Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Grunnen til at 32-tommerne er så populære er selvfølgelig den anvendelige størrelsen, som egner seg bra som hoved-TV i en mindre stue, eller som en TV nummer 2 på kjøkken, soverom eller på hytta. 32-tommerne kan også by på strålende bildekvalitet til beskjedne priser.

Denne gangen har vi samlet det vi kunne finne av 32-tommere mellom 5 og 9 000 kroner, alt fra kjente merkeleverandører til mer ukjente outsidere. men også noen «outsidere i budsjettklassen. Spørsmålene vi ønsker svar på er: Hvem har den aller beste skjermen, og hvilken TV gir mest for pengene?

Digitale TV-signaler
Det analoge TV-nettet er så godt som historie, og de aller fleste av oss vil nå motta digitale TV-signaler fra enten bakkenett, parabol eller kabelnett. Digitale signaler gir mulighet for bedre bildekvalitet, men krever ofte en separat mottaker. Flere skjermer har nå fått innebygde TV-mottakere med MPEG4 teknologi som gjør at programkortet fra RiksTV kan settes direkte i TV-en, uten behov for en ekstra boks. Dette er en klar fordel for deg som mottar TV-signal fra det digitale bakkenettet.

Hvilke tilkoblinger trenger du?
I disse dager er det viktig at TV-en gode tilkoblingsmuligheter, og nå i 2009 er de fleste videokildene er blitt digitale. HDMI-kontakten, som overfører både lyd og bilde digitalt, er derfor blitt den viktigste tilkoblingen. HDMI er standarden å foretrekke for de som vil oppnå best mulig bilde fra DVD-spilleren, TV/satellittmottakeren og spillkonsollen sin.

De rimeligste skjermene må nøye seg med to HDMI-kontakter, noe vi oppfatter som et minimum i dagens marked. Hvis du har for få HDMI-kontakter, kan alternativet være å benytte komponent og Scart-inngangene til bildekilder som er mindre viktige. 

Samsung LE32A656A

Best i test!

Samsungs 32-tommer i 6-serien kan tilfredsstille et kresent publikum. Et suverene bildepanel med gode fabrikkinnstillinger gjør LE32A656A til en vinner rett ut av esken!

Hvis det er ønskelig med en tv man bare pakker opp og bruker, uten masse justeringer og hodebry, så er Samsung LE32A656A apparatet man leter etter. Her har teknikerne virkelig truffet blink med fabrikkinnstillingene, og de fleste vil kunne glede seg over utsøkte bilder med en gang. Menysystemet er oversiktlig og fjernkontrollen svært brukervennlig med store, lettleste knapper.  Vi hadde nok ønsket oss litt bedre lyd, men ellers er det svært lite å sette fingeren på ved denne utsøkte tv-en!

Fakta: 4 x HDMI, Sidemontert AV, USB, HDMI, CI MPEG2 (finnes også som MPEG4 modell 676), Digital lydinngang
Pris: Kr 8000
Importør: Samsung
www.samsung.no

+ Topp bildekvalitet ”ut av esken”
Svært gode kontrastegenskaper
Spinkel lyd

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Philips 32PFL7403D/12

Grasiøs HD-kvalitet

Philips sin 32-tommer kan skilte med hele 4 HDMI-innganger og supereffektiv bildebehandling. Den gjør underverker med vanlige tv-signaler, som man lett kan ta for å være ekte HD…

Philips har satset mye på å ha brukervennlige tv-apparater, og et av resultatene er oppstartsmenyen man stifter bekjentskap med første gang man slår på apparatet. En egen innstillingsmeny tar deg gjennom flere bilde- og lydvalg der du selv kan velge det du liker best. Bildemessig er det svært få som kan ta opp kampen med Philips denne gangen, men de kan med fordel se litt ekstra på brukervennligheten og få frem enda bedre bildeinnstillinger som faktisk virker hjemme hos folk, fremfor å vise de teknologiske ”fremskrittene”. Denne tv-en kan absolutt levere utsøkte bilder, men det er først etter man har skrudd av mange unødvendige funksjoner.

