Ja, du må fortsatt stille klokka! – for siste gang?

Natt til søndag går vi inn i sommertid, og skrur klokka én time fram. Men det kan være siste gang!

Vi stiller klokka én time fram om våren, alltid den siste søndagen i mars, og én time tilbake om høsten, alltid den siste søndagen i oktober.

Sommeren er i anmarsj. Nå blir dagene lengre og lysere, gresset blir grønt og … Var det ikke noe annet også? Jo, sommertid! 

Natt til søndag 26. mars skal du stille klokka én time fram. Altså klokka 02.00  skal du skru klokka fram til 03.00. 

Da går vi tilbake til sommertid, og ikke vintertid – eller «normaltid» som det egentlig heter.  

Siste gang klokka skrus?

Men tilbakestillingen av klokka kan faktisk være historisk.

I mars 2019 stemte flertallet i EU-kommisjonen å droppe skillet mellom sommer- og vintertid og klokka skal slutte å stilles frem og tilbake fra høsten 2021.

Forslaget var et resultatet etter en undersøkelse som ble utført i 2018, hvor 4,6 millioner svarte fra samtlige 28 land. 84% svarte at de ønsket å slutte å skru klokka.

I 2018 ble det spekulert om EU-kommisjonen ville vedta at EU-landene selv kunne bestemme allerede i 2019 og mange trodde man stilte klokka for siste gang allerede høsten 2018.

Men neida, du skal fortsatt stille klokka en time tilbake til vintertid på søndag den. 30.oktober.

Med pandemi, og påfølgende krig i Ukraina er arbeidet satt på vent, og vi må nok vente enda litt til med å se om vi skal fortsette med sommertid og vintertid.

Frem eller tilbake?

Vi stiller klokka én time fram om våren, alltid den siste søndagen i mars, og én time tilbake om høsten, alltid den siste søndagen i oktober. Denne ordningen har blitt til for at vi bedre skal kunne utnytte oss av dagslyset gjennom døgnet. 

En kjekk huskeregelregel for hvordan klokka skal stilles er følgende:

  • På våren tar man fram hagemøblene, og stiller klokka fram til sommertid
  • På høsten setter man hagemøblene tilbake, og stiller klokka tilbake til vintertid/normaltid.

Hvem bruker sommertid?

De fleste land på de nordligste breddegradene bruker sommertid fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

Land ved ekvator bruker sjeldnere sommertid, ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

I Europa er det nå bare Island som ikke justerer klokka for sommertid. I Norge og de fleste andre europeiske land varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Akkurat hvilke klokkeslett klokka skal stilles varierer fra land til land.

Kilde: Timeanddate.no

Flere nyttige tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev