Det ligger faktisk gratis energi rett under gressplenen din. Vi ville høre mer om dette, og tok vi en tur til Aparo Energi på Langeland, i Kongsvinger.
− Vi tar ikke energien direkte fra plenen, sier Bodil Krogh, i Aparo Energi. Hun understreker at dette er berg-/jordvarme.
− Det er dette som er fremtidens energi, sier hun entusiastisk. Men, vi må bruke litt av plenen for å bore oss ned til der energien finnes, legger hun til.
Hva er berg-/jordvarme?
Berg-/jordvarme er ren solenergi. Solenergien er nok til å fylle jorda med energi. Når snøen forsvinner om sommeren og solen titter frem lagres energien nede i jorda. Så kommer sommeren, og lagrer energi selv om vi ser regntunge skyer over oss.
Energien er der fortsatt. I denne perioden er det samlet opp gratis energi i jorda som du kan bruke til å varme opp huset med. Det er denne energien som har fellesbetegnelsen bergvarme.
Hvordan får man energien inn i huset?
For bergvarme bores det fra cirka 100 til 250 meter ned i fjell, alt avhengig av energibehovet.
Jordvarme hentes noen få meter under bakken. En væskefylt slange som også kalles kollektor, henter energien opp og inn i huset.
En varmepumpe på størrelse med et kjøleskap konsentrerer så den lagrede energien slik at den varmer opp vannet i både dusjer og radiatorer. Bytt gjerne ut oljefyren allerede nå med bergvarme.
Radiatoranlegg og andre komponenter som er i god stand fra oljefyrt system kan godt beholdes, og har man vannbårent system fra før kan også dette benyttes videre.
Aparo Energi AS ble startet i 2008. Siden den tid har det blitt montert over 100 bergvarmeanlegg, hovedsakelig i Oslo.
Mer informasjon: www.aparoenergi.no
Den gamle oljefyren skal ut og gi plass til ny teknologi.
Bergvarmepumpe er fremtidens energikilde.
−Jeg er ikke i tvil om hvilken energikilde jeg vil bruke i fremtiden. Bergvarme er mitt førstevalg. Du får din egen energibrønn i hagen som fylles opp med gratis energi, sier Gunnar Solem, styreleder i Norsk varmepumpeforening.
En energibrønn kan vare et sted mellom 50 til 100 år. Selve pumpen kan være i drift i 20 til 25 år før den må skiftes ut. Selve bergvarmepumpen skal monteres innendørs.
− Bergvarme er svært effektivt selv når temperaturen viser minus 30 grader. Dessuten er varmekilder som legges i gulvet behagelig for inneklimaet. Det er godt å ha en lunk i gulvet, mener Gunnar Solem.
Totalt sett vil et solid bergvarmeanlegg koste fra cirka 200 000 kroner.
Når alle oljefyrer er fjernet innen 2020 slipper huseiere også å frykte at oljetanken lekker, mange lever med denne bekymringen i dag. Bergvarme er ren energi uten noen form for lekkasje eller lukt. Mange kjellere i dette landet har lukt av olje, og det er ingen god lukt å ha i huset.
Teknologien med vannbåren varme er gammel, den ble tatt i bruk allerede i 1840- årene. I dag er teknologien forbedret og har en høy grad av brukervennlighet, og svært begrenset vedlikeholdsbehov.
Støtteordninger
Alle som bytter ut oljefyren med en miljøvennlig energikilde får inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova.
Det er Regjeringen som har innført tilskuddsordningen for alternativ oppvarming og elektrisitetssparing i husholdninger og ønsker å videreføre denne. Ordningen administreres av Enova.
Oslo kommune har i tillegg en egen støtteordning til sine innbyggere, der du kan få ytterlige støtte til å skifte ut din gamle oljefyr med for eksempel bergvarme. Det kan dreie seg om beløp på mellom 20 til 30 000 kroner.
For mer info om støtteordninger, se: www.enoketaten.oslo.kommune.no
Man tar ikke energien direkte fra plenen, men man må bruke litt av plenen for å bore seg ned til der energien finnes.
Plassering
Varmen fra jord, sjø eller fjell hentes ut via kollektorslangen (lukket krets). Deretter hever varmepumpen temperaturen og varmen lagres i varmtvannslager/tank. Derfra leveres varmen til varmedistribusjons systemet som kan være gulvvarme eller radiatorer. Inne i boligen trenger man plass til varmepumpeaggregatet og varmtvannslager/tank.
Lønnsomhet
Lønnsomheten er i vesentlig grad knyttet til korrekt dimensjonering, utforming og drift av anlegget. Prisen på væske/vann-varmepumpeanlegg varierer svært mye.
Kostnadene for slike anlegg vil normalt være fra 120.000 kroner og oppover. Utgifter til varmedistribusjon inne i boligen kommer i tillegg.
Fordeler med bergvarmepumper
- Anlegget tar liten plass utendørs.
- Systemet har høy driftssikkerhet og lang levetid.
- Høy og stabil temperatur på varmeopptakskilden gir høy årsvarmefaktor.
- Kan også brukes til frikjøling. Kan utformes for å levere nesten gratis klimakjøling om sommeren. Frostvæsken sirkuleres da til en egen viftekonvektor i boligen.
Ulemper med bergvarmepumper
- Relativt høye kostnader, spesielt i områder med stor overdekning av jord, løsmasser eller leire.
- Krever korrekt brønndimensjone ring. Ved tørre brønner med lite eller intet grunnvannstilsig, eller ved boring av for grunne brønner i forhold til dimensjonerende varmeuttak, vil varmeytelsen og varmefaktoren avta.
Huskeliste når du skal kjøpe
Be om forpliktende tilbud fra minst to leverandører. Tilbudene bør omfatte opplysninger om:
- Boligens effekt- og energi-behov til oppvarming. Husk at det ikke bare tas hensyn til forbruk av elektrisitet men også olje, gass, parafin, ved eller even- tuelt andre energikilder. Anbefaling av den varmepumpetypen som er mest aktuell i din bolig inklusive eventuelt system for dekking av behov for tilleggs varme: panelovner, kassett, vedovn eller annet.
- Drifts- og vedlikeholdskostnader med anlegget. Referanse-anlegg hvor du kan kontakte varmepumpeeiere for nærmere informasjon. Total pris for varmepumpeanlegget inkl. installasjon (rør, elektrisk m.m.) og mva. Bereg- ninger som viser varmepumpens ytelse, anleggets år varmefaktor inklusivt eventuelt pumper og spiss- last, forventet energibesparelse (kWh/ år) og energidekning (%), årskostnad (kroner/år), spesifikk varmepris (kroner/ kWh) og inntjeningstid (år).
- Velg gjerne en leverandør som er sertifisert i Varmepumpeordningen, eventuelt annen sertifisering.