Valg av varmepumpe: Vi i Villas store kjøpeguide til varmepumper

Hva er de mest populære varmepumpene i Norge, og hvilken type skal du ha: luft-til-luft, luft til vann eller jordvarmepumpe? Finn fram i jungelen av produkter med Vi i Villas store kjøpeguide til varmepumper.

varmepumper til hjemmet

Vi i villas store guide til varmepumper

Hvilken varmepumpe leter du etter? En luft til luft-varmepumpe, en vegghengt modell eller en bestemt type varmepumpe fra japanske Panasonic? Her i Vi i villas store varmepumpe-guide vil vi berøre alle spørsmål som dukker opp når man beveger seg ut på markedet for varmepumper. For det er en verden man lett kan gå seg vill i!

Test av varmepumper

Hvilken varmepumpe er best i test? Det er et opplagt sted å starte, men det fungerer dessverre ikke i denne sammenheng. Man kan finne ulike hjemmesider som reklamerer for sine varmepumpe-tester, men disse er ofte satt sammen som en simpel sammenligning av støynivå (decibel), energieffektivitet (SCOP) og energimerking. Samtidig har flere av disse hjemmesidene en forretningsmodell som baserer seg på inntekter fra forhandlere av varmepumper. Det gjør at man er nødt til å ta vurderingen av testresultatene med en klype salt.

Finn den beste varmepumpen til prisen

Det er selvsagt viktig å orientere seg grundig om hvilke maskiner som klarer seg best i test. Like viktig er det dog å sette seg inn i hva varmepumper egentlig er for noe, og å bli klok på hvilken varmepumpe din husstand og ditt budsjett vil ha best nytte av.

Det guider vi deg til her. Vi gir deg blant annet svar på de fem viktigste spørsmålene du bør stille deg selv innen du kjøper en varmepumpe. I tillegg finner du også en liste over varmepumper i Norge og en beskrivelse over hva deres spesialiteter er.

Du kan enten klikke deg direkte ned til det innholdet du søker via lenkene nedenfor, eller du kan bla deg gjennom artikkelen i ro og mak.

5 viktige spørsmål før du kjøper varmepumpe

De mest populære varmepumpene

  1. Mitsubishi
  2. Toshiba
  3. Daikin
  4. Panasonic
  5. Fujitsu
  6. Nibe
  7. Samsung
  8. Qlima
  9. Bosch
  10. Wilfa
varmepumpe utendørs hus
Foto: Getty Images.

Slik får du tilskudd til varmepumpe

I Norge kan du få inntil 10.000 kroner i støtte om du installerer en væske til vann varmepumpe, også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe. Eier du en bolig og du selv har stått for investeringen i varmepumpen, kan du få penger tilbake. Boligen må da være i Norge, og varmepumpen må ha vært kjøpt de siste 20 månedene for at du skal ha krav på støtte. 

Les mer om støtte til varmepumpe her.

Pris på varmepumper

Luft til luft varmepumpeLuft til vann varmepumpeJordvarmepumpe
Pris: €Pris: €€€Pris: €€€€€
Besparelse på strømregning: €€€Besparelse på strømregning: €€€€€Besparelse på strømregning: €€€€€
En luft til-luft-varmepumpe egner seg særlig godt til hytter og fritidshus. Luft til luft-varmepumper består av både en utedel og en innedel. For noen modeller er det mulig å tilknytte flere innerdeler med forskjellig plassering i hjemmet. Det kan for eksempel være en i hver etasje.Luft til vann er den nest billigste typen varmepumpe. Her får du i tillegg til varme i radiatorne også varmt bruksvann til vask, dusj og bad. Utedelen på varmepumpen kan bråke, og man skal derfor sikre seg at den bli montert et sted hvor den hverken plager deg eller naboen. En jordvarmepumpe gir størst besparelse på energiforbruket, men investeringen i anlegget er også den største. Jordvarmepumper er velegnet til boliger med stort forbruk. Det er en forutsetning at du har en eiendom på minst 300 kvadratmeter hvor du kan grave slangene ned som skal hente varme opp fra jorden. Her kommer også utgiften til selve jordanlegget.

Varmepumpers støynivå

En varmepumpe består som sagt av en utedel og en innedel. Ytterdelen er den mest støykraftige, hvor støynivået kan komme opp i 40 eller 50 decibel. Innerdelen er betydelig roligere og ligger kun på omkring 20 decibel. Det krever derfor at man plasserer utedelen en hensiktsmessig sted. 

Det kan for eksempel være viktig å plassere den i god avstand til soverom og ikke for tett på naboen. Man kan begrense støyen ved å bygge et mindre skur med lydisolering omkring den. Det skal dog monteres slik at det ikke hemmer varmepumpens funksjonalitet og luftopptak.

Hva betyr forkortelsene COP, SCOP og SEER?

Når du skal ut og handle varmepumpe bør du kjenne til disse 3 forskjellige betegnelsene for varmepumpers energieffektivitet. Har du styr på disse begrepene sikrer du deg nemlig at du får den mest energieffektive varmepumpen til prisen.

1. COP (coefficient of performance)

COP er en måleenhet som forteller hvor mye energi varmepumpen produserer i forhold til strømforbruket.

Hvis varmepumpen for eksempel har en COP-verdi på 3 betyr det at for hver kWh den bruker, produserer den 3 kWh varme. Det gir altså 2 kWh gratis varme.

