten.  Hyttene er i forskjellig standard: selvbetjente, ubetjente og betjente. Les mer om hva turistforeningen kan tilby på www.turistforeningen.no. En riktig miljøvennlig weekend får du om du om du tar sykkelen, ­toget eller bussen til der du ­begynner turen.