Framtiden for HD er blå

Ekte HD ser ikke bare skarpere ut enn DVD, med Blu-ray får du også bedre lyd og nye funksjoner ingen DVD-spiller har.

Den sikreste måten å få sett ekte HD på den nye flatskjermen, er å kjøpe seg en Blu-ray-spiller. Mens vi venter på at HD-sendinger skal bli vanlig, kan man få skarpere bilde med mye bedre farger med Blu-ray. Og best av alt, en ny Blu-ray-spiller gir DVD-ene dine nytt liv og viser dem alle sammen med høyoppløst bildekvalitet.

Men det stopper ikke der. For med Blu-ray får man også mye bedre lydkvalitet. Ekte HD-lyd, hvor man slipper MP3-kvaliteten surroundlyd på vanlig DVD har hatt til nå. Fremdeles ikke overbevist? Nye interaktive funksjoner gjør Blu-ray enda mer attraktivt, og alt dette får man nå til historisk lave priser. I denne testen koster den billigste spilleren under 2.000 kroner, og den dyreste 7.500 kroner.

Med en flatskjerm som er merket Full 1080p HD, er man garantert en bildekvalitet de færreste har sett maken til. Blu-ray har fem ganger så høy oppløsning og mange ganger større fargespekter enn DVD, og med filmer som er innspilt med HD-lyd, er lydkvaliteten glassklar og fantastisk dynamisk. Alt man trenger i tillegg, er en av de nyere surroundreceiverne, med støtte for HD-lyd i de nye surroundformatene som finnes på Blu-ray.

Mange av de nye Blu-ray-spillerne, har også nye tllleggsfunksjoner, som internettilkobling, og Blu-ray Profile 2.0. Interaktiviteten i Blu-ray Profile 2.0 gir brukeren tilgang på ekstramateriale, som man kan laste ned fra en nettverkstilkobling, såkalt BD-Live.

I denne testen sammenligner vi åtte nye Blu-ray-spillere, for å finne det beste kjøpet. Mens de fleste i testen leverer strålende bildekvalitet fra Blu-ray, er det store forskjeller i avspillingskvaliteten fra vanlig DVD, og det skiller mye mellom de beste og dårligste på lydkvalitet.

 Vi tester:

Analog multikanal

Nettverkkobl

Profil

Pris

Tecsonic BHD 8866 Nei  Nei   1.1 1.995 kr
Sony BDP-S350 Nei  Ja 1.1* 2.995 kr
Sharp BD-HP21S Ja  Nei 1.1 2.995 kr
Philips BDP-7200 Ja  Nei 1.1 3.995 kr
Samsung BD-P2500 Nei  Ja 1.1 3.995 kr
Panasonic DMP-BD55 Ja  Ja 2.0 4.295 kr
Pioneer BDP-LX71 Ja  Nei 1.1 7.495 kr
Denon DVD-2500BT Nei  Nei 1.1 7.498 kr

* oppdaterbar til 2.0

Tecsonic BHD8866

Mye for pengene

Spilleren fra Tecsonic gir utvilsomt mye for pengene. Den er testens eneste sonefrie spiller, og til en pris av under 2.000 kroner er den fort et varp, med tanke på at bildekvaliteten er tett opp mot den til de andre spillerne i testen. Vi trekker for treg aksesstid og støyende drivverk. Spilleren har dessuten ikke spesielt høyt kvalitetsinntrykk, og vårt eksemplar leste ikke alltid platene.

Fakta
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Sekskanals lydtilkoblinger
Kr 1.990

Importør Netlogic
www.netlogic.se

Pluss: Bra bilde
Minus: Litt lite stabil

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Sony BDP-S350:

Vel verdt pengene

Sony-spilleren er helt klart blant de beste i testen. Bildekvaliteten er meget høy fra Blu-ray, den er kjapp i bruk og godt utstyrt for prisklassen. Sony BDP-S350 kan enkelt oppgraderes til Profile 2.0, noe som utvider funksjonaliteten, og den er på alle måter en bedre spiller enn den biligere Tecsonic-spilleren. Med bedre bildekvalitet fra DVD ville Sony-spilleren kjempet helt i toppen.

