Test av store, fine TV-er

Vi har testet seks fete og velutstyrte TV-er - uten å tømme lommeboka helt!

Tro det eller ei: Det er ikke lenger nødvendig å kjøpe ”deluxe-utgaven” for å få tilgang til alt det siste av TV-finesser. TV-ene i mellomprissjiktet har nå fått både finesser og bildekvalitet som tidligere var forbeholdt de aller dyreste toppmodellene.  

Grunnen er ganske enkel: For å skape et bredt nok nedslagsfelt for 3D-filmer og smart-tjenester, har produsentene sett seg nødt til å tilby disse finessene ikke bare på sine toppmodeller, men også nedover i sortimentet. Det er utvilsomt gode nyheter for de av oss som ikke ønsker å blåse hele husholdningsbudsjettet for å henge en TV på veggen.

Perfekt kompromiss

I år har vi sett at de store 50- og 55-tommerne har dalt i pris, hvilket også setter press på de mindre TV-ene. 46/47-tommerne er den mest populære størrelsen fordi den byr på et passe stort bilde i de fleste stuer, uten å ta for stor plass eller bli for dominerende. De byr på vesentlig større bildeareal en 40/42-tommerne, samtidig som de er et godt stykke unna plassbehovet til en 50-tommer.

Testen

Vi har samlet et knippe 46 og 47-tommerne i prisklassen 9-12.000 kroner fra de mest kjente leverandørene. Alle TV-ene er godt utstyrt med den siste teknologien som 3D og Smart-funksjoner, samt trådløst internett som forenkler tilkoblingen. Samtlige TV-er er også LCD-baserte skjermer med kantmontert LED-belysning som er den mest utbredte teknologien i dag.

Slik testet vi

Vi har lagt vekt på å teste TV-ene slik de normalt vil bli brukt med variert TV-innhold (TV, dvd/blu-ray) og i ulike lysforhold. Målet har vært å kåre den beste TV-en i prisklassen, så vel som den som gir mest per krone.

Finnes også i større utgave

Flere av testdeltakerne kan også kjøpes i større 55-tommers utgaver så vel som mindre 40/42 tommers versjoner, ofte med liten prisforskjell. Dermed er det ikke noe i veien for å lete frem testvinneren i en størrelse som passer bedre til akkurat din stue.

LG 47LM760

Fakta
47” 3D LED LCD, 1920 x 1080
MPEG4/RiksTV
4 HDMI
VGA PC-inngang
Pris: 13.000 kroner

Smart og lekker

LG 47LM760 er en meget velutstyrt TV med markedets beste smart-fjernkontroll, men den mangler litt bildekvalitet i forhold til de beste.

Førsteinntrykket med LG-skjermen er er at den er veldig speilblank og derfor har lett for å reflektere objekter i rommet. Ikke ideelt når TV-en skal benyttes på kveldstid med lyskilder i rommet.

Bildepanelet byr på en pangsterk lysstyrke og kontrast opp av esken, som umiddelbart ser veldig imponerende ut, men fargene er veldig overdrevne, med en litt for kald fargetemperatur i standardmodus som får bildet til å se blålig ut. Kinomodusen gir derimot meget gode og nøytrale farger, og LG har dessuten utstyrt skjermen med fullt kalibrerbar ISF-modus med egen setting for dagslys og kveld.

LG-skjermen utmerker seg med svært god lysstyrke/kontrast, uten at bildet blir hardt eller anstrengende å se på, takket være den gode lysfordelingen. Derfor fremstår bildet mer briljant og levende enn hos mange av konkurrentene. 47LM760T kan imidlertid ikke by på helt det samme svartnivået som Sony og Samsung, og skarpheten under bevegelser er heller ikke på høyde med disse. En bonus for 3D-fansen er likevel at LG-skjermen benytter passive 3D-briller, som gir en mer behagelig 3D-opplevelse enn mange av de aktive løsningene.

Konklusjon
LG 47LM760T er en velutstyrt skjerm ned høy bildekvalitet. Helt på nivå med testens aller beste er LG imidlertid ikke: Den mangler det aller siste på skarphet og svartnivå for å nå helt til topps.

Karakter:   

Vi i Villa terningkast karakter

Pris: 13.000 kroner
Lg.com/no

+
Velutstyrt og brukervennlig

Mister skarphet under bevegelser

Panasonic TX-L47DT50Y

Panasonics plasmaskjermer er berømte for sin gode bildekvalitet

Fakta
47” 3D LED LCD, 1920 x 1080
MPEG4/RiksTV
4 HDMI
VGA PC-inngang
Smart Viera nettplattform
Pris: 13.000 kroner

Flott fargegjengivelse

Panasonics plasmaskjermer er berømte for sin gode bildekvalitet, men i år har japanerne ønsket å konkurrere med Samsungs og LG på ”hjemmebane” med nye, flotte LED-baserte skjermer.

