Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johan tell er vi i villas miljøekspert
Johan Tell

1. Solcelle
Jeg kjøpte en solcelledrevet jordrotteskremmer til min kone.
Kanskje ikke den mest romantiske gaven jeg har gitt henne – men, enda verre, heller ikke den minst romantiske. Poenget er snarere at det kommer stadig flere ting som får sin energi fra solen. Det har lenge vært solcelledrevet utelys på markedet, men problemet med dette er at vi bor i Norge. De dagene solen lader lampene skikkelig, trenger vi dem ikke for da er natten så kort, og når natten er på sitt lengste og mørkeste blir lampene knapt ladet opp den korte stunden solen er over horisonten. Derfor er det bra når solenergien også brukes til andre ting som å drive en utendørsfontene, lade laptoppen din, småbatteriene dine, mobilen din eller skremme jordrottene over til naboen.

2. Miljøvennlig skogbruk
Velg ikke bort en god bok bare fordi den ikke er trykket på en miljøvennlig måte.
Kjøp boken, men send en mail til forlaget om å velge papir som er FSC-certifisert (tømmeret som er brukt kommer fra et miljøvennlig skogbruk), alle fossile utslipp er klimakompensert, der en liten slant går til WWFs klima­arbeide.

3. El-biler
For bare en ganske kort tid tilbake var el-biler ømtålige, påbygde golfkjøretøy som ingen vettug person våget seg ut i trafikken med. Nå er el-­bilene som en hvilken som helst annen bil, og den første som har fått høyeste karakter i Europa NCAPS sikkerhetstest heter Leaf og produseres av Nissan. Prisen er dessverre fortsatt et problem.

4. Maur
Værst er det når jeg padler min konkurransekajakk og kjenner en maur på vei inn i shortsen. Jeg vet da at ved å begynne å slå etter krypet kommer jeg til å velte. Nest værst er det når maurene invaderer byssa og og det deretter kommer maur på solbrygga. Ellers så ­liker jeg maur.
Men, om jeg er på et begrenset område og vil drepe maurene bruker jeg et økologisk bekjempelsesmiddel. For det ville være ulogisk om jeg på den ene siden kjøpte økologisk melk, kjøttdeig og müsli, mens jeg på den andre siden spredte giftstoffer i hagen min. Dersom det ikke fungerer med det økologiske middelet – ja, så fungerer det ikke.

5. Frø
Glem ikke at det nå er tid for å samle inn frø til neste år. Få hjelp av et lite barn og let etter modne frø av for eksempel blåklokker, kongelys, Maria Nøkleblom og engnellik, alt ettersom hvor dere bor. Tørk dem og oppbevar dem over vinteren i små papirkonvolutter som enten du eller det lille barnet har brettet.