

Ifølge NVE har rundt 10 prosent av landets husstander montert varmepumpe. Bare i fjor ble det installert 73 000 nye luft til luftpumper. Disse bidrar med 6 tWh (terrawattimer) varme. På grunn av virkningsgraden er 4 tWh av disse gratisvarme.
Det store salget av luft til luftpumper har igjen bidratt til at produsentene legger stadig større innsats i å forbedre kvaliteten. Spesielt ligger dette på støysiden og på å opprettholde så høy effekt som mulig ved synkende utetemperatur.
– Undersøkelser viser at varmepumpene stadig blir forbedret, forteller Bård Baardsen, daglig leder i Norsk varmepumpeforening.
– Blant annet viser tall fra SINTEF at ny teknologi har gjort varmepumpene 25 prosent bedre i løpet av de siste årene. En annen undersøkelse, gjennomført i Sveits over en lang tidsperiode, viser en forbedring på mellom en og to prosent per år. Totalt sett er dette summen av en lang rekke små endringer. Disse går på bedre virkningsgrad i kaldt vær, bedre kapasitetsregulering, støy og evnen til å tilpasse seg husets forutsetninger.
Det er også utviklet fjernstyringsprogrammer som betjenes via Internett. Noe som bidrar i positiv sammenheng, informerer Baardsen.
Svensk test
En test gjennomført av de Svenska Energimyndigheten i mars i år (www.energikunskap. se) viser at støynivået er betydelig redusert i forhold til tester gjort for noen år tilbake. De fleste har fått et nivå for innedelen som ligger under 55db. Til sammenligning ligger en vanlig samtale på omkring 55db.
Effekten er også forbedret, både ved milde og lave utetemperaturer, men det er stor forskjell mellom de ulike variantene.
COP-verdi
Den såkalte COP-verdien kan være nyttig informasjon når man skal finne ut hvor effektiv en varmepumpe er. Den gir en indikasjon på hvor effektivt pumpen virker i forhold til hvor mye strøm den forbruker. Denne vil selvsagt variere avhengig av utetemperatur. Men de fleste leverandører vil kunne bistå med en oversikt over COP-verdiene for sine modeller.
Unngå katta i sekken
For å unngå å kjøpe katta i sekken har firmaet E-CO Tech på oppdrag fra Enova laget en kjøpsveiledning.
Ifølge denne er de tre viktigste punktene du bør sjekke før du handler at pumpen har/er utstyrt med:
- Iverter-teknologi, eller regulerbar motorhastighet. Dette gir bedre kontroll over innetemperaturen.
- Kjølemedium: A410R. Det advares mot den eldre varianten R-22, fordi den ikke virker ved lavere temperaturer enn minus 10 grader celsius. R-22 vil også fases ut av markedet i løpet av 2010.
- Energiklasse A, den gir mest varme igjen for strømmen.
Sjekkpunkter luft til luft varmepumper: |
|