Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

1.  Sykle

Mitt siste biltilbehør er en sykkel. En liten, sammenleggbar sykkel som lett får plass i bagasjerommet.

Når jeg er nødt til å bruke bilen, velger jeg nå ikke å kjøre helt fram. Fem kilometer fra målet parkerer jeg bilen for deretter å sykle den siste biten. Det er tre gode grunner til denne kombinasjonen:
1. Jeg får min daglige morsjon.
2. Jeg sparer energi.
3. Jeg kommer fram som et l­evende samtaleemne om sykling.

Det er vel ingen som tviler på at det er nyttig å sykle en mil. Men lønner det seg å spare ca. en liter med drivstoff? Ja, det gjør det. En liter drivstoff til bil inneholder faktisk energi (ca. 13kWh) som for eksempel kan drive en towatts LED-lampe i 6 500 timer. Med min lille innsats på sykkelen har jeg altså spart energi som kan få leselampen min til å lyse i 270 døgn.
Dessuten kan jeg også ta med den sammenleggbare sykkelen min på bussen, toget og T-banen.

2.  Innfør en ”la-det-koste-dag”

Forsøk å velge klimasmart en gang i uken dersom din økonomi ikke tillater at du alltid velger den mest økologiske og etiskproduserte maten. Velg norsk, økologisk kylling som lever et bedre liv enn sine lavpriskollegaer eller velg oksekjøtt produsert i et økologisk landbruk.Kompletter med økologisk dyrkede, norske poteter og rotfrukter. Spander gjerne også en økologisk vin, kanskje til fredagskosen som med ekstra god samvittighet blir ennå bedre.

3. Slukk utelys

Altfor mange lyskilder på vår klode påvirker dyrelivet negativt. Trekkfugler kommer ut av kurs, dyr som trenger å skjule seg i mørket blottlegges for sine fiender og insekter som ikke hviler så lenge det er lyst, fortsetter å være i unødvendig aktivitet. Dessuten går du selv glipp av en vakker stjernehimmel. Se derfor over utebelysningen. Slokk de lampene som ikke er helt nødvendige, monter bevegelsedetektorer og forsøk å avskjerme armaturene slik at de bare lyser nedover.

4.  Slukk standby

En liten påminnelse.
Se over alle apparatene ­hjemme hos deg, så oppdager du hvilke som bruker strøm i standby modus.