Kjøpe hytte for utleie

Skal du kjøpe hytte for utleie? Da bør du lese disse rådene først.

Espen Eliassen mener gangavstand til anlegg og butikker er essensielt ved utleie av vinterhytter. Foto: Terra Eiendomsmegling.

Vi i villa har snakket med to eksperter for å høre hvilke råd de gir til de som tenker på å kjøpe hytte for å leie den ut deler av året.

Romslige hytter
Grete Sexe er daglig leder i Novasol. De leier i hovedsak ut til utlendinger, og da tyskere spesielt. Sexe ser klare trender i hvilke hytter som leies ut først.
– Det viktigste er at det er vei helt frem til hytta hele året, mener hun.

En hytte til utleie bør også ha romslig plass, ikke minst når det gjelder sengeplasser.
– Rommene bør ha plass til en dobbeltseng og skap, og det bør være plass til åtte sengeplasser uten at noen må behøve å ligge på sovesofa. Man ønsker jo å ha det behagelig når man er på ferie, sier Sexe.

Mer slitasje på utleiehytter
Du bør heller ikke glemme at en hytte som skal brukes til utleie, vil måtte tåle mer slitasje.
– Tenk gjennom materialvalg. Det bør være slitesterkt. Ubehandlede tregulv, for eksempel, er flott, men det slites fort. Jeg ville heller valgt skifer med varmekabler under, eller en parkett som tåler en del, foreslår Sexe.

Når det gjelder beliggenhet, foretrekker hennes kunder hytter som ligger usjenert til i flott natur.
– Der vi selger mest er faktisk Vestlandsfylkene, samt Sørlandet, og til fjells om vinteren. Dette er trygge kjøp for utleie, sier Sexe.

– Hytter som ligger litt for seg selv leier bedre ut enn leiligheter som ligger tett. Mange som kommer til Norge vinterstid er vel så interessert i å gå langrenn som å stå alpint, for alpint kan de stå i Alpene. Og vann med fiskemuligheter er attraktivt, enten det er elv, hav eller innsjø. Det har nok med at våre kunder gjerne er tyskere og Norge er fremdeles kjent for å ha uberørt natur, sier Sexe.

Gangavstand
Mens Novasol opplever at avstand til andre gjør en hytte mer attraktiv, mener Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Terra Eiendomsmegling i Hemsedal og Gol, at nærhet til vinteraktiviteter er et pluss for utleiehytter.

– Nå vil majoriteten av de som leier bo sentralt. Det skal helst være i gangavstand til aktivitetsanlegg og butikker. Utleieinntektene er større jo nærmere attraksjoner og aktiviteter hytta ligger. Da er det både lettere å leie ut og du får mer i leie, sier Eliassen.

Vi er ikke lenger like sjarmert av de enkle og rustikke hyttene, men vil ha det like komfortabelt som hjemme.
– Det skal være moderne og god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp. Den tiden er forbi da folk godtok utedo når de leide hytte. Du bør også tenke på at det skal være enkelt å gjøre hytta ren og klar til neste leietager, sier Eliassen.

Han opplever at nordmenn leier hytter i weekendene, mens utenlandske turister leier i midtukene.
– Leiemarkedet er mangfoldig, selv om det de fleste årene har vært bygget flest store utleieenheter. Små enheter er normalt dyrere i kjøp pr kvadratmeter, men utleieinntektene er også høyere per kvadratmeter for små leiligheter. Likevel er det viktig at man sjekker både de årlige inntektene pr kvadratmeter i forhold til investert verdi og hvilke enheter som er mest populære ved den lokale destinasjonen. Uansett er det viktigste at hytta inneholder de nødvendigste fasiliteter og er funksjonell, sier Eliassen.