Fakta: 4 x HDMI (1 sidemontert), analog og digital lydutgang coax, Sidemontert USB CI, MPEG2 digitaltuner
Pris: Kr 8000
Importør: Phillips, www.phillips.no

+ Bildekvalitet
Suveren lyd
Overdrevne fabrikkinnstillinger

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Panasonic LXD85F

Panasonic er ikke den som imponerer med råest kontrast, men har et veldig naturlig og uanstrengt bilde.

Panasonic ser ikke ut til å bite på parameterjaget til andre produsenter og velger å holde seg til godt fungerende oppskrifter. 32LXD85F mestrer både bildegjengivelse og brukervennligheten, og tv-en passer godt til både film, sport og vanlig tv-bruk. Naturlige bilder med glatte fargeoverganger er Panasonics varemerke, og LXD85F føyer seg inn i rekken av kvalitetsapparater fra tv-giganten fra Japan. Et trygt og sikkert valg!

Fakta
: 3 HDMI (2 bak, 1 sidemontert), SD-kortleser, CI, MPEG2 tuner, PC inngang
Pris: Kr 8000
Importør: Panasonic
www.panasonic.no

+ Naturlige farger
Bra lyd
Moderate kontrastegenskaper

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Sony KDL-32V4000

Sylskarp budsjett-tv

V-serien fra Sony er den enkleste serien blottet for den beste bildebehandlingen. Likevel presterer den helt i toppskiktet i denne testen.

Sonys budsjettserie «V» har kun moderate tilkoblingsmuligheter og nokså enkel bildebehandling. Sonys premierte bildebehandling ”Motion Flow” glimrer blant annet med sitt fravær. V4000 er likevel et bra alternativ for de som trenger en rimelig og bra tv. Den trives best med gode signaler fra digitale sendinger, DVD og HD signaler, men er ikke det første apparatet vi ville ha valgt som sports tv.

Fakta: 3 x HDMI, HD-Ready, 50Hz, CI, MPEG2 tuner, PS3 optimalisert innstilling
Pris: Kr 8 000
Importør: Sony, www.sony.no

+Naturlige farger
Kontrast/svartnivå
Lyd
 
Les mer om testen i Lyd & Bilde

LG 32LG7000

Toppspesifisert utfordrer

LG har inkludert alt de har av bildebehandling i dette apparatet, og med 4 HDMI innganger og Bluetooth er den også blant de mest velutstyrte.

Designmessig er LG-skjermen ikke så ulik Samsungs 6-serie, med en rød kant rundt utsiden av fronten som gir et ekstra piff. LGs flaggskip er spekket med finesser som USB og blåtannoverføring. Den har i tillegg meget gode tilkoblingsmuligheter. Et pluss er de avanserte kalibreringsmulighetene som de kresne bør benytte seg av for å rette opp i den litt skjeve fargebalansen. Kontrast og svartnivå er bra, men ikke like god som de beste i testen, og LG må derfor se seg slått på målstreken av Samsung og Philips.

Fakta: Full HD 1080p, 4 x HDMI, Sidemontert HDMI, AV + CI, Innebygd bluetooth, SF sertifisert / kalibrering
Pris: Kr 9000
Importør: LG, nordic.lge.com

+ Funksjonalitet
Justeringsmuligheter
Kontrastegenskaper
Litt fargestikk

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Tandberg Ergoclass 32

TV-veteran i ny drakt

Mange husker sikkert det gamle TV- og radiomerket Tandberg, som nå har fått nytt liv i form av flatskjerm-serien Tandberg Ergoclass.

Den første Tandberg-flatskjermen er utstyrt med Full HD bildepanel, tre HDMI-innganger og tilkobling for minnekort og USB minnepinner. Ergoclass 32 er et apparat uten de helt ekstreme ytelsene på bildesiden, men takket være svært gode fabrikkinnstillinger gir den et tett på perfekt bilde uten behov for endringer fra brukeren sin side. Lydmessig er dette det beste apparatet i testen, med klar og fin lydkvalitet til en flatskjerm å være. Når brukervennligheten i tillegg er god (bortsett fra litt små menyer) er dette en TV som er lett å anbefale.

Fakta: 32 tommer, 1920 x 1080, HDMI (1 sidemontert), SD-minnekortleser, SB 2.0, 2 scart, Komponent video inn, Digital lydutgang, Pc-inngang (VGA)
Pris: kr 9000
Importør: Arvani Display
www.tandis.no

+ Skarpe og støyfrie bilder
Meget god lydkvalitet
Begrensede innstillingsmuligheter

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Finlux 32FL760P

Et steg opp

Modellen fra Finlux kan til forveksling ligne på United sin skjerm, men den har både mer utstyr og bedre bildekvalitet.

