I følge bransjen selv har salget av store flatskjermer på 46 tommer eller større tatt seg kraftig opp det siste året. Dette er en naturlig utvikling, siden dagens TV-programmer ser kvalitetsmessig bedre ut enn de gjorde under bilderør-TVens glanstid. Takket være høyere oppløsning kan bildet «blåses opp» på en større skjerm uten at pikslene (bildepunktene) blir synlige, og bildet blir kornete.
Det er mange som har oppdaget dette, og funnet ut at den første flatskjermen de kjøpte, gjerne kunne vært større. Ofte ender de mindre flatskjermene opp på kjøkkenet eller soverommet, til fordel for en større skjerm i stua. Med dagens HD-signaler kan du faktisk ha en 50-tommer helt ned til 3 meters avstand, uten å plages av rutemønster eller synlige bildepunkter!
Mange utelukker disse store apparatene fordi de blir altfor dominerende. Og rett nok så vil en 50-tommer alltid være et stor fysisk, men takket være moderne teknikk behøver de ikke være større enn strengt tatt nødvendig. Med en slankere ramme ser det straks bedre ut, og flatskjermene er blitt tynnere også, slik at de stikker mindre ut fra veggen.
En billig, to dyre
De tre flatskjermene i månedens test er nokså forskjellige, både når det gjelder pris og utstyrsnivå. Den store prisforskjellen skyldes delvis at deltakeren fra Panasonic er en «HD-ready» skjerm med lavere oppløsning enn de to LCD-skjermene, som kan skilte med «Full HD» (1920 x 1080). Den har også et generelt lavere utstyrsnivå med færre tilkoblinger, og en nokså spartansk design. Men om bildekvaliteten står i stil med de andre Panasonic-skjermene vi har testen den siste tiden, bør TH-50PX8 kunne gi god bildekvalitet til en meget konkurransedyktig pris!
Panasonic satser som vanlig på plasma i denne størrelsen, mens Philips og Toshiba fronter LCD-teknologien. Utviklingen har ført de to skjermtypene stadig nærmere hverandre i ytelse, men de har fortsatt sine styrker og svakheter. Men med den store prisforskjellen vi er vitne til her, bør styrkene helt klart gå i de dyrere LCD-skjermenes favør. Derfor stiller vi oss spørsmålet: Hva får du for pengene? Er det kun høyere ytelse du betaler for, eller må du også regne noen kroner til design, byggekvalitet og brukervennlighet? Og hvor stor forskjell er det egentlig på bildekvaliteten?
Toshiba 52ZF355DG
Storskjerm på slanker’n
|
Toshiba har klart å lage en 52-tommer som ikke er større enn konkurrentenes 46-tommere! Kanskje du likevel har plass til en stor skjerm?
Toshiba-skjermen leverer et virkelig sylskarpt bilde uansett om du ser på Blu-ray eller vanlig TV. Svartnivået er i tillegg meget bra og fargebalansen relativt stødig, selv om noen tendenser til fargestikk fortsatt er til stede. Lyden er også meget imponerende og kraftfull når vi tar den kompakte innpakningen i betraktning. Alt i alt er dette en designerskjerm hvor ikke bare formgivningen, men også bildekvaliteten er ivaretatt.
Pris: Kr 28.998 (veil.)
Importør: Gøte Lundblad
www.gotelundblad.no
Philips 52PFL9632D
Lekker kjempe
|
Philips-apparatet er det største og mest massive i testen, men så ser det til gjengjeld like flott ut enten det er slått av eller på.
Philips-skjermen er en dyr fornøyelse, men også en fornøyelse å se på. Bildekvaliteten er helt klart i toppsjiktet både når det gjelder fargedybde og skarphet, enten det er Blu-ray eller vanlig TV du vil se på. 9632 har i tillegg to finesser som gjør at den langt på vei kan måle seg med de beste plasmaskjermene der ute på film. Med lyssensor og Ambilight bakbelysning har den nemlig en spesiell evne til å tilpasse seg til rommet og handlingen på skjermen. Alt dette gjør Philips 9632 til en knakende bra TV som det er lett å anbefale.
Pris: Kr 34.995 (veil.)
Importør: Philips Norge
Panasonic TH-50PX8
Storskjerm til folket
|
50PX8 er ikke bare Panasonics billigste 50-tommer, den er også en av de billigste storskjermene på markedet. Og mye tyder på at Panasonic har brukt midlene der de teller mest – nemlig på bildekvaliteten.
De som får øye på denne skjermen i sterkt opplyste butikklokaler vil neppe bli særlig imponert i første omgang. Panasonic 50PX8 sliter nemlig med en skjerm som tar opp mye lys fra omgivelsene, samtidig som selve lysstyrken er begrenset.
I mer dempet, normal belysning blir det helt andre boller. Da kommer Panasonic-skjermens gode svartnivå og behagelige fargebalanse til sin rett. De som liker å se film og TV på kvelden kan dermed gjøre et aldri så lite flatskjerm-kupp. Men styr unna om TV-en skal plasseres i rom med mye direkte sollys.
Pris: Kr 14.998 (veil.)
Importør: Panasonic Norge
www.panasonic.no
Oppsummering:
Prislappen forteller ikke alt
Blant de tre flatskjermene i testen er det faktisk den billigste som imponerer mest.
Testdeltakerne har ulike styrker og svakheter, men en ting har de til felles: De er alle store skjermer som kan gi store bildeopplevelser! Om din bedre halvdel i utgangspunktet har satt foten ned for en 50-tommer, kan det være lurt å først vise henne det massive Philips-apparatet. Da vil det mest sannsynlig være lettere å få aksept for Toshiba-skjermens slankere linjer etterpå. Vi er selv tilhengere av skjermer som gir et større bilde i forhold til størrelsen, og det er denne veien utviklingen går.
Likevel skal det ikke stikkes under en stol at bildekvaliteten er høyere på Philips-skjermen. 52PFL9632D har en rikere og mer nøytral fargepalett som gjør at bildene ser mer naturlige ut, sammenlignet med det litt kaldere inntrykket av Toshiba-skjermen. Vi er imidlertid skuffet over lyden fra Philips, som ikke står i stil verken med størrelsen eller den stive prisen på dette apparatet. Her er den kompakte Toshiba-skjermen klart bedre.
Testens store overraskelse er skjermen fra Panasonic. Den har riktignok et marginalt dusere bilde enn de to konkurrentene når vi ser på Blu-ray, men når det gjelder kontrast og fargenyanser er den faktisk minst like god som de dobbelt så dyre LCD-skjermene! Her må det likevel tas forbehold, for TH-50PX8 viser seg kun fra sin beste side når rommet er relativt mørkt. I sollys blir skjermen grå og reflekterer mye lys mot seerne.