12 tips for et vellykket boligsalg

Førsteinntrykket som du former deg i løpet av de første 30 sekundene du er i et hus kan være avgjørende for om kjøperne velger nettopp ditt hus ved boligsalg. Les hva du kan gjøre selv for at huset ditt fremstår best mulig.

Boligsalg

Gjør huset innbydende før boligsalg

Etter du har bestemt deg for å selge huset, må du ha is i magen. Det er nemlig en del ting du burde vurdere før du ringer megleren. En liten gjennomgang av hus og hage kan hjelpe med å få boligsalget gjennom raskt og enklest mulig – til den riktige prisen.

Fremstår huset så innbydende at kjøperen kan se seg selv og sine møbler i ditt hjem, er det ikke så langt fra visning til boligsalg. Skal du selge huset ditt, selger du ikke kun huset – du selger drømmen om en ny start for de nye eiere.

Heldigvis skal det ikke så mye til for å oppnå det perfekte resultatet. Les videre og få våre råd til hva du selv kan gjøre for å få større sjanse for et vellykket boligsalget.

 1. Gi et godt førsteinntrykk under boligsalget
 2. Fiks mindre feil og mangler i boligen
 3. Et godt isolert hus gir større suksess i boligsalg
 4. Maling gjør underverker for boligsalget
 5. Tregulv tiltrekker kjøperne ved boligsalg
 6. Rydd opp og gjør det rent før fremvisningen
 7. Luft ordentlig og skap en behagelig aroma
 8. Fjern møbler hvis stuen virker rotete
 9. Kjøkkenet vektes høyt under boligsalg
 10. Gjør badet innbydende
 11. Gi hagen en omgang før boligsalget
 12. Lek potensielle kjøpere for boligsalget

1. Gi et godt førsteinntrykk under boligsalget

Generelt er førsteinntrykket en viktig del av hele boligsalget. Som oftest danner kjøperne seg et førsteinntrykk allerede utenfor, så sørg for at hageporten er i orden, flisene på stiene ligger pent og trappetrinnene ikke er løse.

Husk også å trimme hekken, klippe gresset, fikse sprekken i sokkelen og fjerne mosen fra taket. Plasser eventuelt en potteplante ved døren så det ser innbydende og velkommende ut.

Boligsalg
Foto: Getty Images

2. Fiks mindre feil og mangler i boligen

Når du skal undersøke hvilke feil og mangler som finnes ved huset ditt, velger de fleste boligeiere å få laget en tilstandsrapport før salget. Men skal huset være enda mer tiltrekkende og attraktivt for de potensielle kjøperne, kan du ha godt av å få utarbeidet en befaringsrapport.

Rapportene har samme funksjon, men befaringsrapporten har den fordelen ved at den ikke faktisk rapporteres. Du rekker derfor å reparere ulike mindre feil og mangler og la fagfolk utføre de mer kompliserte, før tilstandsrapporten skal utføres.

Befaringsrapporten koster typisk 1500-2000 kroner.

Er vindhylster, overliggere eller annet utvendig treverk på huset er litt trist å se på, mal det eller skift ut treet.

Skift ut den løse flisen på badet eller det løse håndtaket til soverommet. Det er ofte disse tingene kjøperne typisk bruker som argument når prisen skal forhandles.

3. Et godt isolert hus gir større suksess i boligsalg

En høy varmeregning er som regel noe de fleste boligkjøpere vil se på med skeptiske øyne.

Selv om isolering av huset er en av de litt dyrere forbedringene å få stelt istand før boligsalget, er det en av dem som oftest er en av de beste salgsargumentene.

Bruk derfor heller pengene på isolering fremfor en dyr renovering av kjøkkenet eller badet, da du sjeldent får pengene tilbake. Det er ikke gitt at kjøperen liker stilen din.

4. Maling gjør underverker for boligsalget

Nymalt hus
Et spann maling koster ikke spesielt mye, men det kan virkelig gjøre underverker. Nymalt stue og rom gir et rent og pent inntrykk. Foto: Getty Images.