Dette er i praksis en mer velutstyrt utgave av United-skjermen som selges under det mer kjente merkenavnet Finlux. Her får du blant annet en ekstra HDMI-inngang og et høyere spesifisert bildepanel. Finlux leverer en jevnt over bra TV med ok utstyrsmengde og klart godkjent bildekvalitet, med relativt bra kontrast og svartnivå. Lyden er akkurat som på United, imponerende god. Et godt kjøp om du finner skjermen til den rette prisen.

Fakta: 2 x HDMI, 2 x Scart, PC-inngang, Komponent Analog lyd inn/ut
Pris: kr 6 000
Importør: Target United
www.target.no

+ Jevnt over god bilde- og lydkvalitet
Begrensede nyanser og skarphet
Kun 2 HDMI

Les mer om testen i Lyd & Bilde

Grundig Vision 6 32-6840T

Tøff mellomvekter

Grundigs populære budsjettmodell Vision 6 er tilbake i revidert versjon med mer utstyr og flere funksjoner, men hva med bildet?

Vision 6 32  er blant annet oppgradert med en tredje HDMI-inngang, USB tilkobling og innebygd digitalmottaker for MPEG4. Dermed kan Grundig tilby en RiksTV-kompatibel skjerm til konkurransedyktig pris, som er både velutstyrt og brukervennlig. Den skuffer imidlertid rent bildemessig, med en fargebalanse som heller klart til den grønne siden av nøytralt. Det hindrer oss fra å gi toppkarakter denne gangen, men Vision 6 32 kan likevel by på mye utstyr og god brukervennlighet til en god pris.

Fakta: 3 HDMI, 1 scart, 1 komponent, PC, CI MPEG4, USB-inngang
Pris: kr 7 000
Importør: Grundig Nordic
www.grundig.no

+ Bra svartnivå og kontrast
Tydelig grønt fargestikk
Slank lyd

Les mer om testen i Lyd & Bilde

JVC LT-32R10

Skarp utfordrer

JVC satser friskt i det nye året og har en av testens ferskeste modeller.

LT-32R10 er en helt ny TV med et slankt utseende som minner om JVCs syltynne «Super Slim» modeller. Dette er helt klart en TV med mange gode kvaliteter, og står ikke mye tilbake fra dyrere skjermer verken når det gjelder bildekvalitet eller utstyrsmengde. Gledelig er det også at JVC har fått orden på brukervennligheten på apparatene sine. Det er kun når det gjelder skarphet og generelt detaljenivå (spesielt under bevegelser) at JVC-skjermen mangler litt i forhold til de beste. LT-32R10 er en god allround-skjerm som kan anbefales om du finner den til den rette prisen.

Fakta:
3 HDMI, 2 scart, 1 komponent, USB, PC inngang, SPDIF optisk digital ut
Pris: kr 8 000
Importør: JVC Norge
www.jvc.no

+ Fargerike og støyfrie bilder
Bra svartnivå
Litt uskarp ved bevegelser
Slank lyd

Les mer om testen i Lyd & Bilde

United LTV803L

Enkel og billig

United er et forholdsvis ukjent merke her i Norge, men lages på samme fabrikk som en rekke mer kjente merke-TVer.

Dette er testens billigste 32-tommer, og til 5.000 kroner kan du ikke regne med noen topp utstyrt skjerm. United er litt beskjedent utstyrt og har heller ikke spesielt imponerende bilde, men den lave prisen kan likevel gjøre den attraktiv som en TV nummer 2 på kjøkken, soverom eller på hytta. God lyd er er et klart pluss, men kun 1 HDMI-inngang er lite i dag som de fleste videokilder er blitt digitale.

Fakta: 1 HDMI, 2 scart, 1 komponent, SPDIF digital lyd ut, Sub ut, Analog lyd inn/ut
Pris: kr 5 000
Importør: Target United
www.target.no

+ Ok bilde, bra lyd til prisen
Begrenset kontrastomfang
1 HDMI er for lite

Les mer om testen i Lyd & Bilde