Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Terra Eiendomsmegling Lillehammer er en av de eiendomsmeglerne som selger mange fritidseiendommer på fjellet.

– Ja, og vi har spesialisert oss på områdene i Gudbrandsdalen som omfatter blant annet Hafjell, Kvitfjell, Sjusjøen, Skei, Gålå, de kanskje mest attraktive hytteområdene vi har på fjellet, sier daglig leder Stig H. Svartor.

– Men de fleste av de samme reglene gjelder uansett om du ønsker hytte i fjellet, i lavlandet eller nær sjøen.

Alle prisklasser
Svartor kan fortelle at de har kjøpere i nær sagt alle prisklasser fra eiendommer til fem hundre tusen kroner og helt opp til hytter i luksusklassen som kan komme opp i fra syv til ti millioner kroner.

– Som seriøse meglere anbefaler vi alle våre oppdragsgivere (selger) å kjøpe en boligsalgsrapport eller eventuelt en vanlig takst når det gjelder de rimeligste hyttene, uttaler Svartor.

Dette kan spare både selger og oss som meglere for mange utfordringer når det gjelder tekniske spørsmål og evt. problemer i etterkant av et salg. Dersom hyttekjøper ønsker å sikre seg best mulig, anbefaler vi, i tillegg til å selv foreta grundige undersøkelser, som jeg blant annet nevner noen av nedenfor, å tegne en boligkjøperforsikring.

Beliggenhet
Vi ser at beliggenheten på eiendommen er veldig viktig og at de aller fleste kjøpere er svært opptatt av denne. Derfor kan det være svært lønnsomt å investere noen kroner ekstra i en attraktivt beliggende hytte fremfor å kjøpe en rimeligere med dårligere beliggenhet. I hvert fall gjelder dette dersom man en gang vurderer å selge, noe svært mange faktisk gjør en eller annen gang. Selv om de fleste har langsiktig perspektiv på investeringen, får man lettere igjen pengene sine ved å ha god beliggenhet, mener megleren.

Trender
En trend vi ser bare tydeligere og tydeligere er at hytter som ligger i prisklasse opp til 1,5 million kroner blir mer og mer populære. Ofte dreier det seg også om hytter som verken har innlagt strøm, vann eller avløp. Nå får man gode tekniske løsninger også for disse hyttene så dette er ikke lenger et «problem», bare en liten utfordring, mener Svartor. Ikke koster løsningene all verden lenger heller, i hvert fall ikke i forhold til den totale investeringen og den komforten du tross alt oppnår.

Et 12 volts elektrisk anlegg og gass, både for varmvann og komfyr i tillegg til gode sanitæranlegg finnes i mange utgaver og prisklasser. Faktisk selges disse hyttene i dagens marked lettere enn en eiendom som ligger i, for eksempel, fire til fem millioners klassen.

Mange av de rimeligere hyttene, på fjellet, ligger riktig nok lenger unna de mest populære alpinanleggene men til gjengjeld har de ofte et godt langrennsløypetilbud rett utenfor døra. Områder som Kvamsfjellet, Sjusjøen og Ringebufjellet er typiske eksempler på akkurat dette. Meget populære områder, sier Terramegleren på Lillehammer.

Vær bevisst
Hos oss i Gudbrandsdalen er det gjerne mye snø i fjellet til langt utpå våren og kjøper kan ha problemer med å få sett alt han eller hun burde se så lenge snøen dekker området, et problem som ikke er så fremtredende dersom en velger en hytte i lavlandet eller ved sjøen. Derimot kan råte være et større problem i fuktigere klima, og da særlig i tilknytning til sjøen.

I begge tilfeller kan derimot drømmehytta noen ganger ligge et stykke fra bilvei i tillegg til å være «godt innpakket» i snø. Da er det svært viktig å ta seg god tid, være påpasselig og lese takst/boligsalgsrapport ekstra nøye, still også relevante og gjerne kritiske spørsmål til selger/megler. I tillegg kan det være lurt å ta en telefon til den takstmann som har utferdiget taksten for å utdype svarene.

Når det gjelder nyere hytter som kanskje er under ett år gamle synes vi det er viktig å påse at man i tillegg får skikkelig innsyn i ettårs befaringen fra utbygger/ entreprenør. Be også om å få oversikt over hvilke fagfolk som er benyttet.

Vi eiendomsmeglere som driver med fritidsboliger, sier ofte at man kjøper nøkkelen til en opplevelse, og den er like god uavhengig av prisen på hytta. Det er viktig å huske dette, mener Stig H. Svartor i Terra Eiendomsmegling i Lillehammer.