Fakta
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Ethernett-tilkobling
Åttekanals lydtilkoblinger
Pris 2.995 kroner
Pluss:
Sylskarpt Blu-ray bilde
Ryddige menyer

Minus: Bare middels DVD-kvalitet

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Sharp BD-HP21S:

Prisgunstig

Sharp har klart å lage en gjennomført spiller til konkurransedyktig pris. Ytelsen på Blu-ray er hakk i hel med testens dyrere spillere, og BD-HP21 er dessuten blant de raskeste til å starte opp og lese plater. Bildekvaliteten fra vanlig DVD er også klart godkjent. Som ren Blu-ray spiller er dette et trygt valg, men de som ennå ikke har solgt unna DVD-samlingen sin, kan nok vurdere en av testens dyrere spillere.

Fakta

HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Åttekanals lydtilkoblinger
Pris: Kr 2.995
Importør: Sharp Nordic
www.sharp.no

Pluss:
Meget bra bildekvalitet på Blu-ray
Rask start fra stand by

Minus:
Dårligere enn de beste på vanlig DVD

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Samsung BD-P2500

Svart og stilig

Samsung har fulgt med i timen, og leverer en Blu-ray spiller som gjør det jevnt over bra. Her får du full støtte for BD Profil 2.0, alt av lydformater, og god bildekvalitet fra både Blu-ray og DVD. BD-P2500 havner litt bak testens aller beste spillere, men har også en mer aggressiv prissetting. Verdt å vurdere for de som vil spare noen kroner.

Fakta
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 2.0
Ethernett-tilkobling
Åttekanals lydtilkoblinger
Pris 3.995 kroner
Importør: Samsung Nordic
www.samsung.no
Pluss:
Støyfrie og fargefylte Blu-ray bilder

Minus:
Noe kjølig fargesignatur
Mindre skarp på DVD

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Philips BDP-7200

Gjennomført

Philips BDP7200 er ikke den mest velutstyrte spilleren i testen i forhold til pris, men det den mangler tar den igjen i form av svært god bildekvalitet på både Blu-ray og DVD.

Fakta
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Åttekanals lydtilkoblinger
Pris 3.995 kroner
Importør: Philips Nordic
www.philips.no
Pluss:
Meget bra Blu-ray bilde
Brukervennlig

Minus:
Kun BD-J Profil 1.1

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Denon DVD-2500BT

Kompromissløst råskinn

Med et solid og støyfritt aluminiumskabinett har Denon DVD-2500BP testens beste byggekvalitet. Bildekvaliteten er eksemplarisk, med meget godt kontrastomfang. Ikke fullt så skarp som Pioneer på Blu-ray, men neimen ikke langt unna. På vanlig DVD er dessuten Denon-spilleren testens beste, og lydkvaliteten er det heller ingen som utfordrer Denon på. Denon setter tjukk strek under at spillerne ikke trenger å låte likt selv om man bruker digital lydoverføring.

Fakta:
HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Minnekortleser
Pris Kr 7.498
Importør Hi-Fi Klubben
www.hifiklubben.no
Pluss:
Meget god på Blu-ray
Det beste DVD-bildet
Super lydkvalitet

Minus:
Treg og dyr

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Pioneer BD-LX71

Tøff tungvekter

Om du verdsetter bilde og lydkvalitet foran flest mulig funksjoner, er Pioneer-spilleren midt i blinken. BDP-LX71 er riktignok blant testens dyreste spillere, men den leverer fremragende bildekvalitet både fra Blu-ray og DVD, i tillegg til svært god lydkvalitet. Derfor er den vel verdt de pengene for de ekstra kresne, og en soleklar kandidat for de med skikkelig hjemmekinoanlegg!

