Det finnes mange leverandører av varmepumper, og det er viktig å sondere terrenget og skaffe seg kunnskap før man investerer i ny oppvarming. Hva bør du tenke på når du skal kjøpe varmepumpe? Både Novap og Forbruker-rapporten har utarbeidet sjekklister du bør følge.
Har leverandøren godt renommé?
Norsk Varmepumpeforening (Novap) anbefaler at du velger et lokalt firma med et godt renommé. På Novaps nettsider https://www.varmepumpeinfo.no/ finner man en oversikt over firmaer i hele landet som er godkjent av Novap. Be om referanser – og sjekk dem!
Spør om sluttpris
Be om pris inkludert montering, og spør om monteringen inkluderer etterkontroll.
Vær kritisk til supertilbud
Få et tilbud basert på dine oppvarmingsbehov og dine utgifter på oppvarming slik det er nå. Ikke la deg forføre av flotte brosjyrer og tall over hvor mye du kan spare. Et tilbud med beregninger om forventet besparelse bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler eller installatør. Ikke kjøp varmepumper for selvmontering.
Bruk fagfolk
Leverandøren bør være sertifisert kjølemontør, helst med godkjenning fra Novap. Uansett hvilken varmepumpe du velger, vil riktig installasjon gjort av kvalifiserte varmepumpeinstallatører være en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumpe og merker.
Finn ditt behov
Sjekk at pumpen du ønsker deg er stor nok for ditt behov. Det er bedre å kjøpe en for stor pumpe, enn en som er for liten.
Alle hus er ulike og det er derfor viktig å vurdere sammen med installatør hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen og hva som er riktig plassering av innedel og utedel. Det å oppnå en god varmefordeling i huset er viktigere enn type varmepumpe.
Norgesvenn?
Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter. Den bør ha varmekabel i bunnpanne/dreiningskanal. Få spesifisert og dokumentert at pumpen passer til klimaet der du bor. Noen produsenter skriver at pumpene deres ikke tåler saltholdig luft, noe som er vanlig langs kysten.
Skriv kontrakt
Inngå skriftlig kontrakt, og ta med alle løfter fra leverandør. Slik står du sterkere i en eventuell forbrukersak, hvis du oppdager at du har kjøpt katta i sekken.
Sjekk det tekniske
Sjekk at pumpen har trinnløs regulering/inverter. Det er en elektronisk styring som regulerer hastigheten på motoren – og dermed hvor mye varme pumpen gir.
Pumpen bør ha R410A som kjølemedium. Et kjølemedium er en væske som lett fordamper. Ved å veksle mellom gass- og flytende form kan den oppta og avgi varme. R410A skader ikke ozon-laget dersom den lekker ut, og den er heller ikke giftig eller brennbar. Den kan likevel gi kraftige frostskader eller ødelegge øynene dersom man får den på seg.
Følg vedlikeholdsrådene
Det er viktig å undersøke om du skal gjøre noe i forhold til vedlikehold av varmepumpeanlegget. Be forhandleren forklare deg hva du selv skal gjøre, og påse at dette også står skrevet i bruksanvisningen. Be også forhandleren anbefale deg en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.
Har forhandler reservedeler?
Det er viktig at du forsikrer deg om at forhandleren har reservedeler til ditt varmepumpeanlegg i dag og for hele varmepumpens levetid. Det er svært ugunstig for deg at en eventuell reservedel skal bestilles fra utlandet med en leveringstid på opptil 2 måneder. Få gjerne tilgang til reservedeler bekreftet i tilbudet fra forhandleren. Et ekstra tips er å kjøpe varmepumpe og montering av samme firma, da er det aldri noen tvil hvem som er ansvarlig om noe skulle gå galt.
Kjenn din forsikring
Varmepumper omfattes av villaforsikringen på samme måte som integrerte hvitevarer, varmekabler og varmtvannsbeholder. Forsikringen dekker skader som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal. Forsikringen gjelder ikke for mekaniske feil eller feilmontering.
Kilder: Forbruker-rapporten (Pdf -04), Novap.no, Enova.no, Din side.no, varmepumpa.blogspot.com