Frykter mer nabokrangel på grunn av dette

Vår og hellidager er høysesong for nabokrangel, og i disse dager hvor vi går ekstra mye hjemme er det lett å irritere seg over naboen.

Solen har begynt å titte frem og mange av oss har allerede begynt å stelle i hagen. Noen har fri og andre sitter med hjemmekontor. Kanskje hører man ekstra godt naboen som klipper gresset under videomøtet eller legger merke til at det store treet både tar utsikt og sol.

Normalt er våren høysesong for nabokrangler, og mange tyr til å jobbe i hagen i helligdagene. Men visste du at det å klippe plenen på søndager og helligdager faktisk er forbudt?

Det er heller ikke lov å hugge ned naboens trær eller beskjære deres busker, selv hvor mye de skygger eller irriterer deg. Ikke ta loven i egne hender!

1 av 3 har vært i konflikt med naboen og det krangles årlig for rundt 30 millioner kroner i Norge.

Korona kan føre til flere nabokrangler

Å nå når hverdagen ikke er hverdag lengre, og mange av oss går hjemme oppfordrer Huseierne til å bevare en hyggelig tone med naboen i en tid hvor de fleste er hjemme.

– Vi frykter økning i nabotvister fordi korona situasjonen gjør at vi alle er hjemme og tettere på hverandre, sier Anders Leisner, advokat og leder av juridisk avdeling hos Huseierne til NRK.

Hva krangles det om?

Det krangles om støy, beplantning, vei, parkering og tomtegrenser viser en undersøkelse fra Gjensidige.

– I undersøkelsen svarer flest at det er støy som er årsak til at de har hatt en konflikt med naboen, etterfulgt av beplantning, vei og tomtegrenser. Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær og beplantning, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser, det oftest går så langt at vi blir kontaktet av kundene for å bistå med advokathjelp, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Et eksempel kan være når nye naboer flytter inn og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene. En del benytter også ferier og fridager til hagearbeid.

Trampoliner

Også utrolig mange huseier har trampoline, noe som er til glede for noen og forargelse for andre. Både utseendemessig og i forhold til støy. I utgangspunktet skal man ta hensyn når man har trampoline, men små tomter kan utfordre dette. Trampoliner er heller ikke gjeldende i granneloven, se her hvilke regler som gjelder for private trampoliner.