Fakta:

HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 1.1
Åttekanals lydtilkoblinger
Pris 7.495 kroner

Pluss:
Sylskarpt bilde på Blu-ray og DVD
Høy lydkvalitet, både analogt og digitalt

Minus:
Kun BD-J Profil 1.1
Litt lang lesetid

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Panasonic DMP-BD55

Superbilder

Med Profile 2.0 gir Panasonic DMP-BD55 full interaktivitet, og kan utnytte tilleggsfunksjoner via internett, som teksting, bakomfilmer, osv. Spilleren har glimrende bildekvalitet, også på vanlig DVD, hvor skarphet er det viktigste stikkordet. Få spillere lever opp til Panasonics bildekvalitet, og den låter også meget bra. At den i tillegg er rask, er en flott bonus. En særdeles god spiller! Ønsker du denne kvaliteten til en rimelig penge, er den 1000 kroner rimeligere DMP-BD35 i praksis samme spiller, men uten 7-.1-analogutgang.

Fakta:

HDMI 1.3, 1080p/24
Blu-ray profil 2.0
Ethernett-tilkobling
SD-minnekortleser
Sekskanals lydtilkoblinger
Pris: Kr 4.299
Importør Panasonic Norge
www.panasonic.no

Pluss:
Glimrende på Blu-ray og DVD
Støtter BD Live

Minus:
Litt mørk lyd

Les hele testen på www.lydogbilde.no

HD-bilde og lyd for alle pengene

Nå kan alle skaffe seg en Blu-ray-spiller. Utvalget er større enn noen gang, og prisene er historisk lave.

Alle ser med en gang hvorfor en Blu-ray-spiller er bedre enn en DVD-spiller. Et sylskarpt bilde er ikke til å ta feil av. Men man skal ikke glemme at en Blu-ray-spiller også har mye bedre lyd. For på Blu-ray-filmene finner man lydspor i mye høyere – ukomprimert – kvalitet enn på DVD-filmer. Har man en HD-receivere som støtter (se testen i denne utgaven) de nye HD-lydformatene, kan man ta i bruk og glede seg over knallyd fra Dolby HD og DTS HD. Som de heter på Blu-ray.

Fra 2.000
Spillerne er i denne testen er alle sammen mye bedre enn spillerne vi testet for et halvt år siden. Og med priser fra under 2.000 kroner, er inngangsbilletten lavere enn noensinne. Alle spillerne i testen er anbefalt, noen med forbehold, men uansett hvilken man velger, får man krystallklart bilde på Blu-ray. Forskjellene er derimot større på avspilling av DVD, lydkvaliteten er heller ikke like god på alle, og de meste avanserte har funksjoner de billigste ikke har.

De billigste
Testens billigste spiller, fra Tecsonic, er vel verdt pengene, men den støyer en del og har verken samme bildekvalitet på DVD eller lydkvalitet som de beste i testen. Da er Sony-spilleren et bedre kjøp. Selv om den koster mer. Den er både bedre utstyrt, kjappere i bruk og har bedre bildekvalitet på DVD og bedre lydkvalitet. Det samme kan vi si om Samsung-spilleren, som er enda bedre utstyrt. Men også koster mer. Til samme pris man man få Philips-spilleren, som riktignok leverer litt skarpere bilde enn Samsung-spilleren, men er dårligere utstyrt. Noe også den lynraske Sharp-spilleren er, men den har i tillegg svak skarphet på avspilling av DVD.

De beste
De aller beste spillerne er like gode på alt. Denon-spilleren er perfekt for hjemmekinoentusiasten som har HD-receiver allerede, og som er villig til å betale mer for høyest mulig lyd-og bildekvalitet. Her får man også mulighet til å fintrimme bildekvaliteten fra spilleren.

Men Pioneer-spilleren er et enda bedre kjøpt til samme pris. Og derfor best i test i dette feltet. Den mangler bare Blu-ray-profil 2.0 og kunne vært kjappere i bruk, men lyd- og bildkvaliteten er fullt på høyde med Denon-spilleren. Dessverre koster Denon og Pioneer-spilleren mest. Derfor er det Panasonic DMP-BD55 som stikker av med beste kjøp. Her får man alt man trenger, og strålende bilde- og lydkvalitet i en spiller som er kjapp i bruk og meget velutstyrt til drøyt 4.000 kroner.