Nordmenn flest er flinke til å forsikre hus og innbo, men allikevel er ikke alle flinke nok til å gjøre skadeforebyggende grep mot husskader. I snitt kostet hver skade på hus og innbo mer enn 20.000 kroner i fjor, en stor økning fra året før. Mange skader kunne vært unngått og millioner spart, uttrykker Øystein Øren i en pressemelding fra Frende Forsikring.
Dårlige på skadeforebyggende tiltak
En Norstat-undersøkelse viser at nordmenn ikke er spesielt flinke til å ta skadeforebyggende grep.
- 4 av 5 sjekker ikke veggene i huset for sprekker og hull som mus og rotter kan komme seg inn gjennom
- 2 av 3 sjekker ikke taket og fikser eventuelle feil
- Under halvparten renser og fikser takrenner
- 50 prosent renser ikke avløp, rister og sluk slik at vann kan renne fritt, vekk fra boligen
Kan føre til økte priser
I verste fall kan rekordstore utbetalinger til husskader for forsikringsselskapene føre til økte priser på den type avtaler. Man skal også huske på at de fleste forsikringsavtaler følger med noen krav for å kunne få full erstatning.
Se opp for vannskader
I fjor kom det totalt inn 455.000 skader til norske forsikringsselskaper, hvor den klart dyreste enkeltposten på listen over skadestatistikk er vannskader som økte med 12 prosent fra året før. I snitt kostet en vannskade mer enn 43 000 kroner i fjor, sier Øren, – Hvis du først får en vannskade ryker pengene fort.
Tiltak du kan gjøre som huseier:
- Rens takrenner og sjekk at de er hele, de kan nemlig gjøre stor skade. Sjekk også om regnvann renner bort fra huset ditt.
- Hold sluk, rister og avløp åpne, se til at gammelt rask og løv ikke ligger i veien og blokkerer.
- Rydd uteområdet! Sikre løse gjenstander, og sett vekk utemøbler og annet løst materiale om du har lagringsplass innendørs.
- Ta en sjekk av taket fra sist vinter. Om det var mye snø på taket sist sesong, kan det være en ide å sjekke taket for sprekker, skjevheter eller brister.
- Har du store trær på eller ved eiendommen din bør du gjerne sjekke at disse er rustet for sterke vindkast og hardt vær.
- Fyll opp vedboden. Ved kan være vanskelig å få tak i disse dager, men ved vil hjelpe på strømregningen når kulden kommer, og ikke minst er det veldig hyggelig med fyr i peisen!
- Se til at det ikke er sprekker og hull i bordkledningen. Når det blir kaldere i luften søker mus og gnagere inn – de kommer seg gjennom de minste hull, så gå over bygget og tett eventuelle gliper og åpninger.
- Sjekk at brannslukningsutstyret er i orden. Dette skal man selvfølgelig holde orden på gjennom hele året, men det kan være fint å ta det med i rutinen. Finnes det brannalarm i alle rom, med utskiftede batterier? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Gjennomfør også gjerne en brannøvelse hjemme for de som bor i husstanden.