Slik takler du høye strømregninger

En uvanlig kald og tørr vinter har ført til høye strømpriser, og nå kommer regningene for vinterens varme.

I følge Statistisk sentralbyrå går fire prosent av husholdningsbudsjettet til strøm. Det meste av dette forbruket skjer i vintermånedene, og første og siste kvartal er derfor de dyreste.

For mange blir årets strømregning likevel en del høyere enn tidligere år. Hvis du er blant de flinke som har satt og følger et budsjett, kan årets første strømregning velte budsjettet.

Dyr strøm: Mange har fått høyere strømregninger enn de har budsjettert for denne vinteren.

Spar inn på andre poster
– Sprekker strømbudsjettet for første kvartal, må du se om det er andre poster i budsjettet du kan kutte ned på, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea.

Dropper du kaffen på kaffebaren før jobb hver morgen, kan du spare inn rundt 600 kroner. Kanskje er det nok til å rette opp budsjettet, kanskje krever det større tiltak.

Bedre sent enn aldri
Hvis du derimot ikke har et budsjett klart, bør du bruke anledningen til å sette opp et nå. Hvordan du gjør det, kan du lese mer om i artikkelen Har du satt opp budsjett for året.

– Sammenlign hva du brukte på strøm i fjor. Husk at strømmen alltid er dyrere i de kalde vintermånedene. Du må derfor sette av ekstra penger til første og fjerde kvartalsregningen, sier Sandmæl.

Bytte strømleverandør?
Årets strenge vinter er også en påminnelse om at det kan være penger å tjene på å sammenligne priser og bytte strømleverandør.

– Konkurransetilsynet har en egen nettside hvor alle strømleverandørene er listet opp og man kan se hvilken som er best i pris, enten det er variabel pris, spot pris eller fast pris. Der kan du gå inn og velge den leverandøren som gir det beste tilbudet der du bor. Det er faktisk veldig lett, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra TV3s Luksusfellen.

Les mer om hvordan du bytter strømleverandør i artikkelen Ta kontroll over strømmen.