Vår nye digitale TV-hverdag

Forbrukere med vanlig antenne må snart ta stilling til hvilken TV-platform de skal velge. Alternativet er svart skjerm når de analoge tv-signalene slås av.

Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om, er rådet fra Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.Foto: Einar Vestheim

– I løpet av 2008 og 2009 stenges det analoge bakkenettet. Ser du TV gjennom antenne på taket må du foreta et valg, ellers mister du tv-signalet, forteller Geir Holen,informasjonsansvarlig i Canal Digital.
Har du parabol, bredbånds-tv eller kabel-tv er det ingen grunn til å bekymre seg, de påvirkes ikke av utbyggingen av det digitale bakkenettet.
Holen råder forlk å tenke seg godt om før de velger tv-platform.
– Velg framtidsrettet! Hopp ikke på det første og beste tilbudet, men tenk deg om! Søk gjerne hjelp hos en forhandler, sier han.
For tv-tittere med antenne vil den nye digitale bakkenettet bety bedre tv-signaler og flere kanaler.
Det digitale bakkenettet dekker 95 prosent av alle husstander, 70 prosent av alle fritidsboliger og langs hele norskekysten.

Du har i hovedsak fire muligheter for å se tv:
Antenne
Får du inn TV2 i dag trenger du sannsynligvis ikke bytte antenne (du må ha såkalt UHF-antenne) for å ta inn digital-tv fra det nye bakkenettet.
Du må ha en digital mottaker (dekoder) for hver tv. Det finnes rabattordninger for flere dekodere. NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super får du se uten å betale abonnementsavgift. For å kunne se TV 2, Lokal-TV og Åpen kanal via antenne må du tegne et abonnement hos RiksTV, men du trenger ikke å betale noe for abonnementet ut 2009. RiksTV tilbyr også pakker med flere kanaler. Den digitale mottakeren kan du flytte med deg, for eksempel fra hjem til hytte.
Nyttige nettsteder: RiksTV og Norges Televisjon (NTV)

Kabel
Har du kabel-tv trenger du ikke dekoder for å se analoge signaler. Mange selskaper tilbyr både digital-TV og analog-TV via kabel. Vil du ha digital kabel-TV må du ha en dekoder. Mange kabelselskaper tilbyr også bredbånd og telefoni.
Nyttige nettsteder: GetCanal Digital og Nornett

Satellitt-TV

Alle TV-sendinger som overføres via parabol er digitale. Slike TV-sendinger sendes over en satellitt som mottas med en parabolantenne i hjemmet som er rettet mot satellitten.
Mottak med parabolantenne krever en dekoder som er tilpasset signalleverandørens spesifikasjoner i tillegg til en tilpasset parabolantenne plassert slik at den har fri sikt mot satellitten.
Kapasiteten i satelittnettet er så stor at det gis mulighet for programmer i HD-kvalitet (høy oppløsning), på den måten får du utnyttet HD-skjermen din fullt ut.
Det finnes et stort antall programpakker.
Nyttige nettsteder: Canal Digital og Viasat

Bredbånds-TV

Med bredbånds-TV formidles tv-signalene gjennom bredbåndsforbindelsen din. Dette krever en bredbåndsforbindelse av svært høykvalitet, og er foreløpig mest aktuelt der det er fiberoptisk nett. Du må også ha en dekoder som følger med abonnementet fra din bredbåndsleverandør. Dekodere finnes vanligvis med samme type funksjonalitet som dekodere for kabel-tv og dekodere for bakkenettet. Bredbånds-TV er fortsatt lite utbredt i Norge, men er ventet å øke i omfang. Slike løsninger tilbys ofte av bredbåndsleverandører som tilbyr både internett, telefoni og TV i en og samme løsning og kabel (kalles ofte for Triple-play).
NB! Bredbånds-TV er ikke det samme som web-tv.

Nyttige nettsteder:
altibox.no, fasttv.no, homebase.no, ivisjon.no, nextgentel.no

Nyttige lenker om det digitale bakkenettet:

digitaltvinorge.no
Norges Televisjon (NTV)
RiksTV