I denne skjermen bruker Panasonic sitt eget bildepanel, IPS Alpha. Den fremste egenskapen til denne skjermen er den gode betraktningsvinkelen, som gjør at man får et bra bilde med jevne farger selv når man ikke sitter rett foran skjermen.

Panasonic-skjermen byr også på en meget god fargegjengivelse opp av esken – her er det ikke nødvendig å gjøre store justeringer for å få et naturlig bilde. 47DT50 har også et veldig detaljert bilde som får med seg hver minste detalj fremfor å fokusere kun på de skarpeste objektene.

Svartnivået er derimot ikke helt på høyde med det konkurrentene fra Philips og LG presterer, og man må finne seg i at de mørkeste scenene ser litt blå-grå ut. Det blanke glasset foran skjermen gir dessuten en viss speileffekt.

Konklusjon
Panasonic-skjermen er en god allround-TV. Den har skarpe bilder og god fargegjengivelse, og er enkel å betjene. Den mangler bare litt svartnivå og kontrast for å nå opp til de beste i testen.

Vi i Villa terningkast karakter

Pris: 13.000 kroner
panasonic.no

+
Flott design og byggekvalitet
Bred innsynsvinkel


Begrenset svartnivå

Flere tester finner du på www.lydogbilde.no

Beste kjøp! Philips 47PFL6007T/12

Bildekvaliteten fra Philips-skjermen er imponerende.

Fakta
47” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
3 USB
VGA PC-inngang
Philips Smart TV nettportal
Pris: 9.000 kroner

Sterkt kjøp

Philips er tilbake i fin form med denne slanke og høytytende budsjettskjermen.

Til å være en av de billigste TV-ene i testen, er bildekvaliteten fra Philips-skjermen imponerende. Det første vi måtte gjøre med var imidlertid å skru av den aktive lyssensoren, som drar ned lysstyrken altfor mye og skaper et blasst bilde.

Det samme gjelder den dynamiske kontrastinnstillingen som bare fremhever de store kontrastforskjellene, og glatter over de små lysforskjellene i bildet. Etter en lett trim av bildeinnstillingene blir imidlertid bildet fra Philips-TV-en meget skapelig, med svært god kontrast og det totalt sett dypeste svartnivået i testen: 47PFL6007 kan nemlig levere skikkelig svart, og ikke blågrått som konkurrentene, og takket være en relativt matt skjermoverflate er den heller ikke nevneverdig plaget med refleksjoner.

En velegnet skjerm til mørke spenningsfilmer og dempet belysning, med andre ord. Philips sin bevegelsesutjevning Natural Motion må også sies å fungere veldig bra på denne skjermen. Bevegelsene er glatte og sømløse uten etterheng eller skyggeeffekter. Gjengivelsen av 3D-filmer er også imponerende, med forsvinnende lite crosstalk og annet øyebesvær, takket være bruken av passive, polariserende 3D-briller.

Konklusjon
Philips-skjermen er litt treg av seg og har foreløpig ikke den mest utviklede smart-portalen, men bildekvaliteten bidrar i stor grad til å trekke opp helhetsinntrykket.

Hvis du først og fremst skal ha en TV å se TV med, er dette et bra valg. Anbefales!

Pris: 9.000 kroner
philips.no

+
Meget bra svartnivå
Glatte bevegelser


Trege menyer

Spesielt anbefalt – Samsung UE46ES6805

Samsung-skjermens bildekvalitet er overbevisende

Fakta:
46” 3D LED LCD, 1920 x 1080
3 HDMI
SmartHUB nettportal
Pris: 12.000 kroner

Smart folke-TV

Samsungs 6-serie er ikke bare lekker å se på, den gir også den mest komplette smart-opplevelsen i testen.

46ES6805 er en noe nedtrimmet versjon av toppserien 8005, hvor Samsung har fjernet muligheten for styring via stemme eller bevegelser, men beholdt prosessorkraften slik at smartfunksjonene går like raskt som på toppmodellen.

Bildekvaliteten er overbevisende. Samsung-skjermens standard-innstilling smører imidlertid på med litt i overkant sterke farger – og badevaktene på Bondi Beach ser om mulig enda mer solbrune ut enn normalt! Samsung gjør også overdreven bruk av støyreduksjon, som har en tendens til å viske ut detaljene i bildet.

