Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner, og noen spesialiserer seg på brannstiger. Eldre huseiere i eldre boliger er favorittofrene. Svindlerne er ute etter penger, og bruker vinterhalvåret til å tenke ut lure knep.

Noen svindlere setter inn små lokke-annonser i avisen, andre ringer på døren for å benytte overraskelsesmomentet. Alle er de kledd for anledningen; kjeledress eller snekkerbukser. En som rundlurte eldre til å kjøpe ”lovpålagte brannstiger” møtte frem i en slags feieruniform og solgte stiger mot forskuddsbetaling til hele nabolaget. Påfunnet var lønnsomt for svindleren. Frekkheten kjenner ingen grenser, og pensjonister blir kynisk svindlet av profesjonelle forbrytere.

Dømt til fengsel
I mars i år ble en 36 år gammel ufaglært mann dømt til fengselsstraff for underslag og grovt bedrageri. En eldre kvinne i Tønsberg ble rundlurt av mannen. Hun betalte ham 200 000 kroner i 2003 for å legge om taket på boligen hennes. Ifølge dommen var jobben helt unødvendig, og arbeidet var så dårlig at det ødela taket.
Det hele skjedde høsten 2003. Kvinnen hadde problemer med en liten lekkasje i til-knytning til beslaget på en takrenne. Hun så mannens annonse i avisen og tok kontakt.
Mannen foretok en befaring på taket og skar løs takpapp fra et helt annet sted enn der lekkasjen var. Deretter fortalte han henne at hele taket måtte legges om. Samme dag ble det inngått skriftlig kontrakt om ”full restaurering av huset med ny kledning og isolasjon og vindtette fóringer og nytt vindu og belistning”. Kontraktsummen var på 300 000 kroner, og det ble betalt 200 000 i forskudd.
Retten mener at mannen forledet kvinnen grovt, da taket ikke måtte byttes i det hele tatt. Svindlerens arbeid påførte boligen negativ verdi, da håndverket var av meget dårlig kvalitet.
Heldigvis ble bekjente av kvinnen klar over hva som foregikk før fuglen var fløyet. De tok håndfast tak i mannen, og kvinnen fikk pengene sine tilbake.

Brannstige
I en annen kommune gikk en person rundt og sa han representerte kommunen og at alle huseiere var blitt pålagt å montere feiestige. Det hele var bare bløff og løgn. Mange forskuddsbetalte både feiestiger og brannstiger, men fikk aldri levert et eneste stigetrinn! Særlig hardt blir huseiere kjørt av svindlere som henviser til lover og regler. Mange vil jo ha tingene i orden, og får tilbud om rimelig hjelp. Det er for mange vanskelig å innbilde seg tilsyne-latende vanlige mennesker kan lyve deg rett opp i ansiktet.

Storsjarmør
Litt sør i landet engasjerte en enslig eldre dame en ung husmaler som kom på døren med et ”godt tilbud”. Han fikk forskuddsbetaling for selve malingen og arbeidet, men manglet tilhenger til å hente malersakene med. Han fikk låne kvinnens tilhenger. Siden har ikke kvinnen sett verken mannen, hengeren eller pengene sine. ”Han virket så ærlig og god,” mente kvinnen.

Godtroenhet
Mange mennesker er godtroende og vant til å kunne stole på folk. Ikke minst gjelder det i bygdenorge, men også i urbane strøk.
I en sak reagerte det eldre paret på at håndverkeren skulle ha et stort kontantbeløp som ble stappet i ulike lommer på klærne – ikke i en lommebok. Men likevel lot de prosessen gå videre. Et gammelt ordtak sier ”det finnes intet tak på godtroenhet”.

Hvordan verge seg
For å verge seg mot svindlere er det viktig at man lager seg noen kjøreregler. Svarer du på avisannonser, vil du oppleve en blanding av seriøse og useriøse aktører, og du må lage deg et filter.
Et godt råd er å bruke nabo, familie og venner som rådgivere hvis du først velger å bruke andre enn anerkjente firmaer. Det lureste er vel å spørre seg selv: Hvorfor skal jeg slippe løs dette ukjente mennesket på huset jeg er glad i? Hvorfor vil han ha forskuddsbetaling? Hvilke referanser viser han til? Hvorfor slikt hastverk med betalingen? Hvorfor ikke bruke et firma som har drevet på stedet i mange år?

Tid og varsling
Ta deg tid. Om noen ønsker å gi deg et tilbud, får de sende det i posten etter en befaring. Selger av en brannstige kan legge igjen en brosjyre, så kan du ta kontakt når du har forhørt deg litt. Husk at DU er sjefen, og frekke svindlere skal ikke få lurt deg. Ring også naboer og venner hvis du får mystiske henvendelser. Hver eneste sommer er denne type svindlere stoff i avisene, og i agurktiden blir det gjerne slått stort opp. Men folk lar seg lure. Hvert eneste år går folk på limpinnen.
Hvis du faktisk ønsker en vare som tilbys, så betal ikke før du får varen i hende. Husk at det er salg av gjenstander utenfor fast utsalgssted, og du skal ha dine rettigheter (angrefrist mv).

Avtalt pris
Enkelte svindlere, eksempelvis ”taktekkere”, går i gang uten at prisen er avtalt. Ikke gå med på det. Går du først inn i en slik avtale, bør pris være forhåndsavtalt. Flere spekulerer i å tyne maksimalt ut av huseiere som ikke engang har fått oppgitt pris.

Utblinking av ofre
Svindlerne bruker telefonkatalogen aktivt når de skal finne ofre. Skatteligning og offentlige personoversikter er nyttig. Her er internett et fint hjelpemiddel. Merk deg også mystiske telefonoppringninger om sommeren. Noen ringer for å tale med mannen i huset. Svarer du at du er enke, kan du ha fristet på deg en svindler. En tur i et nærområde vil også lett avsløre om det er yngre eller eldre som bor der.

  Husk på
  Svindlerne:
• Ringer på døren din
• Lokker deg med avisannonser
• Går kledd som håndverkere, feiere mv
• Er gjennomfrekke
• Vil ha pengene dine

Svindlerne tilbyr:
• Å legge om taket ditt
• Bytte kledning på huset
• Skifte takrenner
• Montere brannstige iht ”loven”
• Skifte vinduene dine

  Svindlerne:
• Vil ha forskuddsbetaling
• Kjører deg til banken eller minibanken

• Får deg til å signere bankgiro
• Får deg til å signere kontrakt mens du fremdeles er overrumplet

Slik gjør du:
• Sier nei hvis du ønsker, du er sjefen
• Ber personen komme igjen senere
• Ber om skriftlig tilbud
• Ber om referanser
• Unngå forskuddsbetaling
• Forlang å få se legitimasjon

Tenk: Vil jeg virkelig la denne personen gå løs på huset mitt?