Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks beste råd mot lopper her. 

Har hunden eller kattene din lopper? 

Hvis man spør en hund- eller katteeier om dyret dems har lopper, er svaret nesten alltid: “Nei.”. Men de fleste dyrleger finner lopper på utallige hunder og katter. Det kan være hele året, men særlig sensommeren er en aktiv tid for funn av lopper. 

Når er det flest lopper? 

De fleste opplever som regel loppemarerittet når de kommer hjem fra sommerferie, eller når hytta eller campingvognen har stått tom i en lengre periode. 

Gulvet er fylt med ferdigutviklede lopper i konkoner. De venter kun på de rette omgivelsene og den riktige stimuli for å klekkes, som: vibrasjoner, infrarød varme, pust eller lys. Så klekkes det tusenvis av lopper, og de angriper både mennesker og dyr. 

Slik spotter du loppene 

Enten kan du se loppene med det blotte øye, eller så kan du fange dem med en tett kam. Når noen i familien får lopper, får de små røde, irriterte og voldsomt kløende bitt. 

Noen ganger er det kun én i familien som blir bitt, det kan enten være fordi han/hun smaker best eller fordi vedkommende naturlig har mer kontakt med hund eller katt. 

Lopper er ikke et tegn på dårlig hygiene 

Det at hunden eller katten har lopper er ofte tabubelagt, fordi vi feilaktig kobler lopper med dårlig hygiene. Men lopper inntreffer og setter seg helt tilfeldig. Men fordi mange ikke er/ eller ikke vil være oppmerksomme på loppene oppdages de for sent.

Omgivelsene skal også behandles for lopper 

Det letteste er å gi kjæledyrene en månedlig forebyggende behandling FØR dyrene får lopper, men hvis skaden først har skjedd skal bekjempelsen tilrettelegges grundig. 

En loppe bruker det meste av utviklings syklusen sin i omgivelsene og ikke, som mange tror, på dyret. Derfor skal både hunden og omgivelser hunden har vært i behandles. Og voksne lopper, egg, larver og pupper skal fjernes. 

Foto: Getty

Rengjør huset grundig

En grundig rengjøring av hele huset og hjemmet, samtidig med at hunden behandles med et loppemiddel er nødvendig. 

Støvsuging fjerner en del umodne loppestadier og muligheten for å spre smitten reduseres. Vær spesielt nøye på å støvsuge alle paneler, karmer, sprekker og hjørner. 

Kast støvsugerposen 

Etter at du har støvsuget skal støvsugerposen kastes eller brenns. Ellers vil støvsugeren bare fungere som en rugekasse som sender nye lopper ut i huset. Vask også alle løse tepper, puter og trekk. 

Tiden eller lopper

Selv om du behandler hunden eller katten din regelmessig etterfølgende, vil det fortsatt være tilfeller der du møter på levende lopper flere måneder etter plagen. Det er fordi loppene normalt klekker på forskjellige tidspunkter, men hvis hunden er behandlet, er loppens era slutt i det hjem og mulighetene for en ny loppeinvasjon ødelagt.