Pass på dette før du kjøper varmepumpe

Skal du gå til innkjøp av en varmepumpe? Da er det noen ting du må være obs på. I denne artikkelen kan du lese hva du bør tenke på før et kjøp, hvordan varmepumper fungerer og hvordan du kan spare penger med denne pumpen.

varmepumpe økonomisk løsning for varme

Strømprisene er som kjent høyere enn noensinne, men i disse vintermåneder må varmen fremdeles på i hjemmet. Når du uansett må bruke strøm på å holde varmen, kan en varmepumpe være et godt alternativ. 

Det er likevel ting du skal passe på før du går til innkjøp av en varmepumpe, og i denne artikkelen har vi tatt for oss det.

Hvilken varmepumpe skal du velge?

Det finnes mange forskjellige varmepumpemodeller å velge imellom. Det finnes for eksempel modeller du kan ha hengende på veggen, noen som sitter tett oppunder taket, men også andre som kan stå nede ved gulvet. I tillegg kommer disse i ulike fasonger og farger. 

Ytterligere er det viktig å være oppmerksom på pumpens varmefaktor (COP). Det er nemlig COP som sier noe om hvor god pumpen er. For når du skal velge hvilken varmepumpe å kjøpe, er det greit å vite hvor godt den virker når kuldegradene kommer for fullt. Billigere varmepumper har en tendens til å ha større problemer med å gi mer varme enn de bruker strøm. 

Varmepumpe pris

Pris på varmepumper varierer ut fra hva slags pumpe du ønsker. 

  • Luft-til-luft varmepumpe: 15.000-30.000 kroner
  • Luft-til-vann varmepumpe: fra 80.000 kroner
  • Jordvarmepumpe: 200.000-250.000 kroner
  • Bergvarmepumpe: fra 200.000 kroner
  • Tappevannsvarmepumpe: 20.000-50.000 kroner
  • Ventilasjonsvarmepumpe: fra 20.000 kroner

Plassering av varmepumpe

Når det kommer til plassering av en varmepumpe er det et par ting å tenke på. Det er naturligvis smart å plassere den delen som er inne i huset slik at varmen sprer seg mest mulig. Prøv å unngå at fysiske gjenstander som kan forhindre god varmefordeling.

Plasser varmepumpen et sted hvor varmen sprer seg godt
Varmepumper kan plasseres både høyt og lavt. Her henger den opp under taket. Foto: Getty Images

Pumpen har også en utedel. Denne bør plasseres slik at det er en avstand mellom underlaget og pumpen. Dette er spesielt viktig da det vil dannes kondens i røret til ytterdelen på kalde vinterdager. Dette fryser ofte til en isklump under pumpen, og for lite plass vil da i verste fall forårsake at ytterdelen blir ødelagt. 

Varmepumpehus

Utedelen til varmepumpen har veldig lyst til å stå beskyttet mot vær og vind. Dette såkalte “huset” kan du enten lage selv eller kjøpe. Et slikt hus gjør at utedelen unngår unødvendig slitasje og holder lenger. 

Montering av varmepumpe

Er du en handyman eller -dame og ønsker å montere pumpen selv? Da må du først på et F-gass- kurs. Du har nemlig ikke lov til å foreta monteringen selv uten videre. 

– Her ender du trolig opp med å få en godkjent montør til å ta jobben. Prisen for å få en varmepumpe montert kan variere. En rask kikk på nett viser at rundt 5000 kroner er en ganske vanlig pris å måtte betale. Men igjen er det selvsagt greit å sondere tilbudene i området du bor, og eventuelt be om et tilbud. Spesielt om du kjøper varmepumpen på samme sted, skriver Tek.no

Slik fungerer en varmepumpe

En varmepumpe fungerer på den måten at den flytter varme fra et sted til et annet. Resultatet av dette er at det oppstår en temperaturforskjell mellom kald og varm sone. Om vinteren blåser pumpen varm luft inn i boligen, men om sommeren blåser den varm luft ut. 

En varmepumpe består av fire sentrale deler: fordamper, kompressor, kondensator og en reduksjonsventil, samt et kjølemedium som blir pumpet rundt i et lukket rørsystem.

Vedlikehold 

Når det kommer til vedlikehold, krever ikke en varmepumpe mye. Det er likevel noe du må være nøye med. Det er veldig viktig å rense støvfiltrene som sitter på innsiden av pumpen. Dersom filtrene tetter seg, vil ikke varmepumpen yte like godt. 

Vedlikehold er viktig av en varmepumpe
Det er viktig å rense støvfilterne til pumpen. Foto: Getty Images

I tillegg kan det være smart å få en servicemann til å ta en kikk på varmepumpen i ny og ne. Spesielt hvis du bruker pumpen som aircondition også.

Spar penger med varmepumpe

Skal du først bruke strøm til å varme opp hjemmet, er varmepumpe en ganske økonomisk måte å gjøre det på. I tillegg finnes det et par ekstra knep du kan gjøre for å minske strømregningen. 

Senk temperaturen på dagtid når du ikke er hjemme, og om natten når du sover. Vær imidlertid obs på at det ikke nødvendigvis lønner seg å skru varmen helt av om natten, da det kan koste en del å varme opp hele boligen igjen på morgenen.

Spar penger med varmepumpe
Senk temperaturen om natten for å spare strøm. Foto: Getty Images

Kilde: Varmepumpeportalen.no og Tek.no