Heng tv-en på veggen

Ny tv er handlet inn, men hvor og hvordan plasserer du den? Den mest praktiske løsningen er å henge den på veggen, og da trenger du et veggfeste.

Ved å henge skjermen på veggen får du bildet opp i riktig høyde, samtidig som du frigjør gulvplass. Ekstrautstyr som tv-mottaker og Blu-ray-spiller kan også veggmonteres, eller gjemmes vekk i et skap, med skjulte ledninger mellom dem og skjermen. De aller fleste flatskjermer, helt fra små 19-tommers kjøkken-tv-er til store 60-tommere kan veggmonteres – du må bare finne ut hvilken type feste du vil ha, og deretter finne det rette festet som passer til din tv-en din.

Det finnes hovedsakelig to typer veggfester. Et standard veggfeste kommer i to deler hvor den ene delen skrus fast i veggen, og den andre (braketten) monteres til tv-en slik at den kan hektes på plass. Med et slik veggfeste henger skjermen i utgangspunktet flatt på veggen, men noen veggfester har innebygd «tilt», slik at tv-en kan henges høyt og vinkles svakt nedover.

Leddfeste/arm
Hvis du ønsker å montere skjermen i et hjørne, eller ha mulighet til å svinge den i forskjellige retninger, trenger du et leddet veggfeste. Da kan tv-en trekkes ut fra veggen og vinkles i den retningen du ønsker. En slik arm er nødt til å tåle større påkjenninger, og er som regel dyrere enn et enkelt veggfeste.

VESA-standard
Noen tv-produsenter tilbyr egne veggfester til sine skjermer, men tar seg gjerne godt betalt for det. Universale fester er ofte rimeligere, og kan være lettere å bruke om igjen neste gang du bytter tv. På baksiden av flatskjermen sitter det monteringshull hvor veggbraketten skal skrus fast, og for at den skal passe må nødvendigvis tv-feste og veggfeste være av samme dimensjon (hullavstand). De aller fleste flatskjermer og veggfester følger VESA-standarden, som angir hvilke dimensjoner festet må ha, ut fra skjermens størrelse og vekt. En utbredt dimensjon for 32-tommere er VESA 200 x 200, som da har 200 millimeters avstand mellom hullene.

Veggfestene må i tillegg være forsvarlig festet til veggen for å tåle vekten. Det er ikke nok å borre hull i gipsen – veggfestene bør aller helst festes til stendere i veggen, eller i en murvegg. Hvis den ideelle posisjonen til tv-en befinner seg mellom to stendere, finnes det adapterplater som gjør det mulig montere festet i midten.

Kabelføring
Allerede før tv-en henges opp bør du også tenke på hvordan den skal få strøm og tv-signal. Hvis huset er under oppføring, er det mest elegant med skjulte rør i veggen. Hvis veggen allerede er bygd, finnes det elegante lister som muliggjør skjult kabelføring. De fleste leverandører av veggfester leverer også matchende utstyrshyller som kan hektes på i underkant av festet.


Vogel’s
Vogel’s er en kjent kvalitetsleverandør av veggfester og kan levere alt fra enkle veggbraketter til avanserte motoriserte fester med fjernstyring. Leddfestet EFW 6245 (avbildet) er en kraftig uttrekkbar arm som takler flatskjermer opp til 32 tommer. Festet kan trekkes inn og ut fra veggen, roteres 120 grader og tiltes 15 grader.

Pris: 1698 kroner.

Vogel’s har en brukervennlig nettside med søkemotor som gjør det lett å finne det rette festet til akkurat din tv.

Importør: Aurora. Forhandles av bl.a. Expert og Euronics.
www.auroragroup.no

B-Tech
B-Tech leverer kvalitet til fornuftige priser, og er spesielt kjent for sine rimelige universalfester. Veggfestet BT7512 (avbildet) egner seg for 32- og 37-tommers flatskjermer. Festet er kun 17 mm dypt og fester skjermen meget tett mot veggen. Leddarmfestet BT7513 (også avbildet) tar flatskjermer opp til 32 tommer. Begge koster 598 kroner.

Importør: Interconnect. Forhandles av bl.a. Komplett, MPX og vanlig faghandel.
www.interconnect.no


Vantage Point
Vantage Point har en serie med universale veggfester som er både solide og visuelt elegante. Storselgeren U42 (avbildet) er laget i aluminium og passer til flatskjermer mellom 42 og 50 tommer (maks 60 kg). En smart detalj ved dette festet er justerbar bredde, slik at det kan tilpasses forskjellige stenderavstander. Pris: 1498 kroner.

Importør: Akustikk. Forhandles av bl.a. Soundgarden.
www.akustikk.no


SMS
Svenske SMS leverer veggfester med høy kvalitet og tiltalende finish. Flatscreen WM T er et fleksibelt VESA universalbeslag for vegg, passende for mellomstore flatskjermer opp til 30 kilo. Skjermen kan henge flatt på veggen, eller, hvis den henger høyt, vippes inntil 15 grader fremover. Pris: 898 kroner.

Importør: Hi-Fi Klubben
www.hifiklubben.no

Les hele saken på www.lydogbilde.no