I løpet av 2017 skal radio FM-nettet slukkes i hele Norge. Dette ble vedtatt på Stortinget i 2011, og begrunnes med at digitaliseringen av radio vil gi bedre frekvens og muligheter for flere kanaler. Alt skal over på DAB.
Det betyr at du fra 2017 av slipper skurring i favorittsangen, antenner like høye som taket og flere kanaler som alle kan like. Dette er kanskje spesielt viktig på hytta.

Radio med minner
På hytta skal radioen skurre danseband og mumlende dialekt som oppdaterer deg på lokalnyhetene fra et kontor i sentrum.
Når FM-nettet slukkes, betyr ikke det at du trenger å bytte ut den verdifulle doningen med en sølvgrå som ikke matcher noe annet i hele hytta.
Les også: Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien
Hvis du fullstendig bråbremser av dette, kan det være en trøst i å vite at lokalradioer får sende via FM-nettet frem til 2022.
Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup, skjønner godt at enkelte gjerne vil beholde den stilige radioen som har stått på hytta i årevis. Derfor er det viktig å opplyse om valgmulighetene man har, mener hun.
– Det er ikke alle som vet at det finnes oppgraderingsmuligheter, og ikke minst at de er veldig enkle.
Enkelt mellomledd
For å gjøre radioen med FM-signaler kompatibel med de digitale, trenger du et adapter. Hagerup forklarer at DAB-adapteret er en liten enhet man kobler inn i lydinngangen i den radioen du allerede har.
– Adapterne får man kjøpt der de selger radioer, og kan koste mellom 500 og 1 200 kroner. Alle enhetene har en skjerm der det for eksempel står kanalinfo, trafikkmeldinger og sånne ting, og så lenge FM-radioen din har en såkalt AUX-inngang, er den kompatibel med et adapter.
Les også: 15 fordeler ved å bo helt alene
De digitale signalene mottas av adapteret som deretter overfører lyd til radioen.
– Enkelte adaptere har til og med en medfølgende fjernkontroll sånn at du kan bytte kanal og skru opp volumet fra sofaen, forteller Hagerup.

Personlig tror hun ikke at majoriteten av radiolytterne kjøper et adapter når FM-nettet slukkes i 2017.
– Vi vet at veldig mange har byttet til en DAB-radio allerede, og prisen på en ny kan ligge under hva et adapter koster. Det er ikke godt å si hva folk velger, men det er viktig å fortelle at de har forskjellige muligheter.
DAB er ikke bare DAB
Betegnelsen DAB+ kan få enkelte til å klø seg i hodet. Hva har man? Hva trenger man? Hva er forskjellen?
Ifølge Hagerup og nettstedet Radio.no er ikke forskjellen mellom vanlig DAB og DAB+ så veldig stor for deg og meg. For å ha det samme rike kanalmangfoldet etter 2017, må man imidlertid ha DAB+radio.
Les også: 5 ting du aldri må bruke oppvaskmiddel til
De aller fleste radioer kjøpt etter 2009 er DAB+, og flertallet av kanalene sender i dag i det formatet. I fremtiden vil enda flere gjøre det samme.
Hvis du vil finne ut om du har DAB eller DAB+, bør du søke etter kanalene NRK Sport eller P5 Hits – da har du nemlig den nyeste versjonen og kan ta det helt med ro.