Fire enkle tips til boligkjøpere

Det kan være vanskelig å ha overblikk over hva du skal tenke over i hele boligkjøpsprosessen. Her får du en liste over de viktigste punktene du må vurdere før du kjøper ditt første hjem.

 

Som førstegangskjøper spesielt, men boligkjøpere generelt, kan det være vanskelig å ha overblikk over hele boligkjøpsprosessen. Det er mange faktorer å vurdere, så det er lurt å samle så mye informasjon du kan, slik at du er forberedt til ditt første boligkjøp. For å gjøre huskjøpet mer håndterbart, finner du i denne artikkelen, som er hentet fra en pressemelding, en liste over de viktigste punktene du må vurdere før du kjøper ditt første eller neste hjem. 

1. Sammenlign lån

I de aller fleste tilfeller betyr boligkjøp at man må låne penger. Som førstegangskjøper har du nok ikke overskudd fra et hussalg som kan dekke kjøpet av boligen. Derfor er det ofte nødvendig å låne penger i banken. Det kan være lurt å undersøke hvilke lånetilbud de forskjellige bankene tilbyr, slik at du finner det lånet som passer best til deg. 

2. Spar så mye du kan 

Før du kjøper ditt første hus, er det viktig at du sparer opp en solid egenkapital slik at du ikke sitter for stramt i det. Jo mer du sparer, jo billigere blir boligkjøpet. Som utgangspunkt kan du ikke låne mer enn 85 % av boligens verdi, det betyr at du skal ha spart en egenkapital på resterende 15% av boligens verdi. 

Skal du kjøpe en bolig til 3 millioner kroner, må du minst ha 450.000 kroner i egenkapital. 

Hvis du enda ikke har spart opp noe, er det lurt å se nærmerer på forbruket ditt og se om det er noen elementer i økonomien din som du kan kuttes ned på eller som du kan klare deg helt uten. 

3. Undersøk husets tilstand

For å sikre at du får en god handel på ditt nye hus, er det viktig å gjennomgå husets tilstandsrapport. I selve tilstandsrapporten vil du finne eventuelle feil og mangler ved boligen, som er bemerket av en eksperter, ofte en takstmann. Tilstandsrapport beskriver boligens tekniske og vedlikeholdsmessige tilstand. Tilstandsrapporten og rapporter om elektrisk installasjon er ikke lovpålagt, men mange kjøperer vil nok være skeptiske dersom boligen mangler dette. Se her hvorfor det er så viktig å ha samsvarserklæring.

4. Tenk langsiktig 

Hvis huset skal være en god investering, er det viktig at du ser for deg å bo i huset i mange år fremover. Har du for eksempel kun planer om å bo i huset i noen få år og deretter selge igjen, kan det fort bli veldig dyrt. Du skal forvente at ca.10% av prisen på eiendommen går til kostnader knyttet til salg og kjøp. Derfor er det viktig at du har et langsiktig fokus når du investerer i ditt første hjem – og at du tenker over at huset skal oppfylle de vilkårene, for det livet du ønsker fremover.