Slik leier du ut hytta

Lei ut hytta når du ikke bruker den. Vi viser deg hvordan.

Skal du bare leie ut hytte fire uker om sommeren, er det ikke noe problem å ta jobben selv, sier Grete Sexe, daglig leder i Novasol, et firma som driver med utleie av fritidsboliger over store deler av Europa.

Da kan du ganske enkelt legge ut en rubrikkannonse på nettsteder som finn.no eller rubrikk.no.
– Men tenker du å leie ut i større skala, vil du nå ut til flere brukere ved å benytte et firma enn om du bare legger den ut på nettet selv. Novasol når for eksempel ut til 21 land, og dermed blir ikke utleien konsentrert kun om de norske ferien. Vår trafikk er jevn og god fra begynnelsen av mai og ut september, i tillegg til ferieukene ved jul og påske. Med et firma har du også en solid aktør i ryggen, sier Sexe.

Ønsker du å benytte deg av et utleiefirma, bør du først tenke gjennom hvor mye du ønsker å leie ut hytta og hvor mye vil du bruke den selv. Novasol krever for eksempel at minst 10 uker settes av til utleie. Minst noen av dem må være blant de populære ukene i høysesongen.

– Huseieren får månedlige rapporter om hvilke bookinger som foreligger. Huseier kan også gå inn på nettsidene og få up-to-date informasjon om nye bookinger, samt reservere boligen for eget bruk, sier Sexe.

Et selskap som Novasol tar 38% av utleieinntektene. Det dekker alle kostnader, inkludert markedsføring.
– Vi anbefaler en utleiepris basert på våre erfaringer om hva som skal til for å få mest utleie, men huseier har siste ordet. Pris kan også justeres årlig.

– Har du et godt hus, med en god beliggenhet, nær en de større innfartsårene til Norge, og i tillegg kanskje har en båt du kan leie ut med huset, har du store sjanser for å få leid ut fritidsboligen, mener Sexe.