Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

1. Kjøpefri dag
Den 27. november har vi en kjøpefri dag, den internasjonale protesten mot overkonsum. Tenk at man denne dagen ikke skal handle noe som helst. Nada! Det er jo ikke så vanskelig. Vanskeligere er det å innse at storkiosker, døgnåpne butikker, bensinstasjoner og internett har åpent til alle døgnets tider, noe som gjør at vi konsumerer mer enn vi kanskje vil. Mer enn hva som er nyttig for oss selv eller jord­kloden. Kanskje burde vi ­heller alle sammen innføre en handlefri dag i uken. For eksempel søndager, da vi isteden for å shoppe tilbringer dagen sammen med barna, hunden, hverandre naturen eller noe annet av ­livets gratis gleder.

2. Hjemmeferie
Hjemmeferie er et nytt ord for å feriere på hjemmeplan (av engelsk staycation). Idéen er at det er bedre for miljøet og den nasjonale økonomien å besøke våre egne severdigheter og spise på re­stauran­ter i nærområdet. ­Høres litt trist ut, synes jeg.

3. Nærfisket sushi
Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi. Utryddelsestruede arter som blåfinnet tunfisk, sverdfisk og ål er ­snarere regelen enn unntaket på disse små, vakre, japanske kreasjonene. Til og med kjempereker hører til standard ­sushi. Disse skalldyrene avles ofte nær stranden hvor mangroveskogen snauhugges. noe som skader det biologiske mangfoldet og gir en dårligere beskyttelse mellom land og hav. Lag din egen sushi – følg oppskriftene til kokken ­Tareq Taylor og bruk kaldrøkt laks, fritert rødspette og matjesild.

4. Gifter i støvkluter
I tolv land har støvklutene blitt samlet inn og sendt til et laboratorium i Sverige. Flere hormonforstyrrenede og kreftfremkallende emner, blant annet Ftalater og Bis­fenol A fantes i støvklutene.
De finkornete partiklene får vi deretter i oss når vi puster og spiser. Små barn som krabber på gulvet og tygger på saker og ting er mer utsatte. Men du kan unngå støvgiftene.
• Kjøp miljømerket
• Kjøp Second hand
• Vær ute
• Spør i butikkene om produktene inneholder noen farlige emner