Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Mor vil se på ”Frustrerte fruer” mens far i huset vil se sport og barna vil se tegnefilmer. De fleste kjenner seg igjen i dette scenariet, som vi kaller ”kampen om fjernkontrollen”. TV-apparater er det imidlertid nok av i de tusen hjem. Hvordan får man så delt på tv-signalene i disse digitaltider?

Ikke så enkelt
Det å dele et analogt signal var en enkel sak. Hadde man signaler fra en antenne på taket eller kabel-tv, var det bare å bruke en såkalt ”splitter” og legge en kabel frem til tv nummer to så var saken biff. Men i dag der ”enere og nuller” har erstattet det analoge tv-signalet, så er det dessverre ikke så enkelt lenger. Mottakerboksen er det vi nå bruker til å dekode de digitale tv-signalene, og det er denne vi skifter kanaler på. Tv-en har nå fått en passiv rolle som monitor, noe som definitivt kommer til å blåse nytt liv i tv-lisens debatten siden man ikke lenger kan se NRK med den innebygde analoge tv-tuneren…

Vårt ”Hus”
Vi tenker oss et scenario der vi ønsker tv-signaler i de rommene der vi oppholder oss mest. Stuen, loft/kjellerstue, og barnerom. For andre rom der vi oppholder oss mindre finnes det enklere løsninger, men det kommer vi tilbake til i slutten av artikkelen.

Stuen:

Kabel-tv:
Har man tv-signaler via kabel-tv kan man velge mellom digitalbokser med ulik funksjonalitet. Kabel-tv selskapet sørger for nødvendige kontakter, og en egnet dekoder for mottak av digital-tv vil være den beste løsningen. Ser man mye på tv kan man gjerne velge en mer avansert boks med opptaksfunksjonalitet (PVR) i stuen. Her bør man også ha den største kanalpakken.

Parabol:
Parabolselskapet vil i de fleste tilfeller besørge montering og trekking av nødvendige kabler frem til AV-benken. Har man en nyere flatskjerm anbefaler vi også her å gå for en HD-PVR mottaker. Denne krever imidlertid 2 uavhengige kabler fra parabolen frem til mottakeren for full kanalfrihet, dvs muligheten til å ta opp en kanal mens man ser på en annen. Velger man en vanlig digitalmottaker uten PVR holder det med 1 kabel til stuen.

Bakkenett (RiksTV)
Velger man RiksTV som digital-tv leverandør avhenger mottaksutstyret av hvor man bor i forhold til senderne. Bor man i svært sterke signalområder kan en innendørsantenne være tilstrekkelig for å gi signaler til bakkenett mottakeren. Også her finnes det enkle og avanserte PVR mottakere, men disse krever ikke flere ledninger fra antennekilden slik som med parabol. Men i områder med svake signaler må man selv bekoste større antenne utstyr og kanskje kostbare forsterkere og splittere.

Les hele artikkelen og lær mer om fremtidens tv-løsninger på www.lydogbilde.no

Loft/kjellerstue

Kabel-tv:
En egen kabel må legges frem til tv-apparatet fra vegguttaket. IKKE åpne veggboksen montert av kabelselskapet da den har en såkalt endemotstand som gir riktig totalmotstand (impedans) på kabelen. Kobler man feil, kan signalet bli kraftig forringet. Man må splitte signalet på ”utsiden” av vegguttaket med en enkel splitter av plugg-inn typen, eller få en montør til å koble kabelen inne i boksen dersom man fortsatt ønsker ”skjult anlegg”. Dersom kabel-tv leverandøren har en analog grunnpakke kan disse kanalene nå søkes inn med den analoge tuneren i tv-en. Ønsker man kanaler i den digitale pakken må man ha en mottaker til + programkort. Enkleste og rimeligste måten er å leie en slik tilleggsdekoder mot en fast sum i måneden.

Parabol:
Generelt kan vi si at alle nordiske parabolkanaler er kodet og man trenger en tilleggs dekoder og programkort. Mottaker kan leies eller kjøpes, og for en rabattert pris får man et tilleggskort. Mottakeren må ha en egen kabel direkte til et uttak på hodet (LNB-en) på parabolen. Velger man en HD-PVR boks så trenger også denne 2 uavhengige kabler frem til boksen.

Bakkenett:
Siden alle kanaler er digitale er også her eneste løsning egen mottaker og kort som tilbys for en redusert pris. Antennesignaler må man selv besørge, så installasjonen vil variere i pris etter dekningsområde. Ved sterke signaler vil også her en liten aktiv antenne duge. Ved mer krevende forhold må man ty til utvendig antenne med splitter og forsterker. Slike monteringer bør overlates til fagfolk.

Barnerom

Kabel-tv:
Barn bruker (for) mye tid på tv, slik at de gjerne prioriteres. Vegguttaket i stuen utstyres med en splitter og kabel legges frem til tv-en. Men kan de klare seg med kanalene i den analoge grunnpakken er det langt rimeligere å fore junior med tv-signaler.

Parabol:
Skal barnet ha parabolmottaker på rommet må en egen kabel strekkes fra mottakeren til en ledig utgang på LNB-en på parabolen. Man trenger også et tilleggs programkort siden alle kanaler er kodet. Men finnes det mulighet for å gå på en av de mindre grunnpakkene, kan det være penger å spare.

Bakkenett:
RiksTV mottakere har den fordelen at de kan utstyres med en bordantenne som gir gode resultater i sterke signalområder. Dette letter spesielt installasjonen i flere rom der behovet melder seg etter hvert. Det er også enkelt å flytte mottakere til andre rom senere. Men ved svake signaler må kabel legges til en splitter/forsterker tilkoblet utvendig antenne. NRK kanalene er gratis, men ønsker man mer enn bare disse så er programkort og tilleggsabonnement eneste alternativ.

Hva med kjøkkenet?
Tv på kjøkkenet er en trend om dagen. Kjøkken-tv-er er ofte vesentlig mindre, og kan tolerere en noe dårligere signalkvalitet. Her kan en trådløs videosender koblet til en av husets eksisterende mottakere være en enkel og rimelig løsning for å få ”Frokost tv” på kjøkkenet.

Les hele artikkelen og lær mer om fremtidens tv-løsninger på www.lydogbilde.no