Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

Med den ustabile verdensøkonomien er det nok ikke alle som har mulighet til å kjøpe seg en fet plasma. Men det finnes en annen kategori tv-apparater som fyller et helt annet behov, og som faktisk ikke er noen stor investering. Vi snakker om 19-20-tommene som populært kalles kjøkken-tv-er ettersom det er den mest egnede størrelsen over frokostbordet.

Diskuter lyd og bilde her!

DMTech LV20XVM

Maskulin og tiltalende

Med tøffe farger og detaljer samt innebygd DVD-spiller, er denne tv-en som skapt for gutterommet.

DMTech fortsetter trenden med svart pianolakk, eller snarere høyblank, svart plast. Dessuten har man en rad med lekkert rødlysende touchknapper i nedre kant. De fungerer veldig bra og gir hele apparatet en tøff hightech-look som sikkert er tiltalende for tenåringer.

På høyresiden av apparatet finnes en innebygd DVD-spiller, noe som forklarer den høye prisen på apparatet. Lyden er litt støyete, noe som gjør at man helst bør ha eksterne høyttalere for film og spill, men det duger for all del bra til vanlig tv-titting.

Vi lykkes ikke å få til en god balanse mellom fargene med de begrensede innstillingsmulighetene, men gråskalaen ble i prinsippet perfekt. Bildekarakteren er altså ikke nøytral, men vi likte likevel resultatet.

Synes man det er verdt en tusenlapp ekstra for bra bilde og innebygd DVD, blir man sikkert kjempefornøyd med DMTechs 20-tommer.

Pris: 4900 kroner
Importør: Netnor
www.netnor.com

Les hele testen på lydogbilde.no

Finlux 19WFLD760

Kjedelig uskarp

Dette hadde kunnet blitt en folke-tv med sin lave pris og mangel på kruseduller, men dessverre er også bildet ganske labert.
Finlux har valgt en veldig stram form på apparatet sitt, firkantet og med en svart front og metallramme. Litt kjedelig rent, hvis det ikke hadde vært for det lille forsøket med en avrundet bue i nederste kant.

Fjernkontrollen er ganske liten og tynn, men føles likevel bra i hånden og knappene sitter godt plassert. Det eneste merkelige er at det i midten av navigeringsknappene er et lite vindu i stedet for en ok-knapp. Formodentlig er det et designspørsmål, men når man forgjeves har trykket på den flere ganger, blir man irritert.

Uansett hvordan vi stilte inn fargene, ble de ikke korrekte, og vi måtte nøye oss med en mellomting. Gråskalaen ble ikke perfekt, men godkjent.

Med innstendig lyd, en småtrist fargekarakter og fremfor alt noe tåkete bilde, er det vanskelig å bli fornøyd til tross for den lave prisen.

Pris: 3000 kroner
Importør: Finlux
www.finlux.no

Les hele testen på lydogbilde.no


Grundig Vision 2 19-2830T

En skuffelse

Få finesser, men en forholdsvis høy pris burde innebære et kvalitetspanel og godt bilde, men resultatet holder ikke mål.

Grundigs apparat virker som om det er støpt i samme form som Finlux, med sitt utrolig kantete utseende. Derimot er materialet mer plastaktig og det føles definitivt trist, og mer som en kontor-tv enn noe som er designet for hjemmet.

Fjernkontrollen er for en gangs skyld bra balansert, og man kommer lett til alle knapper uten å måtte bytte grep. Knappene er dessuten distinkte, men alle er ikke plassert på beste måte. Menyene er meget pene og det finnes relativt mange innstillinger.

Heller ikke på Grundigs apparat er fargene balanserte, noe som resulterer i at dersom man får én korrekt, så blir en annen feil. Vi ble altså nødt til å finne en mellomting der det var så lite feil som mulig på alle.

Med tanke på prisen hadde vi ventet oss toppbilde, men i stedet var det en av de dårligste i testen og vi kan derfor ikke anbefale denne.