Et høyt COP-tall er derfor et godt tegn.

Vær dog oppmerksom på at COP ikke tar hensyn til temperaturen utenfor, noe som i det norske klimaet har stor innflytelse på energieffektiviteten.

2. SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP skiller seg fra COP ved å operere med en gjennomsnitt av målingene som foretas i læpet av et år. Målingene tilpoasses en av tre klimasoner. Athen (varmt klima), Strasbourg (middelklima) eller Helsinki (kaldt klima). Når du skal kjøpe en varmepumpe skal du altså se på verdien for “kaldt klima”, da Helsinki minner mest om det norske klimaet. 

Som med COP-verdien er en høy SCOP-verdi å foretrekke.

Typisk har jordvarmeanlegg høyest SCOP-tall, imens luft til vann-varmepumpe kun i sjeldne tilfeller er like energieffektiv.

3. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

SEER-verdien avslører hvor mye kjøling en varmepumpe produserer i forhold til forbruket av strøm. En høy SEER-verdi er lik en bedre effektivitet og dermed en lavere energiregning.

Installasjon av varmepumper

Når det gjelder luft-til-luft-varmepumper skal installasjon av varmepumpens innedel og utedel skal gjøres av installatør med gyldig F-gass sertifikat, fra en bedrift med også godkjent sertifikat. F-gasser er fluorholdige klimagasser som skader miljøet dersom de slipper ut i atmosfæren, og finnes i varmepumper.

Luft-til-luft-varmepumper installeres gjerne av kulde- og varmepumpemontører eller andre faggrupper som elektrikere og rørleggere med riktig kompetanse og sertifisering.

Varmepumper som leverer varme til et vannbåren varmeanlegg, her inkludert luft-til-vann varmepumpe eller væske-til-vann varmepumpe (jordvarmepumpe). For å installere dette kreves det tverrfaglig kompetanse på elektro, kulde- og varmepumpeteknikk og VVS. Det er viktig å merke seg at også en del typer luft-til-vann-varmepumper krever installatør og bedrift med F-gass sertifisering.

varmepumpe innendørs
Foto: Getty Images.

De mest populære varmepumpene i Norge

Vi har satt sammen vår liste over Norges beste varmepumper ved å kikke på de forskjellige merkenes søkevolum hos google. Det vil si; hvilke produsenter av varmepumper søker nordmenn mest på?

Her er listen vi har kommet fram til.

1. Mitsubishi – Ecodan på japansk

Mitsubishi er en japansk produsent med stort utvalg av varmepumper.

Mitsubishis varmepumper:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Ja

Les mer om Mitsubischis sortiment her.

2. Toshiba – japansk storprodusent av varmepumper

Den japanske elektronikkgiganten er også en storprodusent av varmepumper med mer enn 40 års erfaring fra markedet. Du finner både vegghengte og gulvmodeller hos Toshiba, og de har et rykte for å være solide og holdbare.

Toshibas sortiment:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Ja

App: Ja

Les mer om Toshibas varmepumper her.

3. Daikin – eksperter på avkjøling og aircondition

Daikin er nok en japansk energiprodusent, som spesialiserer seg på aircondition og avkjølingssystemer. Det gjør også varmepumper til en naturlig del av deres elektronikktilbud.

Varmepumper fra Daikin:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Ja

App: Ja

Du kan finne mer utfyllende informasjon om Daikins varmepumper her.

4. Panasonic – markedsførende på varmepumper

Den japanske elektronikkprodusenten er i dag en av de absolutt ledende leverandørene av varmepumper i hele verden, og også en av de store favorittene i Norge.

Panasonics varmepumper:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Ja

Finn informasjon om varmepumper fra Panasonic her.

5. Fujitsu

Det multinasjonale selskapet er nok mest kjent for sine IT-produkter, men de er også Japans største leverandør av klimaanlegg til det europeiske markedet.

Fujitsus varmepumper:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Ja

Les mer om Fujitsus sortiment her.

6. Nibe

Den svenske produsenten har i over 40 år spesialisert seg på varmepumper og klimaanlegg, tilpasset det nordiske klimaet.

Nibes varmepumper:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Ja

App: Ja

Les mer om Nibes varmepumper her.

7. Samsung – smarte varmepumper fra Korea

Samsungs varmepumper er utviklet til det nordiske klimaet og fås i flere modeller.

Samsungs sortiment:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Ja

Les mer om varmepumper fra Samsung her.

8. Qlima

Den nederlandske produsenten Qlima har spesialisert seg på oppvarming og varmepumper i lang tid, og er en av de ledende europeiske leverandørene.

Qlimas varmepumper:

Luft til vann: Nei

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Nei

Les mer om Qlimas produkter her.

9. Bosch – tyske kvalitetspumper

Tysk kvalitet og stabilitet gjør seg også gjeldende for varmepumper. Den tyske produsenten Bosch er en av de største produsentene på markedet.

Varmepumper fra Bosch:

Luft til vann: Ja

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Ja

App: Ja

Les mer om varmepumper fra Bosch her.

10. Wilfa

Den norske produsenten er kanskje best kjent for sine småelektriske produkter til hjemmet, men har med årene også gjort det stort på klima-produkter og varmepumper. Produktene er således godt tilpasset det nordiske klimaet

Wilfas varmepumper:

Luft til vann: Nei

Luft til luft: Ja

Jordvarme: Nei

App: Nei

Les mer om Wilfas produkter her.