Mange huseiere velger bærekraftig oppvarming

Det er mange alternativer hvis du vil varme opp huset ditt på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Stadig flere nordmenn erstatte sin gamle oppvarmingskilde med en varmepumpe.

Hvis du tenker på å bytte til varmepumpe, er du ikke alene.

I første kvartal av 2019 alene ble det solgt 22 234 varmepumper viser tall utarbeidet av prognosesenteret. Det var en økning med 15,3% fra 2018.

– På sikt tror vi det er realistisk at 90 prosent av alle eneboliger har en varmepumpe, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening, Novap til NemiTek.

Med hva er egentlig en varmepumpe?

En varmepumpe utnytter energi utenfor fra solen som er lagret i jord, fjell, luft eller vann til å overføre strøm til dine oppvarmingskilder. Strømmen genereres til varme til radiatorer, gulvvarme, vann eller varm luft, som blåses inn i hjemmet.

Ettersom varmen kommer gjennom en naturressurs er dette også en veldig miljøvennlig måte å varme boligen på. En varmepumpe kan også brukes sommer og vinter, da den kan brukes til oppvarming og til kjøling av boligen.

Det er 3 forskjellige typer varmepumper:

Luft til luft

Her transformeres luften utenfor til varm luft, som blåses direkte inn i hjemmet ditt. Denne varmekilden produserer ikke varmt vann.

Luft til vann

Denne varmepumpen fungerer på samme måte som luft til luft, den konverterer bare luften utenfor til varmt vann, som føres til radiatorer, gulvvarme og vann.

Geotermisk

Her samles energien opp fra jordlagene og omdanner den til varme i form av varm luft i hjemmet ditt og til varmtvann. Anlegget graves ned i hagen.

Hvorfor skal du velge en varmepumpe?

Du kan forvente et betydelig bedre inneklima hvis du vurderer å installere en varmepumpe hjemme. I tillegg kan du spare energi og mye penger på varme regningen. En varmepumpe er svært energieffektiv. Den reduserer klimautslippet i forhold til andre oppvarmingskiler og har ingen lokale utslipp, og er derfor et mer miljøvennlig alternativ.

Hvis du har en varmepumpe installert, har du også muligheten til å selge den raskerer hvis du legger ut boligen for salg. Det viser seg nemlig at salgstiden til en bolig med en bærekraftig oppvarmingskilde er langt kortere enn boliger med for eksempel oljefyr.

Har du oljefyr hjemme fortsatt? Det er nå forbudt.

Årsaken til dette er at mennesker generelt har blitt mer klimabevisste og setter høyere standarder for sine miljøvennlige vaner og omgivelser.