Slik lager du en radiatorskjuler

Radiatorer gir godt med varme, men spesielt pene er de som regel ikke. Se her, hvordan du lager din egen radiatorskjuler. 

Lag din egen radiatorskjuler

Radiatorskjulere kan kjøpes hos byggforhandlere. Men det kan være en utfordring å finne et radiatordeksel som passer til en gammel radiator. Derfor har vi laget denne guiden til hvordan du selv lager en skjuler til din radiator.

Luften skal kunne sirkulere bak radiatorskjuleren

Selv om det er er mange hull i platens fr, må luften kunne sirkulere fritt under og over radiatordekslet. Det skal være minst 5-7 cm luft langs gulvet og 2-3 cm luft mellom toppen og frontplaten. 

Platen har vi satt på en ramme av tre (furu). Her limer og skrur vi bare platen fast i rammen, men du kan også frese ei not hele veien rundt slik at plata ligger i plan med treramma.

Før du går i gang

Termostatens temperaturføler skal sitte utenfor skjuleren. Ellers fungerer den ikke som den skal. Føleren kan for eksempel føres ut langs gulvet eller gjennom et hull i siden og monteres på veggen. 

Pass på de skarpe kantene

Hullene i platen er stanset ut, så på den ene siden har den skarpe kanter. Det er derfor viktig at platen settes riktig vei, slik at de skarpe kantene vender inn mot radiatoren. 

Bruk radiatormaling

Uavhengig av hvilken metallplate du bruker, så må du regne med at den må avfettes. Her har vi brukt en plate i metall som er smurt inn med olje for å forhindre rust.

Før platen males skal den slipes med fint sandpapir (korn 180). Plate og ramme velger vi å spraymale samtidig med et lag hvit grunning og to lag hvit maling.

Mål nøye opp frontplaten

Vi setter av 5 cm luft under, 3 cm luft over og 1 cm luft på sidene. Her skal rammen være 72 x 147 cm, mens platen skal være minst 1 cm kortere i høyde og bredde. 

Dette trenger du:

  • 21 x 28 mm furu
  • 21 x 43 mm furu
  • Skruer: 2,5 x 15 mm og 3,5 x 35 mm
  • Trelim
  • Monteringslim
  • Slipepapir, korn 100 og korn 180
  • Mønstret metallplate
  • Spraymaling, grunning
  • Spraymaling, maling
  • Kapp- og gjærsag eller listesag med gjærkasse

Slik gjør du – trinn for trinn

1. Platen avfettes før den slipes med fint sandpapir. Det gir en litt ru overflate som malingen kan feste seg godt på, men som ellers virker glatt nok.

2. Rammelistene av 21 x 45 mm furu sages til på mål. Hjørnene sages eller freses ut til bladsammenføyninger. Du kan også avfase de innvendige kantene på listene med en overfres. Utvendig slipes kanten med en slipekloss.

3. Lim listene sammen til ei ramme. Sjekk at alle fire hjørnene er i vinkel. Spenn sammen sammenføyningene med tvinger mens limet tørker.

4. Sag åtte små klosser av 21 x 28 mm furu. Klossene skal brukes til å henge opp frontplata på, slik at de sages i cirka 30 graders vinkel på toppen. Fire av klossene både limes og skrus på veggen eller på ei treplate ved radiatoren.

5. Jernplata limes på ramma med monteringslim og festes med skruer for hver 10 cm. Plata monterer vi 5 mm fra kantene på rammelistene. De fire andre klossene til opphenget limes og skrus på ramma.

6. Radiatorskjuleren spraymales. Først med et lag dekkende grunning, deretter med høyglans maling. Spray med 15-25 centimeters avstand til plate og ramme. Malingen er hurtigtørkende og derfor kan du spraymale flere lag med det samme. 

7. Radiatorskjuleren henges opp på klossene. Klossene sages i skrå vinkel slik at de kan hektes på hverandre. Når skjuleren skal fjernes, løftes den bare noen centimeter før den kan trekkes ut. Så enkelt kan det gjøres!