Ja, du må fortsatt stille klokka! – for siste gang?

Natt til søndag 25. oktober går vi inn i vintertid, og skrur klokka én time tilbake. Men det kan være siste gang!

vintertid sommertid stille klokka frem fram tilbake når skal hvilken vei

Vinteren er i anmarsj. Nå blir dagene kortere og mørkere, gresset dekkes av rim og … Var det ikke noe annet også?  

Joda, for natt til søndag 25. oktober skal du stille klokka én time tilbake. Altså klokka 03.00  skal du skru klokka tilbake til 02.00. 

Da går vi tilbake til vintertid, eller «normaltid» som det egentlig heter.  

Siste gang klokka skrus?

Men tilbakestillingen av klokka kan faktisk være historisk.

I mars 2019 stemte flertallet i EU-kommisjonen å droppe skillet mellom sommer- og vintertid og klokka skal slutte å stilles frem og tilbake fra høsten 2021.

Forslaget var et resultatet etter en undersøkelse som ble utført i 2018, hvor 4,6 millioner svarte fra samtlige 28 land. 84% svarte at de ønsket å slutte å skru klokka.

I 2018 ble det spekulert om EU-kommisjonen ville vedta at EU-landene selv kunne bestemme allerde i 2019 og mange trodde man stilte klokka for siste gang allerede høsten 2018.

Men neida, du skal fortsatt stille klokka en time tilbake til vitertid på søndag den. 25.oktober.

EU-kommisjonen ønsker at hvert land i 2021 selv kan bestemme om de vil stille klokken eller avskaffe sommertid. Men forslaget skal først vedtas av EU-landen, noe som er usikker om det vil skje. 

Men det er foreløpig usikkert om Norge vil slutte å stille klokka eller ikke i 2021. Det er Næringsdepartementet med Torbjørn Røe Isaksen (H) i spissen som vil ta denne avgjørelsen, melder NRK.

– Vi skal også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, ser Røe Isaksen til NRK.

Frem eller tilbake?

Vi stiller klokka én time fram om våren, alltid den siste søndagen i mars, og én time tilbake om høsten, alltid den siste søndagen i oktober. Denne ordningen har blitt til for at vi bedre skal kunne utnytte oss av dagslyset gjennom døgnet. 

En kjekk huskeregelregel for hvordan klokka skal stilles er følgende:

  • På våren tar man fram hagemøblene, og stiller klokka fram til sommertid
  • På høsten setter man hagemøblene tilbake, og stiller klokka tilbake til vintertid/normaltid.

Hvem bruker sommertid?

De fleste land på de nordligste breddegradene bruker sommertid fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.

Land ved ekvator bruker sjeldnere sommertid, ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året.

I Europa er det nå bare Island som ikke justerer klokka for sommertid. I Norge og de fleste andre europeiske land varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Akkurat hvilke klokkeslett klokka skal stilles varierer fra land til land.

Kilde: Timeanddate.no

Flere nyttige tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler