CE-merking ikke nok – Bad etter forskriftene

– Dagens CE-merking sier svært lite om et produkts kvalitet. De europeiske standardene inneholder bare et minste felles multiplum av faktorer som har med helse, miljø og sikkerhet (HMS) å gjøre, sier forsker Lars-Erik Fiskum ved Sintef Byggforsks Vannskadekontor.

De harmoniserte europeiske standardene skal gjelde over hele Europa, men hvert enkelt lands tekniske byggforskrifter kan godt være strengere enn disse standardene. Dette betyr for eksempel at en italiensk vindusprodusent vil kunne CE-merke sitt ettlags vindu, men dette produktet tilfredsstiller likevel ikke norske byggforskrifter.
Enkle råd
Nesten en tredel av vannlekkasjene oppstår ifølge Byggforsk utenom bad og kjøkken, det vil si i husets skjulte rørsystem. Dette kan du gjøre lite med, annet enn å montere lekkasjevarsler. Varsleren kan også være til god hjelp ved lekkasje i kjøkkenbenken. Snakk med forsikringsselskapet ditt om å få reduksjon i premien. Hvis de ikke vil gi deg reduksjon, kan du vurdere å skifte forsikringsselskap. Ellers bør du passe på å rense slukene i badegulv og dusj jevnlig. Det kan spare deg for mye ubehag. – Rørleggerarbeid er vanskelig. Det finnes så mange kvaliteter og produkter på markedet. Ikke bare skal du velge riktige rør og koblinger, men de skal monteres og strammes på bestemte måter. Byggforsks anbefaling er derfor at ufaglærte holder seg unna alt som utsettes for trykk, sier Lars-Erik Fiskum.