Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og surkål).

Med høytrykksluft der sand blåses mot jeansen

1. Mat fuglene  

Da bonden hang ut fugle­neket i gamle ­dager, håpet han på at småfuglenes takk­nemlighet ville vise seg senere på året ved at de lot de ny­sådde ­åkrene være i fred.  Prob­le­m­et er at det er veldig få fugler som liker havre, stort sett kun gulspurv og grå­spurv.  Man må derfor ­anstren­ge seg litt som fugle­mater. Solsikkefrø og meiseboller kan kompletteres med kokt potet, appelsinbiter, rosiner, ferskt brød, hasselnøtter, halve kokos­nøtter og villfuglfrø.  Da kommer også sidensvans, svarttrost, hakkespett, nøtteskrike, grønnsisik, rødstrupe, gjerdesmett, stær, kråke (jo, jeg liker kråker) og kanskje til og med en spurvehauk.

2. Tenk sesong  

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og surkål).  Det beste jeg vet om vinteren er blodappelsiner. Helst sicilianske Sanguinello som vokser høyt oppe på Etnas skråninger. Sanguinello får sin vakre, røde farge fra stoffet antocyanin som også gir høstløv sine røde nyanser. En blodappelsin som er vanskelige å skrelle, blir best som ferskpresset juice.

3. Kjøp ubleket  

Blekete jeans ­dreper. Ved sandblåsing – med høytrykksluft der sand blåses mot jeansen – slipes den rette looken av arbeidere med dårlig beskyttelsesutrustning. Derfor får stadig flere tekstilarbeidere, først og fremst i Kina, India, Bangladesh og Pakistan, den plagsomme, dødelige og kroniske lungesykdommen silikos.  Kjøp derfor ublekede jeans og slit dem med helsa!

4. Miljørengjøring  

Mange miljøbevisste ­unngår transport av vann. Å for eksem­pel importere ren­gjørings­middel som består av 95% vann virker heller ikke særlig miljøvennlig. Kanskje du kan blande ditt eget rengjøringsbatetteri:
•    Ren grønnsåpe – utblandet fungerer den til det meste: gulvet, ovnen, katten og h­unden
•    En spiseskje oppvaskmiddel blandes med en halv liter vann i en sprayflaske – ­utmerket til vinduspuss
•    Saften av en halv sitron pluss tre spiseskjeer såpe i en halv liter vann – til rengjøring av toalettet
•    3 spiseskjeer eddik i en halv liter vann – løsner kalk (ikke på marmor og naturstein)

Johan tell er vi i villas miljøekspert
Johan Tell