De gode boligkjøpenes tid

Vi går inn i et halvår preget av gode boligkjøp, og særlig førstegangskjøpere kan dra nytte av det.

– Det er kjøpers marked mer enn på lenge, det er det ikke tvil om. Det er langt mellom budgiverne, og budene sitter langt inne. Dette blir et halvår preget av gode kjøp, for boligprisene skal opp igjen over tid, vi vet bare ikke når.

Det er salgsdirektør ved Krogsveen som uttaler dette.
– Markedet er bredere nå enn det har vært. Det har aldri ligget så mange boligannonser ute på Finn, og det er selvsagt gunstig for de som er på jakt etter drømmeboligen.

Dette inkluderer førstegangskjøpere.
– For førstegangs boligkjøpere er det selvsagt gunstig å komme inn på så lavt nivå i markedet som mulig. Vi kan ikke spå om markedet skal videre ned, men det er i det minste gunstigere enn det har vært, sier Onsrud.

God tid
Mens det for de som både skal selge og kjøpe bolig i dagens marked, kan være vanskelig å vite hva som bør gjøres først, er dette et dilemma førstegangskjøpere slipper.

– Fordelen nå er at salgene ikke går så kjapt unna som da Regjeringen innførte 24-timers regelen for budrunder. Det er mange boliger som står stille, og du kan rekke å gå på flere visninger. Vi merker også at markedet er mer selektivt. Kjøperne kan nå vente på den boligen som er perfekt for dem, ikke bare nesten perfekt, sier Onsrud.

Han advarer likevel mot å være altfor avslappet. Gode objekter selger fremdeles raskt, og det er fremdeles boliger som selges på mandagen etter det har vært visning i helgen.
– Jeg vil anbefale nye boligkjøpere å være parate. Snakk med banken, orienter deg i markedet, vær klar til å handle, og vær forberedt på at det kan gå fort.

Våg å stå alene
I følge Onsrud er det mulig å utnytte folks forventinger om at boligsalg nå tar lenger tid enn før.
– Vær litt på hugget selv. Folk tror de har god tid nå. Er du rask på ballen, kan du gjøre et godt kjøp fordi andre interesserte ikke er klare, sier han.

I dagens marked står eiendommer lenger enn de gjorde før. Noen står i mange måneder uten ett eneste bud. Det betyr ikke at de nødvendigvis er dårlige investeringer.

– Ikke være redd for å by på en eiendom som eneste budgiver. Nordmenn er av en eller annen grunn skeptiske til å by på eiendommer som andre ikke byr på og velger heller å legge inn bud på eiendommer som allerede har mange budgivere, sier Onsrud.

– Se heller fordelen med å være første og eneste budgiver, og benytt anledningen til å komme i en god dialog med selger. Det kan gi deg et godt kjøp.

Fortsatt ned
Avisen Dagens Næringsliv har snakket med analyseselskapet Makrosikt. De forventer et fall i boligprisene på 6-7 prosent i 2008 sammenlignet med fjorårets snitt – inflasjoen tatt i betraktning. Makrosikt forventer ingen stigning i boligprisene før neste høst.