Pris: 3500 kroner
Importør: Grundig
www.grundig.no

Les hele testen på lydogbilde.no

Lava LD-19DVD-CI

Påkostet stil

Er man klar for å hoste opp en slant ekstra, får man massevis av funksjoner og et godt bilde med et stilfylt ytre.

Lavas tv er meget pen med ramme i sølv og hvitt og med metallglinsende høyttaler. Liker man ikke hvitt kan man til og med kjøpe rammer i fem andre farger for rundt 300 kroner stykket. Meget smart for å kunne matche innredningen.

Merkelig nok er fjernkontrollen identisk med Grundigs, foruten at det er flere knapper i nederste kant for håndtering av DVD. Vi kan derfor gi den like god vurdering. Den er både god å holde i og praktisk i bruk.

For en gangs skyld er fargene balanserte, og etter å ha kalibrert fabrikkinnstillingen til et bedre nivå, ble metningen betydelig bedre. Gråskalaen hadde godt omfang, men derimot noterte vi et gulstikk.

Flere funksjoner enn dette går det knapt an å stappe inn i en kjøkken-tv, og bildet er vi også ganske fornøyde med. Men prislappen er også deretter.

Pris: 5.000 kroner
Importør: PCE
www.pce.no

Les hele testen på lydogbilde.no

Nextbase SDV19HD

Multifunksjonsapparatet 

Med flere funksjoner og finesser enn man visste at man trengte, kan Nextbase være et interessant valg for den trangbodde.

Nextbases formgivning er nesten et skoleeksempel på hvordan apparatene har sett ut de siste årene. Maskulint svart, men likevel glinsende for å gi inntrykk av luksus samtidig som den kantede, runde formen rundes av for å ikke bli brutal.

Fjernkontrollen er en skuffelse sammenlignet med apparatet. Den ligger meget godt i hånden, men føles stor og klumpete. Det er for mange knapper slik at de er vanskelige å treffe og dessuten svampaktige å trykke på.

Heldigvis trenger man faktisk ikke å skru spesielt mye på bildeinnstillingene for å få til best mulig bilde. Fargene er bra stilt inn fra begynnelsen av, så lenge man velger en nøytral fargeprofil, men gråskalaen ble likevel ikke helt nøytral.

Nextbase er et ytterst prisgunstig apparat med godt bilde og massevis av funksjoner, som dessuten fungerer bra i campingvognen.

Pris: 3800 kroner
Importør: Optical Storage
www.opticalstorage.no

Les hele testen på lydogbilde.no

Philips 19PFL5403D

Analogkongen

Fjorårets vinner kommer i en litt billigere og enklere modell som likevel fortsetter å imponere oss.

Si hva du vil om Philips, men de er absolutt dyktige til å produsere prisgunstige produkter som ser bra ut. Denne modellen låner utseendet sitt fra de store, påkostede modellene som har gjennomskinnelig utadvinklet "trakt" rundt rammen.

Fjernkontrollen er nærmest perfekt. Den er pen, god å holde i og det er lett å finne knappene. Alt sitter der det skal og er meget tydelig. Menysystemet er pent og meget strukturert slik at man lett finner fram blant alle innstillinger man kan tenke seg å ville gjøre. Til og med lyden er over middels og har en fyldig klang.

Visst er vi glade for justeringsmulighetene, selv om det ikke finnes detaljinnstillinger som på mer avanserte apparater. Men heldigvis er det ikke et stort problem, for fargebalansen er faktisk veldig bra rett fra esken dersom man velger en nøytral bildeprofil.

Philips' kjøkken-tv fortsetter å imponere oss, med et utmerket bilde uansett bildekilde, men fremfor alt er den overlegen på analoge kilder.

Pris: 3300 kroner
Importør: Philips
https://www.philips.no/

Les hele testen på lydogbilde.no

Samsung LE-19A656

Glødende skjønnhet

Med sveipende linjer og et rødglødende skimmer drar Samsungs modell øynene til seg, og takket være bildet holder de seg gjerne der.