Gå etter lyse, nøytrale farger. Det er de som har størst suksess ved boligsalg og gir også inntrykket av større, romslige rom og naturlig lys, mens krasse blå, grønne eller røde farger lett kan skremme kjøperne vekk.

5. Tregulv tiltrekker kjøperne ved boligsalg

Når det dreier seg om gulvene, ligger tregulv øverst på kjøpernes liste. Har du vegg-til-vegg-tepper med pene treplanker liggende under, kan du faktisk øke sjansene dine for raskere boligsalg ved å rive teppene av.

6. Rydd opp og gjør det rent før fremvisningen

Det er en god idé å få ryddet opp og gjort det ordentlig rent før husets fremvisning. Sørg for å rydde opp i krøllete elektronikk og rotete papirer vekk. Om det er søl eller rot, kan kjøperen lett få tanken om at husets vedlikeholdelse også er slurvete.

Støvsug og vask gulvet. Kom deg godt inn de minste kriker og kroker, da kjøperne for eksempel godt kan finne på å åpne ovnslokket eller liknende.

Nypussede vinduer kommer ofte boligsalget til gode. Du trenger ikke være en rengjøringstornado før hver fremvisning, men et rent og pent hjem selger enkelt og greit bedre.

7. Luft ordentlig og skap en behagelig aroma

Duften i hjemmet ditt er også med til å skape en stemning og snakker til kjøperens sanser. Sørg for å få luftet ordentlig ut, sett frem friske blomster, brygg litt kaffe eller bak noen boller. Alle knep gjelder.

Hvis en behagelig og forførende duft sprer seg i huset i takt med at kjøperen beveger seg gjennom rommene, er dette helt klart et pluss.

Blomster
Velduftende blomster kan også ha en påvirkning på kjøpers førsteinntrykk. Foto: Getty Images.

8. Fjern møbler hvis stuen virker rotete

Står tingene og møblene veldig tett bør du gi litt luft i innredningen ved å fjerne pyntegjenstander, store og små bord. Veldig personlige ting som for eksempel sportspokaler og familiebilder – spesielt hvis det er mye av det – bør også ryddes ut av veien.

Hvis hyllene er overfylte av suvenirer og personlige gjenstander kan kjøperen bli distrahert av innredningen og ha vanskelig for å forestille seg sine egne ting i hjemmet. Det er ikke alltid sikkert at kjøperen synes dine ting er så fine som det du selv gjør. Så gi dem plass til å dagdrømme.

9. Kjøkkenet vektes høyt ved boligsalg

Mange undervurderer et kjøkkens evne til å selge et hus. Et lyst, stort og romslig kjøkke er gull verdt.

Hvis ikke du har dette, kan du allikevel gjøre mye for å påvirke kjøperen. Eier du mange kjøkkenmaskiner som eventuelt står fremme, kan det være en fordel å oppbevare dem et annet sted i mellomtiden, da de opptar mye av bordplaten.

klassisk kjøkken
Foto: Designa

10. Gjør badet innbydende

På badet gjelder noen av de samme reglene som på kjøkkenet. Bordplass og overflater bør generelt ikke være dekket med masse ting.

Fjern alt som får rommet til å virke rotete og gjem skittentøykurven vekk, eller hvertfall sørg for at det er et lokk på. Bytt den revnede flisen og erstatt eventuelt dusjforhenget; et helt nytt dusjforheng koster ikke mye og gjør en enorm forskjell.

11. Gi hagen en omgang før boligsalget

Som en del av boligsalget har hagen ofte en innflytelse på kjøperens valg. Fjern derfor oppblåsbare badebasseng, sykler og hundeleker fra hagen og stell hagemøblene klare. Fjern det verste ugresset og trim de store og viltvoksende buskene så de ikke lukker for lys til hus eller terrasse.

Om vinteren er det veldig viktig at stier og gangarealer er måkt fri for snø, slik at det er lett å komme seg rundt.

12. Lek potensielle kjøpere før et boligsalg

Det er ikke lett å se sitt eget hjem med kritiske øyne. Få derfor et par hudløst ærlige venner til å leke potensielle kjøpere. Lytt til hvilke mangler og fordeler de mener vil påvirke boligsalget.