Test: De beste TV-kjøpene

Ny TV til jul? Test av 6  TV-er som ikke sprenger julebudsjettet.

Vi har testet et stort antall TV-er i året som gikk, men mange av dem blir litt for store og kostbare for folk flest. Man må vel bare innse at ikke alle drømmer om en 65-tommers plasma hjemme i stua!

Nå er tiden kommet for å se hva som rører seg under den magiske 10.000 kroners grensen. Tradisjonelt kalt budsjettklassen, som etter årevis med priskrig er blitt mer som en mellomprisklasse å regne, med mange gode skjermer å velge blant. Faktisk kan du plukke opp en svært velutstyrt TV med alt du kan ønske deg av finesser for godt under 10 lapper.

3D for alle
I år som i fjor er det 3D som har vært den store ”snakkisen” på TV-fronten, og snart slipper du å ta stilling til om du vil ha 3D eller ikke. 3D-teknikken er nemlig i ferd med å bli en standard finesse på nesten samtlige TV-modeller. Felles for alle 3D-skjermene er at de krever briller for å se 3D. I noen tilfeller følger det med en eller flere briller i esken, i andre tilfeller må du betale ekstra.

Internet@TV
En annen finesse som har blitt mer utbredt i år er TV-ens egen internettportal. Gjennom nettilkoblingen kan man få tilgang til en rekke interaktive tjenester som Youtube, Facebook, Twitter, værmelding og mer til gjennom TV-skjermen. Foreløpig er disse funksjonene ingen erstatning, men mer et supplement til PC-en, men det bærer bud om en spennende TV-fremtid der mer av innholdet kommer via nettet i stedet for tradisjonell kringkasting.

Størrelsen teller
I denne testen er alle skjermene minst 40 tommer store. Noe mindre vil vi ikke anbefale i en vanlig stue med mindre du sitter under 2 meter fra skjermen. Størrelsen på TV-en bør stå i forhold til seeravstanden, og på en normal avstand på 3 meter passer en 40/42 tommer midt i blinken. Kryper avstanden opp mot 4-5 meter, kan du trygt velge en 46 eller 50 tommer. Dette er en generell anbefaling til variert TV-titting. Hvis filmtitting og sport i HD står i hovedfokus, anbefaler vi en skjerm på 50 tommer eller mer uavhengig av betraktningsavstand.

Philips 42PDL7906

Fakta

42” LCD LED, 1920 x 1080
4 HDMIEasy 3D m/polariserende briller
Net TV internettportal

Pris: 9.000 kr 

Hvitkledd design-TV
Philips frir til den designbevisste med sin nye 42-tommer.

42PDL7906 er hvit både foran og bak, har en tykk glassplate foran skjermen og står på en tung sokkel i støpt aluminium. Faktisk minner den ikke rent lite om Apples Mac-monitorer i formen. Philips-skjermen veier opp for ganske ordinær 2D-kvalitet ved at den fungerer utmerket til 3D-film. Den polariserende teknikken, eller Easy 3D som Philips kaller det, er et helt riktig valg i denne prisklassen. Vi tar på oss brillene og nyter 3D-film selv når det er fullt lys på i rommet. Slik kan man ikke gjøre like enkelt på en TV som bruker lukkerbriller. Philips-skjermen gir en meget bra 3D-opplevelse takket være at bildet er lyssterkt og skarpt.

Pluss for:
Lekkert utseende

Minus for:
Svartnivået kunne vært bedre

Pris: 9.000 kr

Les hele testen på Lyd & Bilde

LG 42LW550W

Fakta:

42” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
Cinema 3D med polariserende briller
Pris:
8.000 kr

Billig og behagelig 3D
Ute etter en billig og god 3D-skjerm? LG har svaret med sin Cinema 3D modell.

LG har sammen med Philips gått mot strømmen og lansert skjermer med polariserende briller. Dette har mange fordeler, først og fremst kan man inkludere flere briller uten at prisen dras opp. LG 42LW550 er en rimelig TV med bra ytelse på de fleste punkter. Spesielt imponert er vi over 3D-gjengivelsen som fungerer svært bra under alle lysforhold. LG-skjermen har dessuten flott kontrast og fargegjengivelse. En god TV for deg som er interessert i film, spill og 3D-underholdning. 

