Brent av lav boligforsikring

20 prosent av alle som får boligen totalskadet av brann, har underforsikret innbo og løsøre. Det viser tall fra If Skadeforsikring.

<!–

Å oppleve at boligen blir totalskadd i brann er traumatisk. Foto: Colourbox

–>

Blir boligen din totalskadd i brann må innboet også erstattes – det kan bli dyrere enn du tror. Foto: Colourbox.

– Generelt er mange nordmenn underforsikret på innbo og løsøre. Skulle boligen brenne opp, vil hver femte nordmann ikke ha høy nok forsikringssum til å få dekket de verdiene som går tapt, sier fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.

Nordmenn verdsetter innboet svært forskjellig, viser en undersøkelse If har gjort blant sine kunder.

– Folk i Akershus har en gjennomsnittlig innbo- og løsøreforsikring på 750 000 kroner. I Finnmark er tallet 455 000 kroner, sier Lycke.

Boligtypen har også mye å si. Villaeiere har dobbelt så høy forsikringssum som de som bor i leilighet.

Kjøper nytt og dyrt
Selv en forsikringssum på over 700 000 kroner er knapt for en familie på tre som bor i en liten enebolig, dersom boligen blir totalskadd i brann, ifølge If.

Arne Lycke tror dette misforholdet har sammenheng med at vi stadig kjøper nye og kostbare eiendeler til boligen, uten å sette opp forsikringsverdiene tilsvarende.

– Forsikringsverdien kan ha vært riktig da forsikringen ble tegnet for flere år siden. For mange er det også vanskelig å vite hvor mye det man har i boligen er verdt, sier Lycke.

Forsikringsselskapene har derfor laget en veiledning som gjør det mye enklere vurdere hvor store verdiene er.

– Størrelsen på boligen er vesentlig, men også antall personer, aldersammensetning og ikke minst fritidssysler.

1500 mister hjemmet
Totalt har nordmenn forsikret innbo og løsøre for nær 530 milliarder kroner. Boligeiere i Akershus, Vestfold, Østfold og Buskerud har høyest innboforsikring.

– Det har nok sammenheng med at det er flere som bor i større eneboliger i disse fylkene enn i Oslo, mener Arne Lycke.

De tre nordligste fylkene har lavest innbodekning, sammen med Sogn og Fjordane og Vest-Agder, viser tallene fra If Skadeforsikring.

– Desto lenger unna man er brannvesenet, desto større blir skadene, med ditto dårlig resultat og konsekvens av lav forsikringssum.

Rundt 1500 boliger blir hvert år ødelagt i brann. 1000 av disse er eneboliger, mens de resterende er delte boliger som rekkehus, tomannsboliger og leiligheter.