Alle andre kopierer hverandre med metallrammer og pianolakk. Samsung våger å ta teten og byr på en mer spennende formgivning. Den rødfargede, gjennomskinnelige fronten gjør at den nesten ser svart ut, men når lyset treffer den nesten gløder den i kantene. Lekkert!

Fjernkontrollen er meget bra med herlig balanse og store, tydelige knapper som er lette å finne takket være fargekoding og distinkt form. Menysystemet er meget bra og tydelig. For en gangs skyld finnes det dessuten muligheter til å gå inn å gjøre finjusteringer for den som har kunnskapene og tålmodigheten.

For den som ikke har tenkt å sitte med kalibreringsskiver på kjøkkenet, kan vi med glede meddele at det i prinsippet ikke trengs for Samsungs modell. Rett ut av esken var faktisk fargene nøytrale og balansert innstilt.

For den designinteresserte som vil ha en annerledes tv, men ikke kompromisse med bildet, er Samsungs siste et naturlig valg.

Pris: 4100 kroner
Importør: Samsung
https://www.samsung.no/

Les hele testen på lydogbilde.no

Sharp LC-19D1SWH

Skarpt, Sharp

Med et tiltalende ytre og et bra bilde, er Sharp definitivt med i matchen, men stikker seg ikke ut helt i tetsjiktet.

Med et helhvitt ytre og litt rundere former, kan Sharps apparat sikkert tiltale dem som får gåsehud av svarte, kantete bokser. Den er faktisk ikke en dårlig match designmessig med en Apple TV.

Foretrekker man som de fleste å bruke fjernkontrollen, blir man ikke glad. Den er riktignok pent avrundet, men føles imidlertid noe klumpete. Den ligger for all del bra i hånden, men fingrene er ikke like fornøyde.

De fleste andre har innstillingsskalaer fra 0 til en maksverdi, mens Sharp i stedet har et nullnivå med positive og negative justeringer. Det er pedagogisk, og for en gangs skyld er faktisk nullnivået nøytralt.

Er man prisbevisst og liker designen på Sharp, kommer man sikker til å bli fornøyd, selv om den ikke direkte imponerer på noe spesielt område.

Pris: 3000 kroner
Importør: Sharp
www.sharp.no

Les hele testen på lydogbilde.no

Sony Bravia KDL-20B4030

Kostbar og imponerende

Alt fra bildekvalitet til lyd er av høyeste klasse på Sonys lille utgave. Men smaker det, så koster det.

Også Sony skiller seg ut fra mengden med formgivningen på sitt apparat. Først og fremst gjennom at den ikke har noen fot, men står direkte på underlaget. Dermed har man kunnet fylle ut rommet under panelet med større høyttalerelementer – og det høres virkelig. Lyden er superb, og uten tvil best i testen.

Fjernkontrollen er som man kan vente seg av Sony – en pen og vakker historie. Knappene er store og tydelige med akkurat de funksjoner man trenger, og ikke noe ekstra tull som forvirrer.

Sony tilhører den klassen apparater der man fra fabrikken har gjort grunnleggende innstillinger. Så lenge man selv ikke velger skrikende farger, får man faktisk bra fargebalanse og kontrast.

Sony leverer bra bilde uansett kilde, men fremfor alt overlegen lyd. Hvorvidt man synes det er verdt pengene, er en annen sak.

Pris: 5000 kroner
Importør: Sony
https://www.sony.no/

Les hele testen på lydogbilde.no

Oppsummering
Finlux og Grundig var de merkene som klarte seg dårligst i testen. DMTech og Lava utmerket seg med mange funksjoner, men det kostet også deretter, mens Nextbase føltes mer prisgunstig. Sharp har en meget god pris, men imponerte ikke totalt sett. Toppstriden sto altså mellom Sony, Philips og Samsung. Ettersom vi vektlegger pris, falt Sony ut fra topplisten. Samsungs modell utmerket seg på alle måter og ble derfor best i test, mens Philips' noe billigere apparat i stedet knep beste kjøp.