Pluss for:

Meget bra 3D-kvalitet
God fargegjengivelse
Innstillingsmuligheter

Minus for:
Plastrammen gir en del refleksjoner

Pris: 8.000 kr

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

Sharp LC-40LE631E

Fakta
40” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
Aquos NET+ nettportal

Pris: 8.000 kr

Enkel og god
Vi er blitt vant til å se bra og billige skjermer fra Sharp, og 631 er ikke noe unntak.

Denne slanke og lekre skjermen fra Sharp har ingen 3D å skilte med, men til gjengjeld har den svært bra 2D-bilde med flotte farger og bra kontrast. 631 er en enklere modell uten 3D uten det spesielle Quattron bildepanelet fra toppmodellen 831. LC-40LE631 har ikke helt den samme gnistrende fargegjengivelsen som storebroren, men kommer likevel tett på de dyrere skjermene fra Philips og Grundig. Svartnivået er imponerende, og Sharp-skjermen har ingen problemer med ujevn lysfordeling eller lyse flekker (også kalt clouding), noe som vitner om et bra bildepanel.

Pluss for:
God allround bildekvalitet

Minus for:
Mangler 3D

Pris: 8.000 kr 

Les hele testen på Lyd & Bilde

Sony KDL-40EX720

Fakta

40” LED LCD 3DTV, 1920 x 1080
Aktiv 3D
4 HDMI
Bravia Internet Video nettportal

Pris: 7.000 kr

Bedre på 2D enn 3D
Denne rimelige skjermen fra Sony leverer fin bildekvalitet i 2D, men vi er ikke helt fornøyd med 3D-gjengivelsen.

Sonys EX720 modell har vært på markedet en stund, og kan plukkes opp til svært gode priser på nettet. Den er i likhet med Sharp og Philips en LCD-TV med kantmontert LED. Skjermen har en ganske diskré og tidløs design, med blanksvart ramme og en børstet metallstripe nederst. KDL-40EX720 leverer god bildekvalitet på vanlig 2D, men noen utpreget god 3D-skjerm er den ikke. 3D-bildet er ganske fattig på kontrast og har fortsatt problemer med crosstalk i forhold til konkurrentene. Vi vil derfor ikke anbefale skjermen til 3D-fansen, men for alle som vil ha en prisgunstig LED-skjerm er den vel verdt en kikk.

Pluss for:
God fargegjengivelse
Lite støy

Minus for:
Begrenset kontrast
Crosstalk i 3D-modus

Pris: 7.000 kr 

Les hele testen på Lyd & Bilde

Grundig Vision 8 46

Fakta

46” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
DVB-T2/C/S2 mottakere
USB Record

Pris: 9.000 kr 

Allround-kongen
Grundigs Vision 8 er en brukervennlig TV med de rette finessene.

Den fleksible Vision 8-modellen har innebygd ”trippel-TV-tuner” med mottakere for bakkenett, kabel og satellitt, hvilket betyr at man kan bruke den sammen med RiksTV og Canal Digital sine integrerte programkort. Grundig har dessuten jobbet ekstra med lyden på denne modellen, som har fått ekstra basshøyttalere på baksiden som bidrar til fyldig TV-lyd. Bildekvaliteten er også spenstig, med en god kontrast og en skjermoverflate med lite refleksjoner.

Pluss for:

Bra utstyrsnivå
God brukervennlighet
Fet lyd

Minus for:

Noe 3D-crosstalk

Pris: 9.000 kr

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

Panasonic TX-P50G30

Fakta

50” plasma, 1920 x 1080

4 HDMI

Viera Connect

Pris: 9.000 kr 

Plasma priskiller (Best i test)

For deg som er mindre opptatt av 3D og bare vil ha en stor TV med god bildekvalitet er Panasonic 50G30 et bra valg.

Plasmaskjermenes store styrke er kombinasjonen av god kontrast, svartnivå og utmerket fargegjengivelse. Panasonic 50G30 er et veldig godt eksempel på dette. Panasonic vinner nok ingen designpris for denne tradisjonelt utseende skjermen, men når det kommer til ren og skjær bildekvalitet er 50G30 svært prisverdig. Du må riktignok gi slipp på 3D, men ellers får du overraskende mye av bildekvaliteten fra Panasonics toppmodeller i denne budsjettplasmaen. Rett og slett en knallgod TV til prisen!

Pluss for:
Naturlig bilde

Minus for:
Mangler 3D

Pris: 9.000 kr

Les hele testen på Lyd & Bilde