Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Fagorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, Nito takst og Norges Eiendomsmeglerforbund ble i fjor enige om å ha boligrapport som en standard ved salg. Det blir ikke lovpålagt, så det kan ikke kreves av selger. 

– Jeg tror allikevel de fleste selgere vil benytte dette tilbudet. Et slikt dokument vil skape en trygghet hos kjøper og gjør boligsalget lettere, forteller Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund. 

Dyrere med boligsalgsrapport

Til forskjell fra en vanlig takstrapport vil denne være mye grundigere. Den vil kontrollere alt arbeid utført i hjemmet, bygningselementene og alt annet teknisk. Sjekklisten er lang og vil i følge Boldvik være til fordel for både selger og kjøper.

Boligsalgsrapporten vil koste mer enn en vanlig takst. Prisene er fra 8750 til 11 250 kroner. Til sammenligning ligger en vanlig takst på mellom tre og seks tusen.

– Dette er noe vi lenge har ønsket oss. På landsmøtet i 2012 kom vi med et ønske om en bedret tilstandsanalyse, sier Boldvik

Skuffet Forbrukerrådet

– Vi håpte at rapporten ville bli obligatorisk, slik Norges Eiendomsmeglerforbund lovte for to år siden. Det ble den altså ikke, sier Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. 

Pressebilde Thomas Bartholdsen Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. Foto: Pressebilde.

Forbrukerrådet har observert et utrygt boligmarked de siste årene. Boligenes tilstand blir dårlig opplyst og fører ofte til tvistesaker i etterkant av salg. En slik rapport skal minske risikoen for et dårlig kjøp, og vil sette selger i et godt syn. 

– Jeg tror at dårligere boliger vil få en «riktigere» pris, og at godt bevarte boliger vil få mer igjen, forteller Bartholdsen.

5 tips for et enklere boligsalg:

  1. Sørg for å ha en god dokumentasjon. Blant annet vil boligsalgsrapporten skape en trygghet for kjøper.
  2. Rydd, dekorer og gjør hjemmet innbydende.
  3. Gjør ferdig de små tingene. De fleste av oss har lister vi skulle satt opp eller en manglende flis. Få de på plass.
  4. Bruk en god megler. Megleren skal tiltrekke flest kjøpere og være imøtekommende.
  5. Sist, men ikke minst en god markedsføring. Skill deg ut!