Velg riktig varmepumpe

Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Salget av varmepumper har tatt av i Norge, og varmepumper er blitt et vanlig innslag i norske hjem. Den kalde årstiden nærmer seg, og flere vurderer nå å kjøpe varmepumpe.

Bård Baardsen er daglig leder i Norsk varmepumpeforening (NOVAP) og Vi i villas nye ekspert på varme og energi. Her deler han noen råd om hvordan du kommer i gang med kjøp av varmepumpe.

Velg type først
Det aller første du bør se på er selvsagt hvilke varmepumper som er aktuelle for boligen din. I hovedsak finnes det tre typer varmepumper. Hvilken av disse som passer i din bolig er blant annet avhenging av om du i dag har panelovner, varmekabler eller radiatorer.

– Har du vannbåren varme i boligen har du andre alternativer enn om du bare har elektrisk varme, sier Baardsen.

– Skal du rehabilitere boligen, bør du vurdere om du vil legge inn vannbåren varme. Det er krevende å legge inn vannbåren varme om du bare har elektrisk varme. Da er det luft-til-luft varmepumper som er alternativet, sier Baardsen.

Varm opp flere rom
Selv om vannbåren blir mer og mer vanlig, er luft-til-luft varmepumpe fremdeles det mest aktuelle alternativet for mange boliger. Også her er det flere forhold å vurdere, som kapasiteten på varmepumpen.

– Jo større areal i boligen som skal varmes opp, desto kraftigere varmepumpe kreves det, sier Baardsen.

– Man kan også kjøpe varmepumper som har flere innedeler som kan koples til én utedel. På den måten kan du få varmepumpe i to etasjer eller i to rom i samme etasje. Det fungerer ofte bra, men man har da gjerne en litt kraftigere utedel, sier Baardsen.

Vegg eller gulv?
Også når det gjelder innedeler har man flere alternativer. I hovedsak går skillet mellom veggmodeller som henges høyt under taket eller gulvmodeller som står under vinduer.

– Fordelen med veggmodeller er at de henger så høyt at det sjelden er noe foran dem slik at de dermed sprer varmen godt. Fordelen med gulvmodeller er at det er gunstig å tilføre varmen på gulvet siden varme stiger.

Hva som passer er avhengig av forholdene i den enkelte bolig. En gulvmodell passer for eksempel godt i en bolig med åpne forhold men vil være mindre bra i et hjem der det er mange gjenstander som kan hindre varmen i å spre seg utover boligen.

Velg en erfaren montør
Med varmepumpenes økende popularitet dukker også de useriøse aktørene opp på markedet. Baardsen anbefaler at du holder deg til kjente merker og erfarne installatører når du kjøper varmepumpe.

– Det lønner seg å holde seg til kjente merker. Skal du ha en billig varmepumpe, bør du heller velge en billig modell av kjente merker enn å kjøpe noe tilfeldig over postordre. Det kan være vanskelig å få deler til ukjente merker, påpeker han.

Bruk ett firma
Det er også viktig at du velger en montør som både har kompetanse og erfaring når varmepumpen skal installeres, og her har Baardsen et siste råd.

– Kjøp både installasjon og varmepumpe fra samme firma, da kan ikke firmaet fraskrive seg ansvaret. Når varmepumpe og installasjon kjøpes hver for seg, har vi i blant opplevd at de to firmaene skylder på hverandre om noe går galt, avslutter Baardsen.

Det er viktig at du velger en montør som både har kompetanse og erfaring når varmepumpen skal installeres

Har du spørsmål om varme, energi eller varmepumper? Still et spørsmål til Baardsen i Vi i villas eksperthjelpen.

Viivilla.no aug. 2011