Ting ser langt bedre ut når vi skifter til TV-ens filmmodus, som bruker en mer korrekt fargepalett og skrur av unødvendig bildebehandling. Da er hudtonene tilbake til normalt og bildet blir dessuten langt skarpere. Med riktig innstilling hevder Samsung seg helt i toppen av de seks testdeltakerne.

Konklusjon

Samsungs nye 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris. Med Smarthub internettnettportal, gode tilkoblingsmuligheter og en bildekvalitet som er tett på toppklasse, er denne TV-en utvilsomt et godt kjøp. Lyden har også blitt bedre fra forrige generasjon.

Pris: 12.000 kroner
Samsung.no

+
Meget bra kontrast
Velutviklet smartportal

Noe lyslekkasje fra baklyset

Toshiba 46TL963

Fakta
46” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI, 2 USB
MPEG4/RiksTV
Toshiba Places nettportal
Pris: 9.000 kroner

Mye for pengene

Det har vært stille fra Toshiba en stund, men nå er japanerne tilbake med en ny serie med høye spesifikasjoner og fornuftig pris.

Toshibas nye serie har fokus på bildekvalitet snarere enn det å kunne skilte fleste med mulig finesser. Det har gitt bra uttelling i 46TL963 sitt tilfelle. Tross en prisforskjell på et par tusenlapper, står den ikke langt tilbake fra testens beste når det gjelder bildekvalitet.

Fargegjengivelsen er utrolig flott og relativt nøytral, selv  i standard modus. I motsetning til Samsung og LG er det ikke like stort behov for å trimme bildeinnstillingene, her er det mer ”plug & play” som gjelder. En annen fordel med Toshiba-skjermen er det relativt matte frontpanelet, som gir lite refleksjoner og bidrar til bedre kontrast i lyse omgivelser.

Den er imidlertid plaget av samme problem som mange andre rimelige LCD LED-skjermer, nemlig ujevn lysfordeling. Vi kan tydelig se at 46TL963 har tendenser til lyse flekker på skjermen i de mørkeste scenene.

Lysstyrken er imidlertid knallsterk, og bidrar til å øke den opplevde kontrasten. Dette kommer også godt med når man skal se på 3D-film. For å presse prisen har Toshiba imidlertid latt være å legge ved 3D-briller, så dette må du beregne å kjøpe utenom til cirka 400 kroner stykket.

Konklusjon
Toshiba 46TL963 er en av de to billigste TV-ene i testen, men leverer flott bildekvalitet uten behov for de store justeringene. Vi føler likevel at denne modellen fremstår litt ”strippet” da den mangler både 3D-briller og trådløst internett slik den kommer i esken.

Pris: 9.000 kroner
toshiba.no

+
Bra fargegjengivelse og kontrast

Sparsomt utstyrt
Noe lyslekkasje fra baklyset

Best i test: Sony KDL-46HX753


Fakta
46” LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4/RiksTV
Sony nettportal
Pris: 12.000 kroner

Best der det gjelder

Hvis du er blant dem som setter bildekvaliteten i høysetet er Sony-skjermen det soleklare valget blant testens seks deltakere.

Sony har en lang tradisjon for å gode budsjett TV-er. 753-serien er en noe enklere utgave av den populære 853-serien, og 46HX753 er således en lillebror til 55HX853 som vi kåret til testvinner i sin klasse tidligere i år.

Og det er helt klart familiære likheter mellom de to: KDL-46HX753 har definitivt det mest velbalanserte bildet i testen, og kan faktisk tilfredstille selv de som er virkelig kresne på bildekvalitet.

Sony-skjermen byr på en fenomenal skarphet og pangsterk kontrast uten å overdrive, og det kreves ikke store endringer i bildemenyen for å få et meget naturlig bilde. Svartnivået er skikkelig kullsvart, men mest imponerende er det hvordan Sony greier å hente ut mer detaljer i mørke scener enn flere av konkurrentene.

Her er det dessuten mindre problemer med ujevnt baklys enn hos Samsung og Philips. Sony-skjermen er også meget god på bevegelser, og bevarer skarpheten selv når det går ganske heftig for seg, enten det er sport eller heseblesende actionfilmer man velger å utfordre den med.

Konklusjon
Sony 46HX753 har ikke nødvendigvis det mest spennende utseendet, og utstyrsmessig mangler den litt i forhold til de koreanske utfordrerne fra LG og Samsung. Når det kommer til bildekvalitet ligger Sony likevel et hestehode foran, og med det går 46HX753 av med en knepen, men likevel velfortjent seier!

Pris: 12.000 kroner
sony.no

+
Detaljer i svart
Jevn fargegjengivelse

Mager smartportal