Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Luftvarmepumper har blitt et vanlig fenomen i norske boliger. Hvert år selges rundt 80 000 varmepumper her til lands. De surrer og går og holder boligene våre varme, men hvor flinke er vi til å ta vare på varmepumpene.

Godt vedlikehold er nødvendig for å få utnyttet varmepumpa best mulig. Luftvarmepumper har både enn innedel og en utedel. Begge deler trenger en sjekk iblant. Uten litt omtanke for luftvarmepumpa, kan du ende opp med høyere strømregning enn nødvendig.

Luftgjennomstrømning
– Det viktigste du kan gjøre er å rense filteret på innsiden slik at det kommer tilstrekkelig luft gjennom, sier daglig leder i Norsk varmepumpeforening (NOVAP), Bård Baardsen.

Luftvarmepumper henter energi fra uteluften og leverer energi i form av varm luft innendørs. Dermed er det viktig at luftdistribusjonen ikke blokkeres av støv i filteret. For å oppnå optimal luftgjennomstrømning, bør du rense filteret hver fjortende dag. Det letteste er å gjøre det med en støvsuger mens du først er i gang å støvsuge resten av huset.

God luftgjennomstrømning er viktig også for utedelen av varmepumpa.

– Ta også et ettersyn ute iblant og sjekk at det ikke har samlet seg løv eller lignende rundt varmepumpa, anbefaler Baardsen.

Få service på varmepumpa
Varmepumpa bør helst plasseres slik at den er skjermet fra vær og vind, men likevel har god lufttilgang. Hvis varmepumpa står slik til at nedbøren treffer den, bør du på snørike dager passe på at den ikke snør ned.

Før sesongen starter for alvor, kan det også være en idé å få tatt en service på varmepumpa.

– Vi mener det ikke er nødvendig med årlig service, men 2-3 år mener vi et fornuftig serviceintervall. Årsaken til at vi anbefaler dette, er at det kan være feil på varmepumpa, slik det kan være feil på andre varer. Problemet er at det kan være vanskelig å oppdage en slik feil uten service. Da risikerer du å bruke mer strøm enn nødvendig og du kan få mer slitasje på varmepumpa, sier Baardsen.