Dette må du gjøre hvis du mister telefonen i toalettet

Det er mange tips om hvordan du kan redde telefonen fra drukningsdøden. Men hva fungerer?

mobil

Hvordan redde telefonen fra å drukne

Når telefonen tilfeldigvis havner i toalettet, tror nok de fleste av oss at den er død. Men det finnes håp for å gjenopplive telefonen.

Husk imidlertid at det ikke er sikkert telefonen kan overleve. Vann og fuktighet er en av de mest ødeleggende skadene på telefonen din.

Men før du gir opp den gjennomvåte telefonen din fra toalettet, kan du prøve redningsguiden nedenfor som øke sjansene dine betraktelig.

1. Ta telefonen raskt opp av vannet!

Dette sier seg nesten selv. Hvis telefonen er under vann for lenge, vil den kortslutte. Derfor må du skynde deg å fiske telefonen ut av toalettet om uhellet er ute.

Det er klart best om du mister telefonen i en ren vask. Ikke bare av hygienegrunner, men også fordi urin er salt, og salt leder strøm, slik at telefonen kortslutter raskere.

2. Slå den av

Hvis telefonen fortsatt er på når du fisker den opp av vannet, er det viktig at du slår den av umiddelbart. Likeledes, hvis den har vært slått av etter ulykken, må du ikke slå den på.

Som skrevet ovenfor er vann og strøm en dårlig match, så hold den avslått så telefonen ikke kortslutter.

3. Ta den fra hverandre og tørk den

Start med å tørke den på utsiden. Pass på at du ikke snur, roterer eller rister den for å få ut vannet – det kan ha motsatt effekt og fordele vannet lenger inne i telefonen.

Hvis telefonen kan tas fra hverandre, bør du gjøre det og tørke de enkelte delene som batteri og SIM-kort. La selve telefonen tørke uten delene i. Du bør også ta ut diverse plugger og dekselet, da dette kan holde på vann.

4. La telefonen tørke på en radiator ved lav varme eller i en pose ris

Du kan med fordel plassere de ulike delene og selve telefonen på en radiator med lav varme i en dag.

Det høres kanskje rart ut, men du kan også legge telefonen i en pose med ris for en dag. Det er imidlertid et lite diskutert råd fordi risen kan ødelegge telefonen hvis de kommer inn i telefonen. Men ris er eminent for å absorbere fuktighet. Så med litt forsiktighet er det et flott triks som potensielt kan redde telefonen din fra døden.

Slik gjør du det:

Legg risen i en pose og legg telefonen forsiktig oppå – du må ikke dekke telefonen med ris, da det vil være fare for at risen kommer inn i telefonen.

Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig at du legger det raskt til tørk. Jo lenger du lar den tørke, jo større er sjansen for at telefonen overlever ulykken.

5. Slå den på

Når du har fulgt trinnene ovenfor, kan du prøve å slå på telefonen. Hvis alt vannet er borte og den første kortslutningen i møtet med vannet ikke ødela noe dødelig, er det en god sjanse for at du kan gjenopplive det.

Hvis du slår på telefonen, bør du først og fremst trekke ut viktige data som du ikke vil miste. Den kan godt ha blitt skadet, selv om telefonen slår seg på. Det kan for eksempel være at lyden ikke fungerer eller at batteriet blir dårlig over tid.

Hvis telefonen ikke fungerer når du prøver å slå den på, kan du prøve å la den tørke i lengre tid. Det kan ta opptil en måned før det er helt tørt.

Hvis det fortsatt ikke fungerer etter dette, er det mest sannsynlig dødt.

Husk at forsikringen din kan dekke ulykker som dette.

Unngå dette «gode» rådet

Det er langt fra alle rådene der ute du må følge. Du bør for enhver pris unngå råd som involverer en hårføner eller en ovn.

Høy varme gjør mer skade enn nytte. Fall derfor ikke for fristelsen til å sette den våte telefonen på en varm radiator, inn i en ovn ved selv lave temperaturer eller fø den tørr med varmluft.

Peter Cytryn, som er tekniker ved reparasjonsselskapet Computerarmbulancen, opplyser at han ikke tror telefonen tar skade av lav varme, men at telefonens eksteriør kan bli skadet. For eksempel er LED-skjermer spesielt varmefølsomme, akkurat som plast på telefonen kan bli misfarget.

Rådet er derfor: Hold deg til redningsguiden!