Vannskader koster mer enn før

Vannskader koster mer enn før.

Foto: Gjensidige. Bildet viser en rørkobling hvor pakningen sprakk. Stoppventilen forhindret at det ble store vannskader.

I november i fjor tydet tall fra Gjensidige på at 2007 kom til å bli det dyreste året for forsikringsbransjen noensinne når det gjelder vannskader. Det ble anslått at selskapet i fjor må utbetale rundt 610 millioner kroner i erstatning for oppståtte vannskader i bygninger, noe som tilsier en økning på rundt 35% de to siste årene.

– Og prognosene ser ut til å stemme, sier Oddvar Stensrød, soussjef i Gjensidige, til Vi i Villa i dag.

Flere årsaker
– Vi ser at det er flere årsaker til at vannskader koster oss mer enn før, sier Stensrød.

– Nordmenn bygger finere og dyrere hus enn før. Kostnadene ved å reparere skadene er blitt dyrere, både når det gjelder materialer og fagfolk. Og vi er blitt flinkere til å tørke ut bygget etter en vannskade for å forhindre mugg og råte.

De økte kostnadene skyldes ikke alene at pris og kvalitet har steget.
– Vi ser for første gang på flere år en viss økning i antall vannskader. Det er økning i skader også på nye vanninstallasjoner, som for eksempel rør-i-rør, sier Stensrød. Han oppfordrer derfor hytte- og boligeiere til å bli flinkere til stenge av vannet når de reiser bort og å installere vannstoppventil.

Gammelt utstyr skiftes ut
Men alt er ikke bare negativt, forsikrer Stensrød.
– Oppvaskemaskiner ser ut til å ha blitt sikrere og her er skadene er nesten halvert.

– Det bygges mange nye våtrom og kjøkken rundt omkring i landet for tiden, og mye gammelt utstyr og mange gamle rør skiftes ut. Dette har nok vært med på å forhindre at kostnadene ved vannskader ikke er blitt enda høyere.