10 gode råd for et godt boligsalg

Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Enten du har et boligsalg like rundt hjørnet, eller om det ligger langt inn i fremtiden, så kan disse tipsene være gode å lese – de fleste av oss går gjennom flere boligsalg i livet.

Uheldigvis hender det også ofte at vi ikke har fått den gode prisen vi ønsket, men følger du disse rådene under her skal boligsalget gå lett.

Elly J. Farstad, eiendomsmegler i DNB Eiendom, har etter flere år i jobben skaffet seg god erfaring på hva som virkelig appelerer til kjøperne.

Skap en god stemning

– Førsteinntrykket får man bare en gang. Hvis kjøperne føler seg velkommen når de kommer til boligen har det stor betydning for om de vil like boligen og gi bud, sier Farstad.

Det skal ikke store utgiftene til for å ønske velkommen. Dekorer med friske blomster, server frukt på lekre fruktfat og ha det skinnende rent, så er kjøperne på gli.

Ved å gjøre dette setter du stemningen for hvor koselig de kan ha det hvis nettopp dette hjemmet blir deres.

Bruk bod og kott

– Det er viktig at boligen fremstår på sitt beste og at du som selger bruker tid på dette før foto og visning. Men det du må huske på er at du skal selge bolig og ikke møbler. Det betyr at alt unødvendig pakkes ned eller puttes i skap, fastslår hun.

Har du ikke mulighet til å pakke bort alt så kan bod og kott fortsatt brukes. Å ha esker plassert der vil ikke ødelegge inntrykket til kjøperne – det kan til og med virke positivt ved at du får visst frem hvor god lagringsplassen er.

Pass likevel på å ikke fylle opp bodgulvet – det vil gi helt motsatt virkning og fremstå rotete.

Ikke puss opp alt før boligsalg

Ikke puss opp for mye før salg. Det er ikke alltid det lønner seg å pusse opp de dyreste rommene kjøkken og bad.
 
– Du burde ta en helhetlig vurdering av hjemmet før du begynner å pusse opp. Har du et noenlunde kjøkken og bad er det ikke nødvendig å pusse opp. Det kan være nok å male veggene i fellesrom som stue, gang og kanskje soverom, råder Farstad.

Vi i Norge er glade i å pusse opp. Så har du et eldre hus med store oppgraderingsbehov kan det aller beste være å la det stå slik.

Flere boligkjøpere går ut på markedet med nettopp den drømmen; å pusse opp alt for å gi hjemmet akkurat deres personlighet.

Få opp den siste listen

Likevel skal man ikke glemme de små detaljene. Uansett om du selger en gammel eller forholdsvis ny bolig så burde detaljene være på plass.

Mangler det lister, er sprekker i flere fliser og veggene er dekket med små hull så burde du få det fikset.

– Vi kjøper bolig i den prisklassen vi har mulighet for og da er det uansett like viktig at overflatene er rene, sier Elly Farstad.

Tilslutt må du tenke på hagen. De fleste tar seg alltid en runde i hagen før de går inn. Plenen burde være nyklipt, hekken trippet og blomsterbedet luket.

Har du andre pyntegjenstander i hagen bør de også vaskes og fremstå som «nye». Det er som med boligen, en ryddig plass gir kjøperne en mulighet til å fantasere over hvordan de kan få det.

Ikke alle liker godlukt

Farstad råder alle til å aldri spraye noen form for godlukt før visning.

– Ved å tilføre lukt som som normalt ikke er i boligen kan gi inntrykk av at noe er feil, og at det er noe man ønsker å skjule. Mine kunder får ikke bruke duftlys eller andre syntetiske dufter i forkant av visningen. Kommer det en allergiker på visning må denne kanskje måtte gå ut og da kan det hende han/hun mister interessen for boligen, forteller Farstad.

Å ansette boligstylister før salg er en økende trend. Ifølge NRK ble det allerede i 2013 brukt cirka 40 millioner kroner på boligstyling bare i Østlandsområdet. Spørsmålet er om det er verdt å bruke penger på å ansette stylister.

– Jeg har god erfaring med å ansette boligstylister før salg. Det finnes et bredt utvalgt av stylister for dette. Jeg har god erfaring med Indigo interiør og Ide AS. Noen av kundene våre har har store og/eller eldre møbler som kan gi et negativt inntrykk, forteller Farstad.

De 10 gode råd

1. Rykk vekk alt unødvendig inne. Alt personlig som pyntegjenstander og bilder burde pakkes vekk. Et par møbler for å vise romstørrelsen og gi kjøperne litt ideer kan stå igjen. Bli enig med megler hvilke møbler dette bør være.

2. Benytt gjerne bod og kott. Fyll de opp med pappesker med ting som burde være borte ved visning. Men plasser aldri ting på bodgulvet. Det vil fremstå som rotete og rommet vil med ett virke alt for lite.

3. Ikke bruk unødvendige kroner på oppussing. Ser kjøkken og bad noenlunde bra ut så er det ikke vits. Det er såpass dyre rom å pusse og vil ofte ikke være verdt det.

4. Mal gjerne veggene i alle felles rom. Farger i samme toner, gjerne lyse farger, åpner rommet og gir det en god flyt.

5. Har du et hjem med store oppgraderingsbehov – la det stå slik. Flere ønsker nettopp slike boliger, der de kan rive alt og bygge det opp igjen akkurat slik de ønsker.

6. Uansett: Sett på plass manglende lister, tett sprekker og hull!

7. Har det vært husdyr inne eller blitt røyket inn? Så luft godt ut! Det skal kun lukte nyvasket og ingenting annet. Noe annet kan få kjøperne til å snu i døra.

8. Har du et gammelt og utdatert sikringsskap burde du ha en EL-kontroll før salg. Består huset kontrollen er dette noe som vil få flere kjøpere fornøyde. Å bytte ut det elektriske er en stor konstnad mange ikke er klar for å ta med en gang etter handel.

9. Rydd hagen som hjemmet. Det skal være nyklipt plen, trimmet hekk og luket blomsterbed.

10. Å ta seg råd til å benytte boligstylister kan ofte lønne seg. Snakk med din megler om dette er noe å vurdere.