Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

1. Økologisk hårvask

Jeg syklet 13 kilometer til nærmeste apotek for å kjøpe økologisk shampo, da jeg ikke fant noen  butikk der jeg bor som solgte shampo med kjent miljømerking.

Når det gjelder andre produkter som for eksempel melk og mel, er jeg ikke like prinsippfast. Er de økologiske variantene utsolgt, kjøper jeg noe annet. Men, når det gjelder shampo anstrenger jeg meg mer, dels for at mine døtre skal slippe å bruke shampo med kjemikalier som kan ha innvirkning på deres forplantningsevne og dels for at jeg kan bruke shampoen ved vår sommersjø uten at abbor og gjedder dør. Da er det OK å sykle 13 kilometer fram og tilbake.  Men, det burde ikke være nødvendig.

2. Ta bussen
Jeg skulle reise bort for å gjøre fem intervjuer på 2 dager og tenkte først å ta bilen, men etter å ha undersøkt tog og busstider valgte jeg å reise kollektivt. Så jeg planla reise­ruten, gikk på og av 26 ganger før jeg reiste hjem. Alle strekningene gikk som planlagt – på minuttet, og min jobbreise ble i høyeste grad miljøvennlig på grunn av reiseplanleggingen via telefon og internett.

3. Øket vindkraft i øst
I Sverige har vindkraften økt med 66 prosent og levert nesten like mye strøm som et helt kjernekraftverk. Kommer vi snart etter i Norge?

4. Miljømoped
Det finnes noen el-mopeder på markedet: pene, stille­gående og miljøvennlige. Noe som jo er bra.  Det eneste problemet er at det er mange som bytter ut sykkelen med en el-moped og da har hverken miljøet eller helsen tjent noe på valget.

5. Eplekrigen
Høst er eplekrig. Det vet du som akkurat nå spiser, tørker eller lager mos av eplehøsten din. Vi som savner epletrær i hagen kan finne trøst i sesongens ”eplemust”, eplejuice og cider. Men sjekk i butikken at det virkelig er fra årets avling. En god og lokalprodusert eplecider anbefales! Glem ikke å mase på nærbutikken om at de skal ta inn norske epler.