Speilrefleks for alle

Når bildekvaliteten teller mest, da velger man speilrefleks. Hvilken modell som passer deg best, finner du ut i denne testen av de fire nyeste kameraene, i den rimelige enden av prisskalaen.

Speilreflekskameraenes popularitet øker kraftig. Fallende priser og bedre bildekvalitet er en kombinasjon forbrukerne liker. I Norge økte salget av speilrefleks med 63 prosent i 2007. Ikke rart. For hver nye generasjon, blir kameraene rimeligere og bedre. Mange flere knapper og funksjoner ser ikke ut til å skremme noen, for speilreflekskameraene er nesten like enkle å bruke som et kompaktkamera, på tross av at de er langt mer avanserte.

Nå finner man speilreflekskameraer til 70.000 kroner, men de fleste av dem av dem koster mellom 4000 og 15.000 kroner. I denne testen er det de rimeligste nykommerne vi tester. Men det betyr ikke at bildekvaliteten er av det simple slaget.

Synlig bedre bilder
Den største fordelen med et speilreflekskamera, er bildekvaliteten, som ingen kompakter kan måle seg med. Bildebrikker med større overflate i kombinasjon med høyere optisk kvalitet, er speilrefleksens fremste fortrinn. Velger man speilrefleks får man også utskiftbar optikk. Da kan man velge objektiver etter behov, ønsker man å fotografere fugler og dyr, kan man kjøpe et teleobjektiv med brennvidder opp til 400 mm for å trekke motivet nærmere. Reiser man mye, kan et zoomobjektiv med stor rekkevidde være midt i blinken. For eksempel en zoom fra 18 til 200 mm, som vil dekke de fleste behov man kan ha på reise. 


Testkameraene
De fire kameraene er valgt ut til testen rett og slett fordi de alle er nye modeller i den rimelige enden av prisskalaen.  De har nesten samme pris, temmelig like funksjoner og nesten lik brennvidde på den medfølgende optikken.

NB: Prisene varierer
Alle oppgitte priser er produsentens veiledende utsalgspriser. De fleste kameraene koster litt mindre i butikkene og på nettbutikker, det lønner seg derfor å sjekke hvor prisen er lavest og servicen best, før man handler. Da kan man gjøre meget gode kjøp.

Canon EOS 450D er erstatteren til bestselgeren 400D. De to kameraene ser nesten helt like ut, men 450D har fått 12 megapiksler bildebrikke med 14-bits bildeprosessor, en 3-tommers skjerm man kan bruke som søker (live view), og et oppgradert zoomobjektiv med optisk bildestabilisator. Dette er også testens dyreste kamera, med en veiledende pris på 8.200 kroner.

Pentax K200D er ny modell som erstatter K100D. Her får man 10-megapiksler bildebrikke, og mengder med funksjoner. Pentax-kameraet til 7.000 kroner, er sammen med Sony Alpha 200 det eneste i testen med integrert bildestabilisator og støvrens på bildebrikken. Det er også det eneste som har gummipakninger for å gjøre kameraet tett nok til å holde vann og støv ute.

Sony Alpha 200 har også 10-megapiksler bildebrikke, leveres med et zoomobjektiv som har litt lengre telebrennvidde enn de andre i testen, 105 mm mot 82,5 og 88 mm for de andre tre. Likevel er Alpha 200 testens rimeligste kamera til 5.500 kroner. Alpha 200 har den overlegent lengste batteritiden på 750 bilder per lading.

Nikon D60 er en oppgradering av D40x med 10-megapiksler bildebrikke. Kameraet har fått et oppgradert zoomobjektiv med optisk bildestabilisator, støvrens av bildebrikken og flere redigeringsmuligheter av bildene. Få knapper og enkel navigering gjør D60 til 6.000 kroner et spennende alternativ.


Nikon D60
Perfekt for nybegynneren

Her er kameraet for alle som ikke ønsker mange knapper å forholde seg til, men ikke vil gå glipp av bildekvalitet. D60 er blant de beste på bildekvalitet, er svært brukervennlig og har klassens mest nøyaktige lysmåling.

bildetekst  

Pluss:
Topp bildekvalitet
Enkelt menysystem
Presis lysmåling
Fokuslampe
Bilderetusjering i kamera

Minus
Bildestøy over 800 ISO
RAW+JPEG-opptak gir kun laveste JPEG-kvalitet
Autofokus kun med tilpasset Nikon-optikk

Best egnet til:
Ypperlig for nybegynneren som ønsker et kompakt og anvendelig kamera, med høy bildekvalitet og bildestabilisator

bildetekst
Les hele testen her


Canon 450D
I en klasse for seg
Testens jevneste og høyeste bildekvalitet. Mengder med funksjoner for den viderekomne, og søkerbilde på skjerm. Kjapp autofokus og serieopptak gjør EOS 450D egnet til det meste.

bildetekst

Pluss:
Oversiktelig betjening
Kjapp fokus og serieopptak
Meget høy bildekvalitet
Live view med autofokus
Stor og lys søker

Minus:
Forbedret, men fremdeles lite håndgrep

Best egnet til:
Topp allroundkamera med mange muligheter. Passer for actionfotografen, makrofotografen og de aller fleste. Enkelt å få gode bilder, med potensiale for enda høyere kvalitet når man lærer seg alle funksjonene

bildetekst

Les hele testen her


Sony Alpha 200
Prisbomben

Dette er rett og slett mye kamera for pengene. God batteritid og høyt utstyrsnivå er
attraktivt. Beste optiske rekkevidde (27-105mm) og integrert bildestabilisator er gull verdt.

bildetekst

Pluss:
God bildekvalitet under 800 ISO
Innebygget bildestabilisator
Lang batteritid
Gunstig pris

Minus:
Synlig bildestøy fra 800 ISO
Upresis auto-hvitbalanse innendørs

Best egnet til:
Bra allroundkamera med kjappe responser og bildestabilisator integrert. Flott skjermkvalitet.

bildetekst

Les hele testen her


Pentax K200D
Solid kvalitet

Testens tøffeste kamera leverer varene. Alltid. Gjennomgående høy bildekvalitet gjør K200D til et meget interessant valg, for de som ferdes mye ute i all slags vær, hvor motivene ofte blir mer spennende å fotografere.

bildetekst


Pluss:
Høy bildekvalitet
Bildestabilisator integrert
Kjapp autofokus
God ergonomi
Forseglet med gummipakninger
Stålchassis

Minus:
Bildestøy over 800 ISO
Ingen lader og ladbare batterier
Mørk søker
Treg på serieopptak

Best egnet til:
Aktive fotografer som ferdes mye i skog og mark. Ellers til det aller meste unntatt sport.
bildetekst

Les hele testen her