Lovendring: Dette kan du som er hytteeier få problemer med

Hvis du eier en hytte som du har fikset på selv, kan det få problemer i fremtiden. Les hvorfor her!

lovendring påvirker salg av hytte

I det vi gikk inn i et nytt år, skjedde det også endringer i Avhendighetslova. Det har betydning for deg som eier en hytte hvis du skal selge hytta en gang i fremtiden. 

Etter snart to år med koronapandemi, har hyttemarkedet vært brennhett. I 2020 ville 70% flere kjøpe hytte og mange har valgt nettopp å feriere i Norge og bruke hyttene sine mer. I dag finnes det nesten en halv million hytter i Norge og omlag halvparten av dem er mer enn tjue år gamle. Noen er enda eldre ifølge SSB.

For nye og gamle hytteeiere, spesielt de som har en litt eldre hytte, har det kanskje vært vanlig med litt hjemmesnekkeri eller at man har fikset litt på hytta selv under årenes løp. Det kan nå få konsekvenser.

Les også: Slik blir de nye boligsalgsreglene fra 2022

Les også: Ny boliglov: Dette er fallgruvene du må være oppmerksom på!

Selge sommerhytte i år
Ny lovendring kan påvirke ditt fremtidige hyttesalg. Foto: Getty Images

Kan få konsekvenser ved salg

Det kan nå skape problemer hvis du i fremtiden ønsker å selge hytta. Det er nemlig ikke lengre lov til å selge hytta “som den er”. 

Du skal nå kunne dokumentere utført arbeid og hvem som har utført det, heter det i Avhendingsloven som trådte i kraft 1. januar 2022. 

*Avhendingslova regulerer rettigheter og plikter mellom kjøper og selger ved avhending av fast eiendom ved frivillig salg.

Det skal gjøre det tryggere for både kjøper og selger. Så selger skal dokumentere boligen bedre og kjøper skal sette seg inn i all informasjonen.

Det kan skape problemer for de som har tatt snarveier, men også for de som har gjort ting ordentlig, men kanskje ikke lengre har dokumentasjonen. 

Tidligere har det vært vanlig praksis å selge hytter “som den er”, det samme gjør seg gjeldende for bolig, hvor det også har kommet en ny boliglov. Det kan du lese om her

Dokumenteres

Nå skal det som nevnt dokumenteres mer, men hvordan gjør man det hvis man mangler dokumentasjonen. Sitter du med en gammel familiehytte, der bestefar fikk en elektrikervenn til å hjelpe på på 80-tallet? Ja, da er det vanskelig, om ikke umulig å finne dokumentasjonen. 

– De dokumentene som ikke finnes kan man ikke legge frem. Det er lov å selge hus som er i elendig forfatning eller ikke godt nok dokumentert. Men det må komme tydelig frem, sammen med informasjon til kjøper om konsekvensene det kan få, sier Bjørnar Johansen, faglig leder i DNB Eiendom i Bodø, til NRK.

Gammel vinterhytte i Norge
For gamle familehytter kan det være umulig å finne dokumentasjon. Foto: Getty Images

Loven kan endres 

Loven som trådte i kraft 1. januar ble fastsatt under forrige regjering, i juni 2021. Tiden fra regjeringsskifte og iverksettelse av loven var derfor svært kort. 

Regjeringen er opptatt av å gjøre boligsalg sikkert for både kjøper og selger, og vil derfor følge godt med på konsekvensene av den nye loven. Dersom det skulle vise seg å være nødvendig å justere lovverket, er de beredt til det. 

Tips til deg som skal selge hytte 

Hvis du på et eller annet tidspunkt tror du kommer til å selge hytta, vil det være smart å starte å finne frem dokumentasjon allerede nå. 

Mangler du for eksempel dokumentasjon eller ferdigattest på en garasje, et tilbygg eller til uteboden? Den dokumentasjonen blir viktig i fremtiden, så sørg for at du får sendt inn søknaden til kommunen nå.