Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sommeren og høsten 2008 opplevde man de fleste steder i landet et betydelig tråere marked ved salg av bolig. Færre på visning og bud som lot vente på seg ga lengre salgstid. Da er det viktig å sørge for at boligen din ikke blir en «hyllevare» som etterhvert går ut på dato hos megleren din, mener dagligleder Vibeke Voksøy i Ring Eiendomsmegling på Jessheim.
For å unngå dette, har hun laget noen enkle tips som kan være til nytte for boligselgere.

Riktig megler
For det første bør du velge riktig megler, mener Voksøy. Det er særlig i nedgangstider at selger opplever hva de virkelig flinke meglerne viser hva de kan i forhold til gjennomsnittsmeglerne
Enkelte meglere oppnår gode salg og gode priser selv i dårlige tider. Det er ikke tilfeldig, men resultat av iherdig og riktig jobbing.
Den megleren du er på jakt etter, er ikke nødvendigvis den rimeligste. For hun eller han er etterspurt og vet godt sin egen verdi. Derfor kan bli dyrt å la prisen på meglertjenesten være avgjørende for valget ditt.
Styr unna «ekspeditørene», dvs. de meglerne som mener at boligen selger seg selv og at meglerens oppgave er å ekspedere de formelle forholdene rundt boligsalget. Disse meglerne faller igjennom i dårlige tider.

Det er flere måter å finne den riktige megleren på. Spør gjerne venner og bekjente om deres eventuelle erfaringer. Ryktet om gode meglere sprer seg like fort som om de dårlige. Hvis dette ikke gir resultater, så inviter hjem til deg noen meglere som du ser ofte i avisen og som har mange boliger. La dem presentere seg og sitt «produkt». Be megleren om flere referanser fra tidligere kunder. Ring disse og spør hvordan megleren arbeider.

Daglig leder i Ring Eiendomsmegling, Vibeke Voksøy, gir nyttige tips i forbindelse med boligsalg.

Kristisk til takst
Å anslå salgsverdien på en bolig, særlig eneboliger, er ingen presis vitenskap. Inviterer du tre takstmenn, er det stor sannsynlighet for at du vil få tre forskjellige verdianslag på boligen din. Dersom du selv mener at taksten du har fått er lav, så ta dette opp med megler/takstmann. Det er i de fleste tilfeller naturlig å sette prisantydningen i nærheten av taksten.
Har du få budgivere, vil sannsynligheten for å få et bud over takst og prisantydning være liten, uansett hvor interessert den ene budgiveren er i boligen din. Vær kritisk hvis megleren anbefaler deg å godta en lav takst fordi dette vil skaffe flere interessenter og at prisen antagelig vil havne der du har forventet likevel.

Lytt til profesjonelle råd
Det er vesentlig at boligen, når den presenteres overfor markedet, er tiltalende og gir et inntrykk av kvalitet. En del ting bør kanskje utbedres. Det kan være lister som mangler her og der, uferdige ting som må flikkes på, vegger som bør males om osv. Dette er ting en dyktig megler vil se relativt fort. Følg disse rådene, selv om det innebærer at du må be venner på dugnad et par helger og det koster deg noen tusenlapper i materialer.
Styr unna de store renoveringsprosjekter som gjelder bad og kjøkken. Å foreta en fullstendig oppussing av slike rom er ofte svært kostbart. Disse pengene vil du sjeldent få igjen når du selger.

– Fjern de helt personlige tingene som familiebilder, nips og overflødige møbler. Under visningen er det viktig at eventuelle interessenter møter en bolig de kan «se seg selv bo i». Det er ofte vanskelig hvis man har følelsen av å være på besøk i en annens hjem. Her bør du også følge meglerens råd, anbefaler Vibeke Voksøy.