Fem tips mot dårlig trådløst nett

Dårlig trådløst nett er frustrerende, men heldigvis finnes det enkle triks for å bedre dekningen i hele huset.

Trådløst internett har revolusjonert hvordan vi bruker medier, og egentlig også hvordan vi lever livene våre.

Med denne utviklingen kommer etterhvert forventningene og vanen om å alltid være online, og dette bidrar i sin tur til at vi blir ekstremt frustrerte når vi opplever tregt internett, eller enda verre, ingen trådløs dekning overhodet.

Og det er ikke alltid bare-bare å utbedre nettverksdekningen hjemme, men her skal du få noen ganske enkle tips til nettopp hvordan du kan få littegrann, eller mye, bedre trådløst internett hjemme.

1. Sett ruteren midt i huset

Hvis boligløsningen din tillatter det, bør du plassere ruteren så sentralt du kan, gjerne midt i huset. Det er også en fordel hvis den får stå i nærheten av de rommene hvor det trådløse nettverket blir mest brukt.

Hvis du skal pusse opp eller bygge nytt hus, er dette også noe å ta med i regnestykket. Mange online-tjenester på TV’en, datamaskinen eller musikkanlegget vil yte best hvis du kobler det til internett med kabel. Og derfor bør du ha et kabeluttak der du velger å ha TV-stue, komtorplass eller liknende.

Et alternativ å strekke ethernet-kabler mellom ruteren og kabeluttaket, men dette medfører ofte mye kabelrot i hjemmet.

Plasser ruteren midt i huset, og gjerne høyt og uhindret. (Foto: Getty Images)

 

2. Plasser ruteren høyt

Jo høyere ruteren står, desto bedre når signalet ut i huset ditt. Prøv for eksempel å sette den på toppen av et skap eller en høyt plassert hylle. Kombinerer du høy plassering med sentral plassering, gir du ruteren gode arbeidsvilkår. 

Ledningene kan du skjule ved hjelp av ledningsklammer, kabelkanaler eller å legge dem bak et møbel. Ruteren bør også stå forholdsvis uhindret, altså uten gjenstander som kan blokkere signalet.

3. Flytt ting som forstyrrer signalet

Det er flere elementer i boligkonstruksjoner som kan forpurre trådløse nettverk, som for eksempel vannrør og armert betong. Slik ting kan du ikke flytte på uten videre, men du kan sjekke om det er andre flyttbare ting som forstyrrer rutersignalet.

Still for eksempel ikke et tørkestativ i metall eller en mikrobølgeovn i nærheten av ruteren. Disse er også kjent for å forkludre nettverkssignalet.

4. Prøv en annen kanal

Et vanlig trådløst internettsignal sendes gjerne på et 2,4-GHz-bånd, på 1 av 13 forskjellige kanaler. Det kan hende at du og naboen (for eksempel) bruker samme kanal uten å vite det, selv om dere har helt forskjellige rutere. Dette kan bidra til dårligere nett hos dere begge.

Du kan bytte kanal for hvor ditt trådløse kanal skal sendes. Dette er gjerne en innstilling som gjøres i selve ruteren, eller i ditt øvrige trådløse oppsett.

Det finnes også flere programmer som viser eventuelle forstyrrelser på ditt nettverk, eller om andre i nærheten bruker den samme kanalen som deg, som for eksempel Acrylic Wifi.

Et tørkestativ i metall kan forringe internettsignalene i hjemmet ditt. (Foto: Pixabay)

 

5. Skaff deg et «maskenettverk (mesh-system)

Har du prøvd alt dette, men fortsatt opplever dårlig nett, kan det hende at boligen din rett og slett er for kronglete til at én enkelt ruter klarer å gi deg god nok dekning.

Da trenger du sterkere lut, og den beste luten på markedet akkurat nå er – etter vår erfaring – et maskenettverk (mesh-nettverk).

Et flerpunkts maskenett genererer flere felles trådløspunkter i hjemmet ditt, og kan gi deg god dekning på steder der vanlige rutersignaler aldri før har nådd frem.

Det var i hvert fall vår erfaring da vi testet Googles maskenettverk for litt siden.

 

Kilde: Komputer.no