Nytt nett – nye muligheter

Det nye digitale bakkenettet for TV- og radiosendinger åpner nå i høst. Men hva vil dette bety for deg som seer?

Mange ser frem til flere TV-kanaler når det nye digitale bakkenettet gjennomføres i høst.

Hele 80 prosent vil få tilgang til det nye digitale bakkenettet i løpet av høsten. På sikt er målsetningen 95 prosent husstandsdekning og 70 prosent dekning i hytteområdene.

Fordelen med det nye nettet er at det frigjøres plass til flere kanaler. Det analoge nettet gir bare plass til fire kanaler. Men digitalisering og komprimering åpner rom for atskillig flere kanaler. I tillegg vil mottakerne få bedre lyd og bilde. Den eneste investeringen som må til for å bli i stand til å motta de digitale sendingene, er en liten digital omformer.

Digitalboks
– I første rekke er det bare de med egne antenner, enten på taket eller bordmodeller, som trenger en digitalboks, forteller Hans Erik Hansen i Sverres TV-service.

– De som er koblet til et kabelanlegg eller har parabol trenger ikke å tenke på det. Det er i så fall bare dersom de er misfornøyd med den leverandøren av TV-signaler de har i dag, sier Hansen. Det er heller ikke nødvendig å løpe i forretningen for å kjøpe en digitalboks umiddelbart.

En god stund framover vil de to systemene kjøres parallellt. Men har du ikke skaffet deg en boks innen det analoge sendingene stenges, litt ulikt tidspunkt fra landsdel til landsdel, vil du få svart skjerm.

De boksene som kommer i handelen umiddelbart, skal ikke koste mer enn 1500 kroner. Deres eneste oppgave er å omforme signaler. – Etter hvert vil det komme flere typer avanserte bokser med mange muligheter. Blant annet harddisk der man kan lagre de programmene man ikke rekker å se. Flatskjermer med innbygget digitalomformer er også underveis, forteller Hansen.

Den digitale boksen monteres mellom antenneutgangen på veggen og TV-apparatet. Dermed er man klar for mottak. – Det er ikke nødvendig å skifte TVapparat. Det er heller ikke behov for omfattende kanaljustering. I dag er de fleste TV’er utstyrt med scartkontakt. Kobler man kabelen til scartinngangen på apparatet og velger AV-kanalen, skjer innstillingen automatisk, informerer Hansen.

Flere programpakker
Det digitale bakkenettet vil tilby flere programpakker. Grunnpakken, som inneholder NRK 1, NRK 2, NRK 3, NRK Super og 14 radiokanaler, vil være gratis bortsett fra den vanlige NRK-avgiften. Dette gjelder også TV2 fram til utgangen av 2009.

Velger du Rikspakken må du i tillegg ut med 189 kroner per måned. Da får du 16 TV-kanaler og fire radiokanaler i tillegg. Utover dette vil det bli tilbudt ekstrapakke med filmkanaler til 200 kroner for en måned.

Utvalget av kanaler bygger på undersøkelser som har kartlagt nordmenns TVbruk. Tilbudet innbefatter derfor de kanalene vi ser mest på.

– Har du flere TV-apparater, enten hjemme, på hytta, i bilen, båten eller campingvognen må du ha en boks til hvert apparat. Velger du Rikspakken får du reduksjon på 70 prosent på hver ekstra programpakke, forteller Hans Erik Hansen.

Mer info på www.rikstv.no

Fakta om digitalt bakkenett:

Innføres i løpet av høsten 2007

 • Skal etter hvert oppnå 95 prosent
  dekningsgrad 
 • Gjelder i første rekke
  de med egen antenne
 • Fordrer en digitalboks
  som omformer signalene 
 • Tilbyr gratis grunnpakke med programmer
 • Flere programpakker tilgjengelig
  mot betaling